Вести

УРУЧЕНО РЕШЕЊЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ ЗА ПОЧЕТАК РАДА МУЗЕЈА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

18 новембар 2010

Помоћница министра Небојше Брадића за заштиту културног наслеђа Душица Живковић уручила је управнику Националног театра у Београду Божидару Ђуровићу решење којим се утврђује да Музеј Народног позоришта у Београду испуњава посебне услове за почетак рада и обављање делатности заштите уметничко – историјских дела.
Погледајте видео>>

 

На свечаности, одржаној 18. новембра у Министарству културе, она је казала да јој је посебно драго што се Музеј, који ће отворити Мира Ступица, формира у тренутку “кад се, чини ми се, и само Народно позориште трансформише”. 
Она је рекла да је реч о “једном малом, специјализованом музеју” и додала да такве савремене форме, када су у питању те институције, представљају будућност.
Ђуровић је казао да је веома радостан због чињенице што је у рекордном времену, за свега осам месеци, од једног ресторана направљен прелеп позоришни и музеолошки простор који је урађен по свим стандардима, веома професионално и према Закону о културним добрима.
- Тај скромни, специјализовани Музеј, имаће за циљ да брине о наслеђу Народног позоришта и да отргне од заборава велике уметнике. Он неће бити само простор у којем ће се налазити сталне и тематске поставке, већ ће то бити и простор у којем ћемо реализовати и разне друге садржаје. Наша жеља је да све те програме остварујемо у сарадњи са нама сродним институцијама – истакао је Божидар Ђуровић.
Према његовим речима, биће постављена и четири “тач скрин” екрана на којима ће посетиоци, нарочито они млађи, о којима бринемо и којима је у суштини Музеј негде и намењен, моћи да ту ефемерност позоришног чина надокнаде тиме што ће детаљније моћи да сазнају о неким горостасима позоришне уметности којима би се свака култура дичила.
Управник Народног позоришта се захвалио свим људима који су помогли да идеја о отварању Музеја буде и реализована. Међу њима су Министарство културе, доајен српске архитектуре Милан Палишашки, Зоран Булајић, Зоран Блажина, породице великих уметника који су, на њихову иницијативу, поклонили Народном позоришту много значајних ескпоната...
- Ово је наш заједнички подухват, као и подухват свих оних који су препознали племениту идеју оснивања Музеја која је први пут, на предлог Бранислава Нушића, поменута 1901. године. Прва стална поставка, коју је урадила госпођа Зорица Јанковић, зове се “Прва стална поставка” зато што она неће бити једина, јер историју Народног позоришта би требало изложити на хиљаде квадрата, а не на 370 колико ми имамо – рекао јеЂуровић.
Он је додао да ће Музеј бити отворен сваког дана, осим понедељка, од 11 до 23 часа. До 19 часова, уз улазницу Mузеја, улаз ће бити из Доситејеве улице, а после тог времена, уз улазницу репертоарске продукције, кроз фоаје Велике сцене.
Бесплатан улаз у Mузеј биће до 1. децембра.
Микојан Безбрадица