Vesti

URUČENO REŠENjE MINISTARSTVA KULTURE ZA POČETAK RADA MUZEJA NARODNOG POZORIŠTA

18 novembar 2010

Pomoćnica ministra Nebojše Bradića za zaštitu kulturnog nasleđa Dušica Živković uručila je upravniku Nacionalnog teatra u Beogradu Božidaru Đuroviću rešenje kojim se utvrđuje da Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu ispunjava posebne uslove za početak rada i obavljanje delatnosti zaštite umetničko – istorijskih dela.
Pogledajte video>>

 

Na svečanosti, održanoj 18. novembra u Ministarstvu kulture, ona je kazala da joj je posebno drago što se Muzej, koji će otvoriti Mira Stupica, formira u trenutku “kad se, čini mi se, i samo Narodno pozorište transformiše”. 
Ona je rekla da je reč o “jednom malom, specijalizovanom muzeju” i dodala da takve savremene forme, kada su u pitanju te institucije, predstavljaju budućnost.
Đurović je kazao da je veoma radostan zbog činjenice što je u rekordnom vremenu, za svega osam meseci, od jednog restorana napravljen prelep pozorišni i muzeološki prostor koji je urađen po svim standardima, veoma profesionalno i prema Zakonu o kulturnim dobrima.
- Taj skromni, specijalizovani Muzej, imaće za cilj da brine o nasleđu Narodnog pozorišta i da otrgne od zaborava velike umetnike. On neće biti samo prostor u kojem će se nalaziti stalne i tematske postavke, već će to biti i prostor u kojem ćemo realizovati i razne druge sadržaje. Naša želja je da sve te programe ostvarujemo u saradnji sa nama srodnim institucijama – istakao je Božidar Đurović.
Prema njegovim rečima, biće postavljena i četiri “tač skrin” ekrana na kojima će posetioci, naročito oni mlađi, o kojima brinemo i kojima je u suštini Muzej negde i namenjen, moći da tu efemernost pozorišnog čina nadoknade time što će detaljnije moći da saznaju o nekim gorostasima pozorišne umetnosti kojima bi se svaka kultura dičila.
Upravnik Narodnog pozorišta se zahvalio svim ljudima koji su pomogli da ideja o otvaranju Muzeja bude i realizovana. Među njima su Ministarstvo kulture, doajen srpske arhitekture Milan Pališaški, Zoran Bulajić, Zoran Blažina, porodice velikih umetnika koji su, na njihovu inicijativu, poklonili Narodnom pozorištu mnogo značajnih eskponata...
- Ovo je naš zajednički poduhvat, kao i poduhvat svih onih koji su prepoznali plemenitu ideju osnivanja Muzeja koja je prvi put, na predlog Branislava Nušića, pomenuta 1901. godine. Prva stalna postavka, koju je uradila gospođa Zorica Janković, zove se “Prva stalna postavka” zato što ona neće biti jedina, jer istoriju Narodnog pozorišta bi trebalo izložiti na hiljade kvadrata, a ne na 370 koliko mi imamo – rekao jeĐurović.
On je dodao da će Muzej biti otvoren svakog dana, osim ponedeljka, od 11 do 23 časa. Do 19 časova, uz ulaznicu Muzeja, ulaz će biti iz Dositejeve ulice, a posle tog vremena, uz ulaznicu repertoarske produkcije, kroz foaje Velike scene.
Besplatan ulaz u Muzej biće do 1. decembra.
Mikojan Bezbradica