Vesti

Na konferenciji za novinare predstavljen novi scenski prostor „Radionica” i najavljen početak proba drame „Nečista krv” i opere „Koštana”

29 januar 2019

U novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta „Radionica” na Dorćolu, koji bi uskoro trebalo da zaživi, 29. januara održana je konferencija za novinare, na kojoj je najavljen početak proba drame „Nečista krv” Borisava Stankovića, u režiji Milana Neškovića i opere „Koštana” Petra Konjovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, u režiji Juga Radivojevića.

Pred brojnim predstavnicima štampanih i elektronskih medija, upravnica Ivana Vujić je objasnila da je reč o Slikarnici Nacionalnog teatra, koja se nalazi na adresi Gundulićev venac 50 i da je taj prostor u vlasništvu Narodnog pozorišta još od 1921. godine.   
 
"Posle Prvog svetskog rata nije bilo jednostavno nabavljati dekore i rekvizite iz Beča pa je naša Vlada donela odluku da napravi svoju radionicu za pravljenje dekora i rekvizita za Narodno pozorište. Moja posveta današnjeg dana ide prvom slikaru dekora Jovanu Stoiljkoviću. On je naš prvi scenski slikar, zvali su ga Moler, ali je on bio veliki umetnik. Prvi direktor ove radionice, bio je gospodin Jovan Gnjelić, izuzetna umetnička ličnost", podsetila je Vujić i dodala da Slikarnica, zidana isključivo ciglom i drvetom, predstavlja redak primer preostale arhitekture iz 19. veka.

Prema njenim rečima, Narodno pozorište u Beogradu planira da taj prostor rekonstruiše u cilju očuvanja nasleđa, kao i boljih uslova za rad umetnika i majstora, ali i dobijanja prostora za ambijentalne predstave

Na taj način, kako je istakla, ansambli Drame, Baleta i Opere u tom izuzetnom prostoru mogli bi da izvode neke svoje buduće projekte. 

Vujić je, u vezi sa tim projektom, izrazila zahvalnost na podršci Vladi Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja i Gradu Beogradu.

Ona je kazala da su juče počele čitaće probe za predstavu “Nečista krv”, po motivima istoimenog dela Borisava Stankovića, za koju je dramatizaciju uradila Maja Todorović, a režija je poverena Milanu Neškoviću.

Vujić je kazala da je veoma srećna što će jedan izuzetno darovit čovek, kao što je Nešković, režirati tu predstavu i najavila da je premijera planirana za 12. april na Velikoj sceni.

U ansamblu su Jovana Stojiljković k.g. (Sofka), Nebojša Dugalić (Efendi Mita), Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Nenad Jezdić k.g. (Gazda Marko), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Pavle Jerinić (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Zlatija Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga) i Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac). 

Direktorka Drame Tanja Šljivar objasnila je da je reč o savremenom čitanju čuvenog Stankovićevog dela. 

"Mlada spisateljica je uradila dramatizaciju savremenim jezikom, a rediteljsko čitanje će, takođe, biti na tom tragu. Imamo izvanrednu glumačku podelu koja će dočarati temu koja je i danas aktuelna. Reč je o pitanjima koja se bave opstajanjem patrijahalne porodice u društvu, dok to isto društvo podriva tu porodicu" rekla je Šljivar. 

Ona je najavila da će ansambl Drame do kraja sezone izvesti i komad koji piše Branislava Ilić prema tekstovima Biljane Jovanović, u režiji Anđelke Nikolić, kao i Šekspirov “San letnje noći”, u postavci Kokana Mladenovića.

Reditelj Nešković je istakao da će to biti treća postavka "Nečiste krvi" na sceni Narodnog pozorišta. 

"Imali smo premijere 1933, pa 1975 i evo sada. Juče smo počeli rad na našoj predstavi. Ovo je prva verzija gde je dramatizaciju radila žena. Reč je o veoma značajnom delu naše književnosti. Bez ikakve sumnje imamo najbolju žensku podelu koje naše glumište može da ponudi, odnosno podelu u kojoj je čak sedmoro prvaka Drame Narodnog pozorišta. Među najmlađima sam u ekipi i još uvek ne znam kako ću da se izborim sa svim tim okolnostima", bio je iskren Nešković koji je dodao da ga zajedno sa glumcima čeka veoma ogroman i odgovoran posao.  

Jovana Stojiljković, kojoj je poverena uloga Sofke, rekla je da ima osećaj da živi svoj san.

“Igrati Sofku u nacionalnom teatru predstavlja veliku odgovornost koju osećam i u ovom momentu. Nadam se da ćemo sve zamisli reditelja Neškovića uspeti da pretočimo u istinu na sceni", naglasila je mlada glumica koja će prvi put zaigrati u Nacionalnom teatru. 

Jerinić je istakao da mu se kod Neškovića veoma dopada to što u njegovim režijama "provejava prizma dece". 
"On posmatra komade kroz decu, pokazuje šta sve deca, nažalost, mogu da postanu zahvaljujući svojim roditeljima koji se ponašaju tako kako se ponašaju”, rekao je Jerinić.

Govoreći o pripremama za premijeru opere "Koštana", bariton Miodrag D. Jovanović je ocenio da je Konjović “po mnogima najznačajniji srpski kompozitor”. 

Prema njegovim rečima, tekst drame Borisava Stankovića u najvećoj meri čini i libreto te opere, čija je premijera planirana za 6. april na Velikoj sceni. 

"Koštana" je počela svoj scenski život kao komad sa pevanjem, koji je Konjović osavremenio modernim muzičkim jezikom. On je sve narodne motive uspeo da ukomponuje u operu. "Koštana" je delo koje je obeležilo našu istoriju, deluje jako kompleksno i raduje me što se posle šest decenija vraća na scenu Narodnog pozorišta" istakao je Jovanović.
 
Biće to peta postavka ove najpopularnije domaće opere u Narodnom pozorištu (svojevremeno izvođene na svim scenama nekadašnje Jugoslavije, ali i na nekim evropskim), a u velikom ansamblu su Sofija Pižurica/ Sanja Kekrez/ Evgenija Jeremić, k. g./ Aleksandra Jovanović/ Mina Gligorić (Koštana), Nenad Jakovljević/ Dragoljub Bajić/ Nebojša Babić k.g. (Hadži Toma), Nataša Jović Trivić/ Jelena Vlahović/ Dubravka Filipović (Kata), Dejan Maksimović/ Stevan Karanac/ Marko Živković (Stojan), Marija Jelić/ Biljana Jovanović (Stana), Darko Đorđević (Arsa), Nataša Rašić/ Svjetlana Đokić/ Tijana Cvetković (Vaska), Miodrag D. Jovanović/ Vuk Zekić (Mitke), Strahinja Đokić (Grkljan), Aleksandra Angelov/ Željka Zdjelar (Salče), Mihailo Šljivić/ Miloš Milojević (Marko), Dubravka Filipović/ Ivana Živadinović (Magda), Mina Gligorić/ Katarina Radovanović/ Milica Lalošević (Sofka), Mina Kovač Marković/ Katarina Radovanović/ Isidora Stevanović (Koca), Mihailo Otašević (Prvi građanin), Filip Vučić (Drugi građanin), Miloš Milojević/ Vuk Radonjić (Treći građanin), Mihailo Šljivić (Policajac), glumac Dimitrije Ilić (Pandur), Milan Panić/ Mihailo Otašević (Alil)... 

U predstavi će učestvovati Orkestar, Hor, Balet i Operski studio Narodnog pozorišta. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić, kostime će uraditi Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov.  

Konferenciju su svojim prisustvom uveličali koncertmajstor Edit Makdeonska i solista Baleta Narodnog pozorišta Dejan Kolarov. 

Uz magične zvuke violine, Kolarov je izveo ples koji je, kako je kazala Ivana Vujić, predstavljao "posvetu svim slikarima i radnicima ove radionice, kao i svim radnicima Narodnog pozorišta tokom 150 godina postojanja".
M.B.