Vesti

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE NAJAVLjENA 148. SEZONA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

26 septembar 2016

Nova sezona Narodnog pozorišta u Beogradu, 148. po redu, biće otvorena 1. oktobra predstavom „Rodoljupci“, koja će biti odigrana u okviru Glavnog programa 50. Bitef-a, najavio je v.d. upravnika Dejan Savić.
Na konferenciji za novinare, održanoj 26. septembra u Muzeju Narodnog pozorišta, naglasio je da Kuća spremno dočekuje novu sezonu i izrazio očekivanje da će ona biti još uspešnija od prethodne.
- Imali smo više od 150.000 gledalaca, a to je broj ispod koga više ne možemo da idemo. Prodaja karata na početku ove sezone ide odlično, neke od predstava sa oktobarskog repertoara već su rasprodate – rekao je Savić.
U obraćanju predstavnicima raznih štampanih i elektronskih medija, istakao je da pozorište ima pripremljen repertoar za 2017. godinu i naglasio da se za njegovu realizaciju čeka formiranje Upravnog odobora koji će ga i zvanično odobriti.
- Čuli smo novog ministra kulture i informisanja, kome se svi vrlo radujemo, da će to u mnogim institucijama u kojima je slična situacija, biti rešeno na najbrži mogući način. Gde je to neophodno formiraće se novi Upravni odbori, a zatim će po novim uslovima, tamo gde su na čelu institucija vršioci dužnosti, biti izabrani novi rukovodioci. Nadam se da ćemo pre Nove godine imati mnogo bolju i jasniju situciju u svim institucijama kulture - ocenio je Savić i dodao da će u Narodnom pozorištu problem UO biti rešen već tokom oktobra.
Prema njegovim rečima, dok se to ne dogodi, pozorište će potpuno normalno funkcionisati s obzirom na to da je ovogodišnji repertoar, kada je reč o premijernim naslovima, isplaniran do početka sledeće godine.
- Recept koji smo primenili u Drami, pokazao se kao veoma dobar, tako da ćemo mi i ove godine raditi velika i značajna dela koja ćemo čitati na savremen i drugačiji način. Publici i stručnim žirijima se to očito dopalo, jer smo samo u tom sektoru, za naše razne prodiukcije osvojili oko 30 nagrada – podsetio je Savić i najavio da će Drama u narednom periodu premijerno izvesti Čehovljevog „Ivanova“ (12. 10), „Narodnu dramu“ Olge Dimitrijević (sredina novembra) i nakon toga - Šekspirovog „Ričarda Trećeg“.
Takođe, najavio je da će u pozorištu do kraja godine, a povodom obeležavanja 400. godišnjice smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca Vilijama Šekspira (1564-1616) biti održana revija predstava nastalih po njegovim delima u produkciji Narodnog pozorišta i drugih nacionalnih teatara iz Srbije.
Govoreći o Operi, rekao je da će u tom sektoru sve biti podređeno „gvozdenom repertoaru“ koji, kako je objasnio, podrazumeva velika i značajna dela operske literature, ali i dodao da će i u ovoj sezoni biti posvećena pažnja i domaćem stvaralaštvu.
- Naša operska publika je hvalila našu proteklu sezonu, kako zbog velikog broja sjajnih predstava, tako i zbog sjajnih gostiju koji su nam dolazili – kazao je Savić i najavio da će za Dan pozorišta, 22. novembar, premijerno biti izveden „Đani Skiki“ kojim će biti zaokružen Pučinijev triptih koji, osim te opere, čine još „Plašt” i „Sestra Anđelika”.
Već početkom 2017. godine, dodao je, očekuje se i premijera Verdijeve opere „Moć sudbine“.
Savić je najavio da će prva baletska premijera biti održana 25. oktobra na Velikoj sceni, a u pitanju su dve jednočinke – „Žene u d-molu“ (muzika Johan Sebastijan Bah) i „Duga božićna večera“ (muzika Antonio Vivaldi).
On je rekao da koreografiju i režiju tih predstava sprema jedan od vodećih koreografa današnjice Radu Paklitaru i izrazio očekivanje da će naš ansambl sa tim baletima, upravo zbog te činjenice, „biti konkurentan svuda po regionu, pa i šire“.
Savić je najavio da će Narodno pozorište i u ovoj sezoni pružiti punu podršku mladim koreografima u okviru projekta “Veče mladih koreografa” koji je pokrenut pre dve godine sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor kreativnim baletskim stvaraocima.
On je naglasio da uprava pozorišta ima veoma dobru saradnju sa resornim ministarstvom i gospodinom Vladanom Vukosavljevićem.
- Oni znaju za naše planove. Uklapaćemo se u ona sredstava koja su nam i, inače, na godišnjem nivou predviđena. Verujem da ćemo imati dobar i uspešan repertoar kakav smo imali i prošle godine – poručio je Savić.
Na kraju konferencije, uručio je Srebrnjak Narodnog pozorišta dugogodišnjem rukovodiocu sektora marketinga Ljiljani Lazić Mihajlović, povodom njenog odlaska u penziju.
M.B.