Vesti

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE NAJAVLjENA 146. SEZONA NARODNOG POZORIŠTA

15 septembar 2014

Povodom početka 146. sezone, koja će biti otvorena 1. oktobra izvođenjem opere "Karmen" Žorža Bizea, u ponedeljak 15. septembra, u Muzeju Narodnog pozorišta održana je konferencija za novinare.
- Prvi zadatak biće nastavljanje naše elitne kulturne, kao i edukativne uloge. U novu sezonu ulazimo sa novim direktorima u Operi i Drami, pošto su prethodnim saradnicima Jeleni Vlahović i Spasoju Ž. Milovanoviću, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem na saradnji, istekli ugovori. Težeći za novim sadržajima, za novim izrazima i idejama opredelili smo se da ta dva sektora u narednom periodu vode dirigentica Ana Zorana Brajović i dramaturg Željko Hubač - rekao je v.d. upravnika Dejan Savić i naglasio da će u narednom periodu akcenat biti usmeren na davanje šanse mladim i manje afirmisanim umetnicima.
- Narodno pozorište mora da ide napred. Mora da ima jednu vodeću ulogu ne samo u umetničkom svetu i svetu kulture, nego i u društvu i treba da služi za primer ostalima. Moramo da pružimo šansu mladim i manje afirmisanim stvaraocima, odnosno ljudima koji su očigledno talentovani. To će biti nešto što će predstaviti iskorak Narodnog pozorišta ka nečemu novome i za to će biti zaduženi moji saradnici - rekao je Savić.
Jedan od prioriteta, kako je najavio, biće i realizacija što većeg broja međunarodnih gostovanja u sva tri sektora - Drami, Operi i Baletu.
Prema njegovim rečima, operski ansambl ima već ugovorena gostovanja u Temišvaru i Krajovi, dok bi balet trebalo da u oktobru nastupi na prestižnom Internacionalnom festivalu "Servantino" koji se održava u istorijskom gradu Guanahuato, u Meksiku.
Savić se osvrnuo i na ideju koju je svojevremeno pokrenuo, a odnosila se na to da Velika scena Narodnog pozorišta u Beogradu dobije ime "Branislav Nušić".
- To nije nešto o čemu odluku mogu da donesem ja, Upravni odbor, ili Vlade Republike Srbije. Odluku o tome mogu da donesu građani Beograda, odnosno građani Srbije i ljudi koji vole Narodno pozorište i kojih se to pozorište tiče. To mora biti jedna velika i ozbiljna akcija oko koje je neophodno postizanje ozbiljnog konsenzusa, jer se radi o jednom od naših najvećih dramskih stvaralaca koji je, što se kaže, i likom i delom vezan za ovu kuću - podsetio je Savić.
Među prioritetnim planovima u narednom periodu, Savić je naveo i početak rada na realizaciji enciklopedije Narodnog pozorišta u Beogradu koja bi trebalo da bude završena do 2018. godine, povodom značajnog jubileja Kuće - 150 godina od osnivanja.
On je podsetio da su tokom leta završeni svi radovi na sređivanju Velike scene koja je oštećena u požaru koji se desio u noći između 2. i 3. decembra 2012. godine.
- Zamenjeni su svi delovi opreme koja nisu bili u funkciji, tako da je scena sada kompletno renovirana i sređena. Zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije i resornom ministarstvu koje nam je još svojevremeno dalo sredstava za njenu rekonstrukciju. Sada imamo sve ateste i dozvole za njen nesmetan rad - rekao je Savić.
On je napomenuo da je, u međuvremenu, kompletiran i novi Upravni odbor Narodnog pozorišta.
- Imamo kontakte, dogovaramo se... Verujem da ćemo uspostaviti dobru saradnju i da ćemo raditi dobro i uspešno - dodao je Savić.
Ana Zorana Brajović je ocenila da Opera Narodnog pozorišta ima veoma ozbiljne i kvalitetne umetnike, kako među solistima, tako i u Orkestru i Horu.
Među njenim prvim zadacima, kao v.d. direktora Opere, biće pokretanje projekta "Opera u školama", ali i nastavak realizacije "Karmenijane" koja je zamišljena kao svojevrsna revija svih naših operskih pevačica mecosoprana iz Narodnog pozorišta koje trenutno pevaju Karmen, kao i onih koje su ponikle u toj Kući, a u, međuvremenu, su napravile i veliku karijeru u inostranstvu.
Ona je napomenula da će u okviru tog projekta, 1. oktobra, na otvaranju sezone, u Bizeovoj "Karmen" naslovnu ulogu tumačiti Jadranka Jovanović, u ulozi Don Hozea debitovaće Dejan Maksimović, dok će Mikaela biti Suzana Šuvaković Savić.
Brajović je podsetila da će nekoliko dana kasnije, biti održana premijerna obnova popularne Verdijeve opere "Travijata".
Što se tiče planova u narednom periodu, ona je za decembar najavila svetsku premijeru opere Svetislava Božića "Melanholični snovi grofa Save Vladislavića" kojom će, kako je istakla, započeti ciklus vraćanja srpskih kompozitora na scenu Narodnog pozorišta.
- Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Riharda Štrausa, planiramo da, takođe u decembru, izvedemo "Salomu" koju bi, kasnije, želeli da prezentujemo na turnejama i festivalima. Do kraja sezone planiramo i postavljanje "Otela". Sa tom predstavom, tenor Dušan Plazinić trebalo bi da proslavi 20 godina umetničkog rada. Pored Gala i koncerta na kraju sezone, za 1. jun naredne godine planiramo i koncert koji bi bio održan u čast Svetskog dana deteta. Do kraja sezone, spremićemo i koncert sa jednim neobičnim naslovom "Bez pevanja, molim" - rekla je Ana Zorana Brajović.
Željko Hubač je kazao da će do kraja godine biti nastavljeni započeti projekti, a da bi tek potom mogao da se posveti svom repertoaru u kojem bi želeo tačnu meru između domaće i svetske klasike, proverene, ali i mlade reditelje iz Srbije i regiona i program za animiranje mladih domaćih dramskih pisaca.
- Voleo bih da u narednih nekoliko godina, delima Šekspira, Čehova, Šilera... pridružimo Acu Popovića, Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Biljanu Srbljanović, Milenu Marković... Pored Egona Savina i Kokana Mladenovića, želeo bih da naše predstave režiraju Boris Liješević, Snežana Trišić, iz regiona Diego de Brea, Oliver Frljić... rekao je Hubač.
On je napomenuo da su u toku probe za "Knjigu drugu" Branislava Nušića, u režiji Anđelke Nikolić, a premijera je planirana za 20. oktobar na 150. godišnjicu velikog srpskog komediografa.
Tim povodom biće održana revija "Nušićevi dani" - sa predstavama po Nušiću sa repertoara Nacionalnog teatra i gostovanjima njegovih komada u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Sombora, Kruševca i Zaječara.
- U toku je i zahtevni projekat "Put u Damask" Augusta Strindberga u režiji Nikite Milivojevića. Premijera će biti na Dan pozorišta - 22. novembra, a u planu je da se sa tom predstavom nastavi saradnja sa švedskim Dramatenom - rekao je Hubač.
On je dodao da će Drama Narodnog pozorišta u oktobru na obe scene imati 45 igrajućih termina.
V.d. direktora Baleta Konstantin Kostjukov je, kao veoma važno, najavio gostovanje predstave "Aleksandar" u Meksiku, 22. i 23. oktobra na glavnom programu festivala "Servantino" koji je jedan od najvećih u svetu, uz još četiri izvođenja u različitim gradovima.
Prema njegovim rečima, u decembru će biti obeležen jubilej - deset godina od premijere i 150 izvođenja baleta "Ko to tamo peva", u koreografiji i režiji Staše Zurovca.
Tokom istog meseca, u Centru "Sava", biće izvedeno "Labudovo jezero", u kojem će kao gosti nastupiti par iz Boljšog teatra, a u januaru, takođe na sceni tog najvećeg kongresnog i kulturnog centra u našoj zemlji, ljubitelji baleta moći će da pogledaju "Krcka Oraščića" u kojem će gostovati umetnički par iz Ukrajine.
Kostjukov je najavio i da je u planu obnova "Žizele", najstarije baletske predstave u Narodnom pozorištu, koja je na repertoaru već 50 godina, kao i premijera "Slike Dorijana Greja" u koreografiji našeg priznatog umetnika Vladimira Logunova.
Tokom decembra, na Sceni "Raša Plaović", planirano je održavanje programa "Veče mladih koreografa" u okviru kojeg će svoje radove prikazati Dejan Kolarov i Đorđe Makarević.
M.B.