Vesti

PREMIJERA PREDSTAVE „ŽIVOT JE SAN“ U REŽIJI SLOBODANA UNKOVSKOG NAJAVLjENA ZA 23. JANUAR

19 januar 2012

Drama “Život je san” Pedra Kalderona de la Barke, u režiji Slobodana Unkovskog biće premijerno izvedena u ponedeljak 23. januara u 19,30 časova na Velikoj sceni.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, šef sektora marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović kazala je da su u podeli Predrag Ejdus (Bazilije, poljski kralj), Nikola Rakočević (Sigizmund, knez), Boris Pingović (Astolfo, knez moskovski), Boris Komnenić (Klotado, starac), Bojan Dimitrijević (Klarin, lakrdijaš), Nataša Ninković (Stela, princeza), Nada Šargin (Rosaura, dama), kao i studenti i studentkinje treće i četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u klasi  Biljane Mašić i Gordane Marić.
Dodala je da će pretpremijera biti izvedena u nedelju 22. januara, dok je prva repriza zakazana za 1. februar.
Umetničkoj i saradničkoj ekipi uspešnu premijeru poželeli su upravnik Božidar Đurović i direktorka Drame Molina Udovički Fotez koja je, između ostalog, rekla da bi ova predstava „trebalo da bude kruna svega onoga što smo uradili u ovoj sezoni“.
- Kalderonov komad je bio moj prvi san kada me je upravnik prošlog juna pozvao na razgovor o repertoaru. Srećom, Unkovski je bio u mogućnosti da prihvati i ubrzo smo počeli zajedno da sanjamo - kazala je ona.
Unkovski, kome je ovo druga režija u Narodnom pozorištu, ocenio je da je Kalderon napisao jedan od najznačajnijih tekstova svetske dramske literature.
- Njemu uvek možete da se vratite. Veoma je uzbudljiv, lep i interesantan za razmišljanje. Sa druge strane, komplikovan je za rad, polifon je, ima više slojeva i traži jedan ozbiljan napor cele ekipe koja je u ovom slučaju bila veoma dobra – rekao je Unkovski koji je ovaj komad prvi put radio 1993. godine u Makedonskom nacionalnom teatru u Skoplju.
- Pokušali smo da napravimo jednu predstavu koja je više vezana za snove i neku realnost, a manje za politiku. Imamo jednu palatu snovu u kojoj se raznim ljudima događaju razne sudbine i gde se mešaju realnost, snovi i naravno ona večna pitanja o smislu života – kazao je Unkovski koji je na istoj sceni, 2008. godine veoma uspešno postavio dramu „Figarova ženidba i razvod“.
Scenograf Meta Hočevar izrazila je zadovoljstvo što prvi put radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i što ponovo sarađuje sa Unkovskim jer su “na istoj talasnoj dužini”.
- Tražili smo prostor igre koji omogućava različite nivoe doživljavanja i atmosfere. Pokušali smo da otvorimo scenu kao vertikalan prostor. U vizuelnom smislu tu nema velikih zahvata, nego su odnosi među elementima ti koji formulišu prostor - rekla je ona.
Mladi glumac Nikola Rakočević, kome je poverena glavna uloga, istakao je da je tokom rada na ovom komadu veoma mnogo naučio, zahvaljujući, pre svega Unkovskom, ali i svojim kolegama.
- Drago mi je da igram u jednoj ovakvoj predstavi, jer mislim da u ovo vreme i te kako ima smisla baviti se pričom koju nam ona nudi. Ta pitanja koje je pisac postavio nekada, potpuno su aktuelna i danas – podsetio je Rakočević.  
Predrag Ejdus je rekao da su probe bile veoma inspirativane i da su se odvijale bez nekih zastoja i nesporazuma.
- Imali smo jedan tragalački proces u okviru kojeg smo se često dopunjavali različitim idejama. Komad je veoma slojevit i može da se čita na zaista mnogo načina. U ovoj postavci, Unko je potpuno svesno otklonio sve političke implikacije, iako se one, zahvaljujući tekstu, sasvim legitimno mogu raditi. Naravno, one postoje, ali su sasvim u drugom planu. To snoviđenje i ta neka tanka linija između realnog života i sna, ovde je urađena veoma maštovito. To je nešto što mi se zaista dopalo i nadam se da će to dopreti i do publike.
U saradničkoj ekipi se nalaze Slavko Milanović (dramaturg), Meta Hočevar k.g. (scenograf), Jelena i Svetlana Proković k.g. (kostimografi), Irena Popović k.g. (kompozitor)...
 “Život je san” je misaono-filozofska drama, nastala u periodu baroka 1636. godine.
M.B.