Vesti

NAJAVLjENA PREMIJERA „ZLIH DUHA“ ZA 22. NOVEMBAR NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

16 novembar 2011

Predstava „Zli dusi“, po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, biće premijerno izvedena 22. novembra (20,30) na Sceni „Raša Plaović“, najavljeno je na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta.

Brojnu umetničku i saradničku ekipu predstavila je šef službe marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović, a potom se novinarima obratio upravnik Božidar Đurović koji je podsetio na „staro pravilo“ da u pozorištu nema recepture za uspeh.  
- Međutim, ako se odlučimo za jednog velikog pisca, odličnu dramatizaciju rediteljke Tanje Mandić Rigonat, sjajni saradnički tim i probranu glumačku ekipu, zasigurno možemo očekivati i adekvatan uspeh. Uveren sam da će ova predstava dostojno otvoriti rekonstruisanu Scenu „Raša Plaović“ i voleo bih da bude na repertoaru do njene nove rekonstrukcije – kazao je Đurović.  
V. d. direktora Drame Molina Udovički Fotez nazvala je kompletnu ekipu predstave  „herojima pozorišnog rada“.
- Prva proba je bila početkom aprila, a sticajem raznih okolnosti, izlazimo tek sada. Oni su se uhvatili nečega što se naziva ozbiljna literatura, bavili su se jednim teškim tekstom koji govori o vrlo bitnim filozofskim i metafizičkim stvarima. Znam da je te stvari, u tolikom vremenskom periodu, bilo veoma teško držati na toplom, u jednoj kreativnoj tenziji, i zbog toga se iskreno divim svim tim ljudima – istakla je ona i ukazala da u predstavi ima mnogo lepih, pravih uloga „koje su prosto koncentracija, odnosno esencija onoga što su likovi u romanu“.
Višemesečni rad na predstavi, Tanja Mandić Rigonat nazvala je „velikom avanturom“ zato što je bilo neophodno pronaći pozorišni jezik koji će oživeti ideje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.
- Hvala Narodnom pozorištu što mi je omogućilo da u ovoj predstavi, osim glumica iz ansambla, koji su zaista izvrsni, učestvuju i glumci koji prvu put staju na scenu ovog teatra i što sam imala mogućnost da formiram ekipu u kojoj nema nikavih kompromisa. Zahvaljujući takvom odabiru umetnika, imala sam mogućnost da osam meseci živim sa idejma Dostojevskog i da se, zaista, u jednoj posvećenoj, istraživačkoj, atmosferi bavim pronalaženjem pozorišnog jezika za oživljavanje njegovog originalnog sveta – rekla je ona.  
Mandić Rigonat je podsetila da roman „Zli dusi“ predstavlja remek delo klasične književnosti.
- To je roman koji je u trenutku, kada je nastao u Rusiji, bio označen kao delo koje je posvećeno savremenosti na bespuću. Današnje vreme je, takođe, savremenost na bespuću i te dve savremenosti, ona prošlost i naša današnja današnjica imaju mnogo zajedničkih i dodirnih tačaka – ocenila je ona i naglasila da su „Zli dusi“, u žanrovskom smislu, i politički roman.
Prema njenim rečima, predstava postavlja brojna pitanja, a centralno je - kako promeniti svet, kako ga učiniti boljim i da li je moguće svet menjati da on bude bolji ako nismo u stanju da promenimo sebe i ukoliko robujemo zlim dusima, oholosti, egoizmu, laži, prevrtljivosti, slavoljubstvu i političkoj nedoslednosti.
- Svi ovi likovi su duboko uronjeni u svoje sudbine do fanatizma, jer kod Dostojevskog nema hladnih ideja. On se po temperaturi junaka svojih dela veoma razlikuje od drugih pisaca zato što su svi njegovi dijalozi dijalektički. To je nadmetanje idejama koje žive, naravno, i u današnjem vremenu – objasnila je Mandić Rigonat i navela da je dramatizacija centralizovana oko lika Nikolaja Stavrogina.
- Mi tu pratimo jednu, gotovo, krimi priču, zapravo, ispovest njegovog života i njegovu potragu za slobodom, a potom gledamo kakve posledice oko sebe seje ta sloboda kada prerasta u samovolju – dodala je ona.  
Dramaturg Slavko Milanović je ocenio da u ovoj dramatizaciji, ideje Dostojevskog koje su izražene kroz njegove likove, deluju potpuno savremeno.
- Ti likovi su kao naši savremenici, kao živi ljudi koji su prisutni sada i ovde – rekao je on i napomenuo da je dramatizacija veoma slobodna u izboru materijala, kombinovanju scena, promeni dijaloga i da „vuče korene iz neoavangardnog pozorišta“.
Igor Đorđević, koji tumači lik Stavrogina, kazao je da se kompletna ekipa potrudila da napravi jednu predstavu „koja će biti razumljiva i čoveku koji nije pročitao roman i koji, možda, baš i nema ideju o stvaralaštvu Dostojevskog“.
On je otkrio da u predstavi „ima dosta lepih glumačkih, istinskih, pa ako hoćete i nekih ljudskih preispitivanja“.  
Gostujući glumac Goran Jevtić, kome je poverena uloga Petra Verhovenskog, istakao je da je reč o komadu u kojem će uživati svi „bez obzira da li su upoznati sa opusom Dostojevskog ili ne, voleli ili ne voleli ono što je on pisao“.
- Ovo će biti jedan pravi, veliki pozorišni događaj u kojem će svaki gledalac moći da priušti sebi dva i po sata dobrih, pametnih i dubokih misli – rekao je on.
U podeli su i Boris Komnenić (Verhovenski Stepan),  Nenad Stojmenović (Šatov), Milutin Milošević (Kirilov) k.g , Slobodan Beštić (Tihon), Aleksandar Srećković (Lebjatkin), Zoran Ćosić (Fećka Robijaš), Branko Vidaković (Liputin), Dušanka Stojanović Glid (Varvara Petrovna), Danijela Štajnfeld k.g. (Liza), Aleksandra Nikolić (Praskovja), Vjera Mujović (Hromka), Ljuma Penova k.g. (Devojčica), Marija Bergam k.g. (Daša), Vanja Milačić k.g. (Mari Šatova), Dobrila Stojnić k.g. (Sluga, Dadilja) i Danijela Ugrenović (Virginska).
U saradničkoj ekipi nalaze se Slavko Milanović (dramaturg), Aleksandar Denić (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), Anđelija Todorović (koreograf), Anja Đorđević (kompozitor)...
M.B.