Vesti

NAJAVLjENA PREMIJERA “MALIH BRAČNIH ZLOČINA” ZA 16. APRIL

12 april 2011

Premijera duodrame „Mali bračni zločini“ savremenog francuskog pisca Erika Emanuela Šmita biće održana 16. aprila u 20,30 časova na Sceni „Raša Plaović“, najavila je direktorka marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović.

Na konferenciji za novinare, održanoj 12. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta, ona je kazala da predstavu režira Filip Grinvald koji je uloge Liz i Žila poverio Neli Mihajlović i Borisu Pingoviću.
Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović koji je 1998. godine, na istoj sceni, režirao i danas rado gledan Šmitov komad “Zagonetne varijacije”, rekao je da je taj savremeni dramski pisac, uz Ronalda Harvuda, “možda, najigraniji strani pisac u Srbiji”.
On je podsetio da je Šmit poklonio tekst “Zagonetnih varijacija” bez naknade za autorka prava, a bio je i prisutan na premijeri iako je ona održana u vreme “kada su Srbija i Beograd bili destinacija koju valja zaobići u evropskim okvirima”.
Direktorka Drame Ivana Dimić je istakla da je u ovu predstavu, koja traje oko 75 minuta, “uložen ozbiljan rad, umeće i znanje”.
Podsećajući da je lični Šmitov prijatelj, autorka prevoda “Malih bračnih zločina” Stanica Lazarević, prenela je prisutnima pozdrave od slavnog autora upućene “celom Narodnom pozorištu”, Đuroviću, Grinvaldu, glumcima i ostalim članovima ekipe, upravi, Operi, Baletu i novinarima sa željom da se “Mali bračni zločini” igraju toliko dugo koliko i “Zagonetne varijacije”.
Lazarevićeva je kazala da se Šmit trenutno nalazi u Kanadi na Sajmu knjiga i da zbog toga nije mogao da doputuje na premijeru, ali, kako je naglasila, postoji mogućnost da se slavni pisac pojavi u Beogradu između 24. i 27. maja na manifestaciji “Dani Molijera”.
Prema njenim rečima, ukoliko se to dogodi, Šmit, će sigurno posetiti Narodno pozorište i odgledati predstavu “Mali bračni zločini”.
- Što se mene lično tiče, ja biram samo tekstove za koje smatram da mogu da se jako svide beogradskoj publici i mislim da se do sada u tome nisam prevarila, jer sve postavljene Šmitove drame još uvek su na repertoaru” – rekla je Lazarevićeva.
Ona je kazala da kod Šmita i nje postoji obostrana želja da se u Narodnom pozorištu u narednih nekoliko godina postavi još jedan njegov “autobiografski i najintimniji tekst” koji se zove “Moj život sa Mocartom”.
Gospođa Lazarević je dodala da je od Šmita pre mesec dana dobila najnoviji komad “Ajnštajnova izdaja” za koji je naglasio da ne bi imao “ništa protiv” da po prvi put svetska premijera nekog njegovog dela “bude u Beogradu, u Srbiji, u nekom od pozorišta”.
Ističući da je veliko zadovoljstvo raditi “takav komad, takvog pisca”, Grinvald je rekao da je tokom proba bilo “jako uzbudljivo” stajati između, s jedne strane Šmita, i, s druge strane, Nele i Borisa.
- Zahtevan komad, kao što je ovaj, traži posvećene i predane glumce. Kreacija kod Šmita, pre svega, je kreacija unutrašnje radnje. Mislim da je to najteže i najuzbudljivije u pozorištu, jer je cela pažnja usmerena na unutrašnju radnju. Šmit je jedan jako zagonetan lik i ta tajna ga, nekako, čini svevremenim. On je, suštinski, subverzivan pisac zato što temeljito i beskrupulozno raskrinkava instituciju braka – ocenio je mladi reditelj koji je 2009. godine, takođe na Sceni “Raša Plaović”, režirao “Vitamine” rumunske spisateljice Vere Jon.
Nela Mihajlović je rekla da je tokom proba osećala “ogromno uzbuđenje i imala ogromnu inspiraciju” zato što je “u rukama držala sjajan tekst”.
Ona je priznala da joj je uloga Liz, iako je još nije odigrala pred publikom, sigurno najdrža rola tokom dosadašnje karijere i izrazila nadu da će “Mali bračni zločini” ostati na repertoaru Narodnog pozorišta “bar koliko i ‘Zagonetne varijacije’, ako ne i duže”.
Pingović, koji igra i u “Zagonetnim varijacijama”, istakao je da mu je u prethodna dva meseca, koliko su trajale probe, “bilo neminovno poređenje” između tog komada i “Malih bračnih zločina”.
On je rekao da u ovom trenutku, nekoliko dana uoči premijere, oseća neku “vrlo sličnu setu” koju je imao i kada je završavao rad na “varijacijama”.
- Meni je to dobar znak, zato što se dobar Šmit ne može napraviti hladne glave. To su vrlo povišena agregatna stanja u kojima je cela ekipa i to je ono što, zapravo, pomera i “porađa” tog zaista sjajnog pisca i transponuje ga u dobar teatar. Ja mislim da smo mi to uspeli. Sa nestrpljenjem očekujem suočavanje sa publikom i mislim da ćemo i “Male bračne zločine” igrati kao i “Zagonetne varijacije” isto tako često pred punom salom – kazao je Pingović.
Dramaturg predstave je Željko Hubač, scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, dok je za dizajn zvuka bio zadužen Vladimir Petričević.
Prva repriza biće održana u ponedeljak 18. aprila.
M.B.