Vesti

BEOGRADSKA PREMIJERA "KONSTANTINA" NAJAVLjENA ZA 4. MART

2 mart 2013

Beogradska premijera istorijske drame "Konstantin", po tekstu Dejana Stojiljkovića i u režiji Juga Radivojevića, biće održana u ponedeljak 4. marta na Velikoj sceni u prisustvu državnog vrha i drugih visokih zvanica., najavljeno je na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta.

Predstava, koja je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Beogradu povodom 17. vekova od donošenja Milanskog edikta, praizvedena je veoma uspešno 27. februara u Nišu, a beogradskoj premijeri, kako je rečeno prisustvovaće predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej i diplomatski kor.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić ocenio je da je niška premijera pokazala da je reč o jednoj "vrlo živoj, aktuelnoj predstavi sa odličnim tekstom".
- U adaptaciji Spasoja Ž. Milovanovića, predstava je doživela, gotovo, filmski preobražaj. U tih sat i 40 minuta, koliko traje, od početka do kraja, prati se bez daha. U njoj ima nekoliko mesta koja će, verujem, postati antologijska. Ovo je jedna ozbiljna priča o odnosu čoveka prema životu i smrti, prema svojim roditeljima, svojoj deci, prema svojim prijateljima, prema vlasti, moći... Znači, ovo je jedna predstava koja je mene, a sigurno i publiku, ako sudimo prema ovacijama koje je uputila glumcima na premijeri i na prve dve reprize, duboko dirnula i pogodila. To nije samo niška i srpska priča, nego univerzalna - rekao je Savić.
Prema njegovim rečima, Narodno pozorište će se potruditi da u boljim tehničkim uslovima koji postoje na Velikoj sceni u odnosu na onu u Nišu, ovoj predstavi da još malo sjaja i obola.
Savić je zahvalio "prijateljima i saradnicima iz ministarstva koji su baš nama poverili tu obavezu, zadatak i zadovoljstvo da u svemu tome na ovaj način učestvujemo".
- Zahvalio bih se i upravniku Narodnog pozorišta u Nišu Ivanu Vukoviću koji je na svojim plećima izneo ogroman teret, kao i svim glumcima, saradnicima i ostalima koji su učestvovali u realizaciji ove predstave kojoj obećavamo dug život- rekao je Savić.
On je kazao da bi predstava tokom leta trebalo da bude izvedena na festivalu Grad teatar Budva, a dogovoreno je i gostovanje u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.
Savić je rekao da, pored igranja u pozorištima širom Srbije, postoji velika mogućnost da "Konstantin" tokom godine bude izveden i u Viminacijumu, Lepenskom viru, Milanu... i dodao da će predstava biti titlovana na engleski jezik.
Programski rukovodilac projekta i savetnik predsednika Republike Srbije Radoslav Pavlović izjavio je da je urađena jedna veoma dobra predstava kakavu on što se tiče, kako je naglasio, njenog izgleda, gospodstva i estetičnosti, nije video punih 20 godina.
- To se dogodilo u Nišu. Napravljena je predstava o jednom čoveku koji je menjao sebe, koji je menjao svet... Nama je bilo najvažnije da se na dramski način, preko živog čoveka, pošalju poruke iz samog akta o ediktu, a to je priča o toleranciji, pravu na razliku... - ukazao je Pavlović.
On je istakao da u predstavi postoji više značajnih poruka i naglasio da je njemu najznačajnija ona u kojoj Konstantin svom sinu kaže da se nebo ne osvaja ognjem i čelikom, nego se osvaja vrlinom.
- Ta poruka je čarobna. Ona je najjači argument ove predstave. Svako njeno izvođenje biće u slavu Konstantina i u slavu Srbije - rekao je Pavlović.
On je kazao da su pored gostovanja koja je najavio gospodin Savić, u planu i gostovanja u Skoplju, Temišvaru, Aradu, Budimpešti, Rijeci, Puli...
Reditelj Jug Radivojević je zahvalio svim novinarima što su od prvog dana pratili dešavanja vezana za rad na predstavi i naglasio da su se zahvaljujući tome stvorili uslovi u kojima je "gotovo nemoguće doći do karte".
- Tako je bilo u Nišu, a nadam se da će isto biti i u Beogradu i drugim gradovima gde budemo igrali ovu predstavu - rekao je Radivojević i dodao da su sva tri izvođenja u Nišu "propraćena stojećim ovacijama".
Rukovodilac projekta "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" i savetnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Slavica Trifunović istakla je da je predstava izazvala ogromnu pažnju niške kulturne javnosti i naglasila da je sigurna da će istu takvu pažnju izazvati i kod "celokupne srpske javnosti, a i one šire - međunarodne".
V.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Spasoje Ž. Milovanović kazao je da je ova istorijska drama "samo uvod u čitav niz predstava koje će biti rađene po klasičnoj litearuri za pozorište, sa mladim rediteljima i onim rediteljima koji su na više načina potvrđeni u srpskoj, pa i u evropskoj pozorišnoj javnosti".
Milovanović je naglasio da je "Konstantin" predstava koja ima "potpuno jasan i tačan koncept koji govori o životu jednog od najznačajnijih civilizacijskih pokretača".
- Taj koncept može nekome da se dopadne ili ne, ali je vrlo konsekventno i jasno sproveden od početka do kraja - ocenio je Milovanović koji je uradio adaptaciju teksta.
Rimskog cara Konstantina rođenog u Naisusu, na teritoriji današnjeg Niša, igra u mladim danima Petar Benčina, a u starijim Miodrag Krivokapić.
U velikom glumačkom ansamblu su i Mirko Babić (Konstancije Hlor - otac), Snežana Petrović (Konstantinova majka), Tamara Dragičević (Konstantinova druga supruga, carica), Miloš Cvetković (nepoznati vojnik, navodno sin Konstantinovog druga iz detinjstva), Suzana Lukić (Robinja, hrišćanka), Igor Damnjanović (Helvije), Dejan Tončić (Dalmacije), Dejan Cicmilović (Galerije), Aleksandar Marinković (Dimitrije), Dragan Boža Marjanović (Dioklecijanov tribun u Solunu), Miroslav Jović (Konstantinov suvladar i muž njegove sestre), Aleksandar Mihailović (Konstantinov biograf, panegiričar na dvoru), Milutin Vešković (Kvestor Konstantinovog dvora), Dragiša Veljković (Konstantinov lekar), Dimitrije Ilić (Robovlasnik), Danilo Petrović (Legionar), Mladen Milojković (Tit), Marijan Todorović (Soterid), Dragoslav Savić (Decim), Miroljub Nedović (Konstantinov pisar)...
U saradničkoj ekipi, osim Milovanovića, su i Ivan Velisavljević (dramaturg), Aleksandar Denić (scenograf), Bojana Nikitović i Stefan Savković (kostimografi) i Vladimir Pejković (kompozitor).
M.B.