Vesti

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE NAJAVLjENA PREMIJERA “ŽENSKOG ORKESTRA" 3. NOVEMBRA NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

16 oktobar 2012

Premijera poznatog komada francuskog dramskog pisca Žana Anuja „Ženski orkestar“ u režiji Juga Radivojevića biće održana 3. novembra na Sceni „Raša Plaović“.

U podeli su Bojana Stefanović (Patricija), Daniela Kuzmanović Pavlović (Pamela), Nela Mihajlović (G-đa Ortanz), Kalina Kovačević (Suzana Delisija), Zlatija Ivanović (Ermelina), Jelena Helc Vesković (Leona), Vuk Kostić (Pijanist ) i Branislav Tomašević (G. Lebonz).
Na konferenciji za novinare, održanoj 1. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta, direktorka Drame Molina Udovički Fotez kazala je da ovaj komad, u repertoarskom smislu, predstavlja "jedno okretanje, zarad lepote pozorišta, ka ženskom delu ansambla, ali i nastavak onoga što je bilo prošle sezone, a to je čitanje klasičnih tekstova na novi način".
- Napravljena je vrlo zanimljiva i aktuelna adaptacija, a rediteljska koncepcija je vrlo neuobičajena. "Ženski orkestar" je do sada, uglavnom, bila drama sa komičnim elementima, sa pevanjem i pucanjem. Sada je to jedna, čini mi se, mnogo kompleksnija i ozbiljnija priča - rekla je ona.
Dramaturg Ivana Dimić, koja je sa rediteljem Radivojevićem uradila adaptaciju i napisala songove, istakla je da su njih dvoje promenili žanr i dobili priču "koja više nije laka komedija, nego je savremena drama sa društvenom kritikom".
Prema njenom mišljenju, menjanjem žanra iz komedije u dramu, potcrtava se ozbiljnost i dramatičnost teme umetnika na tržištu, što je za savremeni trenutak goruća tema.
- Stoga su nastale izvesne izmene u originalnom tekstu i naglašeni su više lirski, poetski tonovi, kao i mračna slika sveta Anujevog komada, a manje prostora je dato komedijskim elementima - istakla je ona i dodala da songovi predstavljaju "duševno raspoloženje junaka ove priče, njihove dubinske brige i patnje".
Radivojević, kome je ovo 97. pozorišna režija, rekao je da je reč o predstavi "koja neće samo da se gleda, već će se i slušati".
- Danas se sve češće pribegava pozorištu koje treba da nas vizuelno privuče i da nas na neki način udalji od reči. Međutim, ovde je reč veoma važna. Inače, ova priča u sebi nosi i određenu dozu patetike koja je kao takva vrlo opravdana - naglasio je reditelj i istakao da menjanje žanra predstavlja jedan veoma težak i komplikovan proces.
- To "otimanje" i premošćavanje nije bio nimalo jednostavan zadatak. Hteli smo da ono što nas već godinama muči u našoj umetničkoj branši, iznedrimo u neku rečenicu, misao, poruku koja će, nadam se, dopreti do onih koji bi trebalo to da čuju. Ne bih želeo da zvučim patetično, ali ova predstava jeste neka vrsta komemoracije stanja u našoj kulturi u poslednjih desetak godina - ocenio je Radivojević i napomenuo da su članovi amsambla "prekomponovani" u simfonijski orkestar.
Kalina Kovačević je rekla da predstava "šalje poruku da umetnost nije na prodaju".
- Mislim da bi bilo edukativno poslati one ljude koji se nešto pitaju, pre svega mislim na političare, da odgledaju ovu predstavu, a onda da se zapitaju kako i šta treba da rade i gde greše - kazala je ona.
Branislav Tomašević i Vuk Kostić ocenili su da je urađena veoma interesantna predstava koja će se sigurno "igrati na kartu više".
Pored Ivane Dimić, u saradničkoj ekipi su i Boris Maksimović (scenograf), Marina Vukasović Medenica (kostimograf), Vladimir Pejković (kompozitor), Radovan Knežević (scenski govor), Tamara Antonijević (koreograf), Nemanja Konstatinović i Jasmina Urošević (organizatori), Miloš Obrenović (inspicijent) i Sandra Todić (sufler).
Prva repriza biće održana 10. novembra.
Predstava će 28. novembra gostovati u Studentskom gradu.
M.B.