Vesti

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE NAJAVLjENA PREMIJERA BALETA "PETAR PAN" ZA 10. NOVEMBAR

15 oktobar 2012

Baletska predstava "Petar Pan" biće premijerno izvedena 10. novembra (19,30) na Velikoj sceni, dok je prva repriza u nedelju 18. novembra (18,00) namenjena najmlađoj publici, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta.

Šef Službe marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović rekla je da je koreografiju, po motivima istoimene kultne knjige Džejmsa Metjua Barija, uradio direktor Baleta Brus Stajvel, muziku je komponovao Tomas Semanski, a glavne uloge poverene su Jovanu Veselinoviću, Bojani Žegarac, Silviji Džunji, Milošu Marijanu, Milošu Kecmanu i Milici Jević.
Vršilac dužnosti upravnika Dejan Savić podsetio je da je "Petar Pan" još jedan od projekata koje je nasledio od prethodne uprave i naglasio da predstojeća premijera jasno ilustruje njegovu politiku u vođenju ove Kuće koja je usmerenema prema tome da "sve ono što vredi sigurno ćemo nastaviti da radimo i nećemo praviti nikakva pitanja oko toga".
U tom smislu, on se osvrnuo i na nedavnu premijeru dramske predstave "Ženski orkestar" čije je premijerno izvođenje, kako je ocenio, prošlo odlično.
Savić je izrazio uverenje da će "Petar Pan" predstavljati "pun pogodak" i da će to biti predstava koju će veoma rado gledati i mlađa i starija publika.
On je posebno, kao veoma atraktivne, izdvojio scene letenja i tom prilikom pohvalio i umetničku i tehničku ekipu predstave koja se maksimalno trudi da sve to izgleda potpuno besprekorno.
Savić je naglasio da mu je veoma drago što se na programu predstave Narodnog pozorišta prvi put pojavljuje američka zastava i naglasio da podrška Ambasade Amerike u Beogradu nije bila samo tehničke prirode, već je ona bila i finansijska, logistička i moralna...
- Da sam i ranije bio pitan, rekao bih da oberučke prihvatam ovu predstavu zato što je naš zadatak, to uvek ističem, i edukativni. Dakle, da vaspitavamo publiku, da vaspitavamo i stvaramo ljubitelje umetnosti, posebno baletske, kao sigurno najapstraktnije u našem pozorištu. Budite uvereni da će ova predstava imati mnogo izdanja i u matine terminima, kao i u drugim prigodnim terminima, jer ona ima nešto što odgovara dečijem senzibilitetu. Naravno, da ona neće biti samo dečija predstava, nego će je sa velikim zadovoljstvom gledati i odrasli, ali i baletski profesionalci - rekao je Savić.
Šef kancelarije za medije i javnost američke ambasade Rajan Roulends složio se sa Savićem da "Petar Pan", zahvaljujući svojoj tematici, predstavlja idealan način da se u pozorište privuče i mlađa publika.
On je naglasio da mu je veoma drago što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu bila uključena u jedan ovakav projekat koji je, u umetničkom smislu, predstavljao most između dve države.
Stajvel je istakao da je veoma srećan što mu se ponovo ukazala priliku da uradi ovu predstavu koju je prvi put, pre deset godina, u istoj koreografiji postavio u Las Vegasu.
U međuvremenu, kako je naglasio, ovaj balet je sa velikim uspehom izvodilo još nekoliko baletskih komapnija u Americi.
- Posle tog iskustva, veliko je zadovoljstvo videti kako sada neki drugi solisti daju drugi ton i karakter ovim ulogama. Svaki Petar Pan je različit, svaka Vendi je različita zato što svaki umetnik ulozi daje neku neku svoju boju- ocenio je Stajvel i naglasio da je veoma zadovoljan visokim nivoom profesionalizma koji je iskazan prilikom izrade dekora i kostima.
On je, takođe, rekao da je u planu da predstava ima što više matinea i popodnevnih termina izvođenja kako deca ne bi morala kasno uveče da dolaze u pozorište.
Jovan Veselinović, kome je poverena naslovna uloga, kazao je da je rad na ovom baletu predstavljao za njega jedno potpuno novo iskustvo, a naročito je to bilo iskazano u scenama letenja.
- Imam dvoje dece i znam koliko im je lik Petra Pana važan u njihovim životima. Pozvao bih mlađu publiku da, prvi put posle dužeg vremena, vidi jednu ovakvu predstavu u Narodnom pozorištu, da se priključi našoj stalnoj publici i da postane stalni pratioc baleta - dodao je on.
U ulozi Kapetana Kuke, pojaviće se gost iz Amerike Nejtan Kotam koji je rekao da mu je izuzetno drago što će u ovoj predstavi, u kojoj je nastupao u Kaliforniji, isto u Stajvelovoj koreografiji, zaigrati i pred srpskom publikom.
On je ispričao da se sa komadom "Petar Pan" prvi put susreo kao desetogodišnjak u svojoj školi gde je učestvovao u audiciji za istoimeni mjuzikl. Tom prilikom, kako je rekao kroz smeh, takođe mu je bila dodeljena uloga Kapetana Kuke, dok mu je lik Petra pana ostao neostvarena želja.
Pored njih dvojice, na konferenciji su učestvovali i Miloš Kecman, Silvija Džunja i Milica Jević koji su posebno apostrofirali kreativnu atmosferu tokom proba i naglasili da s velikim nestrpljenjem iščekuju premijeru.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime je kreirala Olga Mrđenović.Inače, ovo je druga postavka popularnog baleta u Narodnom pozorištu. Na Sceni Zemun, predstava je premijerno izvedena 24. decembra 1969. u koreografiji Vere Kostić, na muziku i po libretu Bruna Bjelinskog, uz pomoć maestra Borislava Pašćana i u scenografiji i kostimima Dušana Ristića.
M.B.