Vesti

PREMIJERNO IZVEDENA DRAMA „ŽIVOT JE SAN” U REŽIJI SLOBODANA UNKOVSKOG

23 januar 2012

Predstava „Život je san” španskog klasika Pedra Kalderona de la Barke, u režiji gosta iz Makedonije Slobodana Unkovskog, premijerno je izvedena 23. januara na Velikoj sceni.

Ova drama u stihu iz 17. veka, koja se bavi odnosom realnosti i sna ili iluzije, jedna je od najznačajnijih u svetskoj dramskoj literaturi zahvaljujući svojim poetskim i filozofskim vrednostima.  
Priča se dešava na poljskom dvoru. Stari kralj da bi sačuvao presto šalje princa naslednika u podzemlje zajedno sa svitom koja ga ubeđuje da je to njegov pravi život i da je dvor samo sanjao. Kada zbog promenjenih okolnosti biva vraćen na dvor, princ više ne zna šta je stvarnost, a šta san...
Kalderonov komad poslednji put bio je na repertoaru Narodnog pozorišta pre 18 godina, a režirao ga je Nikita Milivojević.
U novoj postavci, tokom nepuna tri sata, publika je mogla da vidi sasvim novo čitanje ovog popularnog dela u čijem fokusu su snoviđenje i tanka linija između realnog života i sna. Prilično jaka linija političke manipulacije, karakteristična za ovaj naslov, prisutna je i u inscenaciji Unkovskog, ali, ipak, nije u centru pažnje.
Publika je glumačku ekipu predvođenu Nikolom Rakočevićem (Sigizmund, knez) i Predragom Ejdusom (Bazilije, poljski kralj) u glavnim ulogama, nagradila dugim i snažnim aplauzom.
Uloge su ostvarili i Boris Pingović (Astolfo, knez moskovski), Boris Komnenić (Klotado, starac), Bojan Dimitrijević (Klarin, lakrdijaš), Nataša Ninković (Stela, princeza), Nada Šargin (Rosaura, dama), kao i studenti i studentkinje treće i četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Biljane Mašić i Gordane Marić.
Dramu je sa španskog na srpski jezik preveo Nikola Milićević, scenografiju je kreirala poznata umetnica iz Slovenije Meta Hočevar, kostime Jelena i Svetlana Proković, a muziku je komponovala Irena Popović.
Prva repriza biće održana u sredu 1. februara.
M.B.