Vesti

PREMIJERA DRAME “ŽIVOT JE SAN” U REŽIJI SLOBODANA UNKOVSKOG 23. JANUARA

10 januar 2012

Drama “Život je san” Pedra Kalderona de la Barke, u režiji Slobodana Unkovskog biće premijerno izvedena u ponedeljak 23. januara u 19,30 časova na Velikoj sceni.

Unkovski ocenjuje da je u pitanju “divan komad, uzbudljiv i lak za razumevanje, ali je istovremeno, naravno kao i svi veliki komadi, vrlo težak za igranje”.
- Izgleda jednostavno, a ustvari je veoma komplikovan. On nudi i celu jednu liniju koja se tiče politike i manipulacije. No, to nam svakako neće biti prioritet, jer to živimo svaki dan i svi znaju sve o tome – ocenio je ugledni reditelj i naglasio da mu je veoma drago što je pozorište podržalo jednu tako zahtevnu ideju da u predstavu bude uključeno i dvadesetak studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
- Ti mladi ljudi pokušaće da otvore neke dalje slojeve likova, stanja, situacija... Pokušaćemo da, kao u knjizi Alena Lajtmena „Ajnštajnovi snovi“, ispitamo razne nivoe realnosti. Dakle, mene interesuju ti neki komplikovaniji i teži slojevi. Naglasak će biti na snu, na više nivoa realnosti, a manje na samom životu koji se, i pored toga, nekako valja sa strane -  poručio je Unkovski.
U podeli su Predrag Ejdus (Bazilije, poljski kralj), Nikola Rakočević k.g. (Sigizmund, knez), Boris Pingović (Astolfo, knez moskovski), Boris Komnenić (Klotado, starac), Bojan Dimitrijević k.g. (Klarin, lakrdijaš), Nataša Ninković (Stela, princeza), Nada Šargin (Rosaura, dama), studentkinje i studenti treće i četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u klasi  Biljane Mašić i Gordane Marić.
U saradničkoj ekipi se nalaze Slavko Milanović (dramaturg), Meta Hočevar k.g. (scenograf), Jelena i Svetlana Proković k.g. (kostimografi), Irena Popović k.g. (kompozitor)...
M.B.