Vesti

REDITELjKI CISANI MURUSIDZE ČOLOVIĆ URUČENO POSEBNO PRIZNANjE ZA NEGOVANjE TRADICIJE U UMETNIČKOM STVARALAŠTVU

30 novembar 2016

Posebno priznanje za negovanje tradicije u umetničkom stvaralaštvu koju Fondacija „Milan Đoković“ prvi put dodeljuje zaslužnim umetnicima, uručeno je rediteljki Cisani Murusidze Čolović 30. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Na svečanosti, pred brojnom publikom, nagradu je primila iz ruku upravitelja Fondacije „Milan Đoković“ – Dušana Đokovića.
Posebno priznanje za negovanje tradicije u umetničkom stvaralaštvu čine Plaketa sa likom Milana Đokovića, novčani iznos i portret našeg dramskog velikana Jovana Sterije Popovića, rad akademskog slikara Dragana Stojkova.
Gospođa Murusidze Čolović je, između ostalog, istakla da, primajući ovu nagradu, oseća „veliku zahvalnost, može se reći trostruku“.
– Prvo, to je nagrada koja nosi ime Milana Đokovića, velikana srpske kulture. Drugo, prvi sam laureat jedne ovakve nagrade, a kao treće, navela bih da mi je veoma drago što ona afirmiše vrednosti u kulturi za koje sam se uvek zalagala – istakla je rediteljka koju su prisutni nagradili burnim aplauzom.
Na svečanosti je predstavljen deo opusa Cisane Murusidze Čolović koja je više od tri decenije svojim režijama u Drami Narodnog pozorišta, pored ruske klasike, bitno doprinela scenskoj afirmaciji domaćeg dramskog stvaralaštva.
U okviru programa, u kojem su učestvovali i dramski umetnici Svetlana Bojković, Branka Zorić-Vasović i Predrag Ejdus, kao i pisac Rajko Đurđević, predstavljeno je i kapitalno delo “Sistem Stanislavski“, velikog ruskog glumca i reditelja Konstantina Stanislavskog, u prevodu Milana Đokovića.
M.B.