Вести

УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ „ХЕНРИ ШЕСТИ“ НА ПРВОМ ФЕСТИВАЛУ БАЛКАНСКИХ ТЕАТАРА У БУРСИ

19 март 2014

На Првом интернационалном фестивалу театара балканских земаља у Бурси, у северозападној Турској, у среду 19. марта са великим успехом изведена је представа Народног позоришта у Београду „Хенри Шести“.
Публика у препуној сали, у којој је био и амбасадор Србије у Турској Данило Вучетић, поздравила је глумачки ансамбл на крају представе стојећим овацијама и узвицима „браво“.
У овој Шекспировој трагикомедији са елементима гротеске, у режији Никите Миливојевића, улоге су остварили Хаџи Ненад Маричић (Хенри Шести), Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Дејан Карлечик (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Орлеана).
У представи, која је премијерно изведена 11. маја 2012. године у чувеном Глоб театру у Лондону, у оквиру "Културне олимпијаде", наступили су и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника).
Поред домаћина, на Фестивалу који се одржава од 8. до 22. марта, учествују и позоришта из Хрватске, Бугарске, Македоније, Грчке и Румуније.
Гостовање у Бурси представља продужетак успешних односа Народног позоришта са културним институцијама у Турској који трају од 2003. године када је потписан Протокол о сарадњи са Турским државним театрима.
У међувремену, потписан је Протокол о сарадњи са Анкарском државном опером и балетом, драмска представа „Хамлет“, у режији Иване Вујић, гостовала је у Адани, а Народно позориште је на својој сцени угостило Кочаели градско позориште са „Генералном пробом самоубиства“ у инсценацији Нурулаха Тунчера.
Представа "Хенри Шести" до сада је учествовала на неколико значајних фестивала у региону и иностранству као што су Будва Град театар у Црној Гори, Битола Шекспир фестивал у Македонији и 19. Интернационални фестивал класичног театра у румунском граду Араду.
М.Б.