Вести

Вердијева опера „Отело“ изведена с великим успехом у Хрватском народном казалишту у Осијеку

4 децембар 2017

У оквиру Протокола о сарадњи између два национална театра у Београду и Осијеку, ансамбл Опере Народног позоришта гостовао је 4. децембра веома успешно у Хрватском народном казалишту у том славонском граду са Вердијевим „Отелом“, изведеним под диригентском управом Дејана Савића, у режији госта из Италије Паола Бајока.

Драмска експресија, изванредна карактеризација ликова, савршена оркестрација, богат и разноврстан језик и лепота мелодике главне су карактеристике овог ремек-дела оперске уметности чије је протагонисте публика у препуној сали наградила на крају представе вишеминутним бурним овацијама и узвицима „браво“.

Овакве сјајне реакције наши уметници заслужили су, пре свега, импресивним наступом, изванредним вокалним способностима и убедљивом сценском појавом.

Такође, љубитеље опере у Осијеку, одушевили су и одличан Оркестар и звучан Хор.

Тенор Јанко Синадиновић у насловној роли, сопран Јасмина Трумбеташ Петровић као Дездемона и баритон Миодраг Д. Јовановић у улози Јага, (све троје су добили и аплаузе на отвореној сцени) бриљирали су својим великим гласовима и ангажованом глумом у тој мери, да су многи појединци из публике били искрено дирнути њиховим наступом.

Заслужене аплаузе, наравно, добили су и Вишња Попов (Емилија), Марко Живковић (Касио), Слободан Живковић (Родриго), Свето Кастратовић (Лодовико), Љубодраг Беговић (Монтано) и Предраг Глигорић (Гласник).

Наша национална Опера, на тај начин је наставила низ успешних гостовања у суседним државама, представљајући у најбољем светлу своје уметнике и продукцију.

Ово значајно гостовање, представља наставак сарадње између две Куће чија је реализација започела 5. јуна прошле године када су првакиња Опере Јасмина Трумбеташ Петровић и маестро Дејан Савић наступили у продукцији Пучинијеве „Тоске“ у режији Озрена Прохића.

Београдски уметници и чланови Народног позоришта, сви без изузетка, одушевљени су гостопримством, једним колегијалним и пријатељским односом који их је сачекао, како на улицама овог прелепог барокног града, тако и у самој Кући, у Хрватском народном казалишту.

Управници Божидар Шнајдер и Дејан Савић још приликом потписивања протокола констатовали су да је потребно гледати у будућност и да оваква гостовања, заправо, представљају модел једне успешне и добре међудржавне и регионалне сарадње која може да се примени и на друге области живота.

Својим присуством, овај значајан догађај увеличао је и Њ.Е. г. Милан Шапић, Генерални конзул Републике Србије у Вуковару, као и многи наши сународници који живе у Републици Хрватској.

Након представе, у најтоплијем и пријатељском духу и дружењу, колеге из Осијека организовале су велики пријем за све чланове бројне експедиције из Народног позоришта у Београду, која је бројала око 180 људи, а домаћин је био директор Опере Филип Павишић, диригент који је чест и радо вођен гост у Београду.  

Остала је обавеза да се драгим колегама из Осијека, Народно позориште на исти начин одужи приликом скорашњег гостовања једног од њихових ансамбала како би и ми добили прилику да се покажемо као добри домаћини какви су били они.
М.Б.