Vesti

Verdijeva opera „Otelo“ izvedena s velikim uspehom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku

4 decembar 2017

U okviru Protokola o saradnji između dva nacionalna teatra u Beogradu i Osijeku, ansambl Opere Narodnog pozorišta gostovao je 4. decembra veoma uspešno u Hrvatskom narodnom kazalištu u tom slavonskom gradu sa Verdijevim „Otelom“, izvedenim pod dirigentskom upravom Dejana Savića, u režiji gosta iz Italije Paola Bajoka.

Dramska ekspresija, izvanredna karakterizacija likova, savršena orkestracija, bogat i raznovrstan jezik i lepota melodike glavne su karakteristike ovog remek-dela operske umetnosti čije je protagoniste publika u prepunoj sali nagradila na kraju predstave višeminutnim burnim ovacijama i uzvicima „bravo“.

Ovakve sjajne reakcije naši umetnici zaslužili su, pre svega, impresivnim nastupom, izvanrednim vokalnim sposobnostima i ubedljivom scenskom pojavom.

Takođe, ljubitelje opere u Osijeku, oduševili su i odličan Orkestar i zvučan Hor.

Tenor Janko Sinadinović u naslovnoj roli, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović kao Dezdemona i bariton Miodrag D. Jovanović u ulozi Jaga, (sve troje su dobili i aplauze na otvorenoj sceni) briljirali su svojim velikim glasovima i angažovanom glumom u toj meri, da su mnogi pojedinci iz publike bili iskreno dirnuti njihovim nastupom.

Zaslužene aplauze, naravno, dobili su i Višnja Popov (Emilija), Marko Živković (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Ljubodrag Begović (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).

Naša nacionalna Opera, na taj način je nastavila niz uspešnih gostovanja u susednim državama, predstavljajući u najboljem svetlu svoje umetnike i produkciju.

Ovo značajno gostovanje, predstavlja nastavak saradnje između dve Kuće čija je realizacija započela 5. juna prošle godine kada su prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović i maestro Dejan Savić nastupili u produkciji Pučinijeve „Toske“ u režiji Ozrena Prohića.

Beogradski umetnici i članovi Narodnog pozorišta, svi bez izuzetka, oduševljeni su gostoprimstvom, jednim kolegijalnim i prijateljskim odnosom koji ih je sačekao, kako na ulicama ovog prelepog baroknog grada, tako i u samoj Kući, u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Upravnici Božidar Šnajder i Dejan Savić još prilikom potpisivanja protokola konstatovali su da je potrebno gledati u budućnost i da ovakva gostovanja, zapravo, predstavljaju model jedne uspešne i dobre međudržavne i regionalne saradnje koja može da se primeni i na druge oblasti života.

Svojim prisustvom, ovaj značajan događaj uveličao je i Nj.E. g. Milan Šapić, Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, kao i mnogi naši sunarodnici koji žive u Republici Hrvatskoj.

Nakon predstave, u najtoplijem i prijateljskom duhu i druženju, kolege iz Osijeka organizovale su veliki prijem za sve članove brojne ekspedicije iz Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je brojala oko 180 ljudi, a domaćin je bio direktor Opere Filip Pavišić, dirigent koji je čest i rado vođen gost u Beogradu.  

Ostala je obaveza da se dragim kolegama iz Osijeka, Narodno pozorište na isti način oduži prilikom skorašnjeg gostovanja jednog od njihovih ansambala kako bi i mi dobili priliku da se pokažemo kao dobri domaćini kakvi su bili oni.
M.B.