Вести

"ЗАГОНЕТНЕ ВАРИЈАЦИЈЕ" 273. ИЗВОЂЕЊЕМ ПРОСЛАВИЛЕ 15. РОЂЕНДАН

9 мај 2013

Поводом 15. година од премијере, у четвртак 9. маја на Сцени "Раша Плаовић" изведена је дуодрама славног француског писца Ерика Емануела Шмита "Загонетне варијације".

Ова култна представа, заснована на необичном љубавном троуглу и инспирисана истоименом композицијом Едварда Елгара, премијерно је изведена 2. маја 1998. године у режији Божидара Ђуровића који је улоге Абела Знорка и Ерика Ларсена поверио Марку Николићу и Борису Пинговићу.
Ерик Емануел Шмит нуди причу о љубави и односу мушкараца и жена убачених у необични љубавни троугао у којем се налазе славни нобеловац Знорко, његова некадашња љубав Хелена и њен муж Ларсен за којег се удала после физичког разлаза са Абелом. Иначе, управо тај физички разлаз одржава драмску напетост зато што њихова повезаност на даљину узрокује главну перипетију у оквиру које настају непредвидиви епилози.
Абел Знорко живи на пустом острву и пише књиге дружећи се само са својом сујетом. Његову свакодневну монотонију једино „разбија“ поштар који му доноси писма од његове некадашње љубави. Њих двоје су имали страствену авантуру пре 15 година, а растали су се после шест месеци заједничког живота. Знорко је потпуно изолован од остатка света; не гледа телевизију, не слуша радио и не чита новине. Наравно, не воли ни представнике „седме силе“, али је једном ипак допустио да се „ушуња“ у његово царство самоће. Он је Ерик Ларсен, лажни новинар, чија ће посета допринети почетку „одмотавања замршеног клупка“. Упркос Знорковим тврдњама да су све његове књиге утемељене на измишљеним ликовима и догађајима, Ерик од њега инсистира да призна да су оне, ипак, аутобиографске, нарочито последња коју сви сматрају ремек-делом његовог књижевног опуса, а у којој он износи вишегодишње интимне преписке између мушкарца и жене. Ерик успева у својој намери, после чега „падају маске“; открива истину о себи и о повезаности са Хеленом. Сазнавши да је она, заправо, Ерикова жена, Абел остаје шокиран. Нова стресна ситуација стиже веома брзо јер му Ерик саопштава да је Хелена умрла од рака после две године брака, а он је, опонашајући њен рукопис, наставио да пише писма Абелу...
За ову улогу Марко Николић је добио престижно глумачко признање - Награду Раша Плаовић, а Борис Пинговић - Похвалу Народног позоришта.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, костиме Љиљана Драговић, а избор музике је урадио Милош Петровић.
Представа је гостовала у Бору, Краљеву, Сомбору, Вршцу, Зрењанину, Аранђеловцу, Панчеву, Крагујевцу, Сремској Митровици, Кикинди, Параћину, Ковину, Убу, Свилајнцу, Јагодини, Костолцу, Косовској Митровици, Зајечару, Требињу, Будви, Подгорици, Бечу, Цириху, Женеви, Лондону, Кијеву...
"Загонетне варијације" је до сада видело око 50000 гледалаца, а 9. маја одигране су 273. пут.
М.Б.