Вести

Завршена тродневна радионица „Дизајн светла и креативна комуникација”

13 октобар 2019

У оквиру нове програмске линије Народног позоришта „Платформа“, од 11. до 13. октобра у позоришној библиотеци одржана је радионица „Дизајн светла и креативна комуникација”, под вођством Криса Јегера из Велике Британије. 

Радионица, којој су присуствовали млади редитељи, сценографи и дизајнери светла, бавила се улогом дизајнера светла у креативном тиму у савременом позоришту, полазећи од претпоставке да је у позоришном процесу најважније успоставити плодоносну креативну комуникацију.

Kрис Јегер, дизајнер светла са тридесетогодишњим искуством рада у европским и светским позориштима, током тродневне радионице, фокусирао се на улогу дизајнера светла кроз све фазе позоришног процеса укључујући пробе, буџет, временски распоред, рад са члановима тима (редитељ, драматург, сценограф, кореограф, извођачи), идејни концепт, као и саму поставку светла. 

Осим тога, учесници су се упознали са кратком историјом дизајна светла, као и са техничким и софтверским аспектима важним за савремено позориште. 

Јегер је дизајнер светла са више од 30 година искуства рада у позоришту током којих је радио на око 300 представа широм света. 

Дипломирао је на Академији за музику и драмске уметности у Лондону (ЛАМДА), а након тога радио је у Лондонском градском балету (London City Ballet) као дизајнер светла на бројним представама. 

Kао слободни уметник радио је у позориштима широм света (Queens Theatre Hornchurch у Лондону, Народно позориште у Пекингу, Народно позориште у Букурешту...). 

Програм „Платформа“, покренут крајем фебруара ове године, бави се едукацијом професионалаца из области извођачких уметности, као и едукацијом публике.

Прва едукација (радионица и перформативно предавање) одржана је 26. и 27. фебруара, са чувеном трупом „Римини протокол". 

Потом је, од 11. до 13. марта, гост Народног позоришта био признати грчки кореограф и плесач Димитрис Сотириу који је одржао три радионице из циклуса названог „Kинестетичка интелигенција“.

Крајем маја, радионице су држали и Колектив СKУТР из Чешке („Трансформација“), као и редитељка Дојчес театра Саломе Дастмалчи „Ради се о емоцијама – Позориште је живот“.

У међувремену, током јуна, одржана је и радионица „Замисли позориште“, намењена младима узраста од 13 до 18 година, осмишљена као друштвена игра, у којој су учесници могли да развијају идеју и модел позоришта који би задовољио њихове потребе и интересовања.
М.Б. 

Галерија