Vesti

Završena trodnevna radionica „Dizajn svetla i kreativna komunikacija”

13 oktobar 2019

U okviru nove programske linije Narodnog pozorišta „Platforma“, od 11. do 13. oktobra u pozorišnoj biblioteci održana je radionica „Dizajn svetla i kreativna komunikacija”, pod vođstvom Krisa Jegera iz Velike Britanije. 

Radionica, kojoj su prisustvovali mladi reditelji, scenografi i dizajneri svetla, bavila se ulogom dizajnera svetla u kreativnom timu u savremenom pozorištu, polazeći od pretpostavke da je u pozorišnom procesu najvažnije uspostaviti plodonosnu kreativnu komunikaciju.

Kris Jeger, dizajner svetla sa tridesetogodišnjim iskustvom rada u evropskim i svetskim pozorištima, tokom trodnevne radionice, fokusirao se na ulogu dizajnera svetla kroz sve faze pozorišnog procesa uključujući probe, budžet, vremenski raspored, rad sa članovima tima (reditelj, dramaturg, scenograf, koreograf, izvođači), idejni koncept, kao i samu postavku svetla. 

Osim toga, učesnici su se upoznali sa kratkom istorijom dizajna svetla, kao i sa tehničkim i softverskim aspektima važnim za savremeno pozorište. 

Jeger je dizajner svetla sa više od 30 godina iskustva rada u pozorištu tokom kojih je radio na oko 300 predstava širom sveta. 

Diplomirao je na Akademiji za muziku i dramske umetnosti u Londonu (LAMDA), a nakon toga radio je u Londonskom gradskom baletu (London City Ballet) kao dizajner svetla na brojnim predstavama. 

Kao slobodni umetnik radio je u pozorištima širom sveta (Queens Theatre Hornchurch u Londonu, Narodno pozorište u Pekingu, Narodno pozorište u Bukureštu...). 

Program „Platforma“, pokrenut krajem februara ove godine, bavi se edukacijom profesionalaca iz oblasti izvođačkih umetnosti, kao i edukacijom publike.

Prva edukacija (radionica i performativno predavanje) održana je 26. i 27. februara, sa čuvenom trupom „Rimini protokol". 

Potom je, od 11. do 13. marta, gost Narodnog pozorišta bio priznati grčki koreograf i plesač Dimitris Sotiriu koji je održao tri radionice iz ciklusa nazvanog „Kinestetička inteligencija“.

Krajem maja, radionice su držali i Kolektiv SKUTR iz Češke („Transformacija“), kao i rediteljka Dojčes teatra Salome Dastmalči „Radi se o emocijama – Pozorište je život“.

U međuvremenu, tokom juna, održana je i radionica „Zamisli pozorište“, namenjena mladima uzrasta od 13 do 18 godina, osmišljena kao društvena igra, u kojoj su učesnici mogli da razvijaju ideju i model pozorišta koji bi zadovoljio njihove potrebe i interesovanja.
M.B.