Vesti

Završena trodnevna radionica „Kinestetička inteligencija”, pod vođstvom priznatog grčkog koreografa i plesača Dimitrisa Sotiriua

11 mart 2019

U okviru nove programske linije Narodnog pozorišta „Platforma“, (pokrenute na inicijativu v.d. upravnica Ivane Vujić) koja se bavi edukacijom profesionalaca iz oblasti izvođačkih umetnosti, kao i edukacijom publike, gost naše Kuće bio je čuveni grčki koreograf i plesač Dimitrisa Sotiriua.

Pod vođstvom ovog priznatog umetnika, od 11. do 13. marta, u Baletskoj sali Nacionalnog teatra održane su tri radionice iz ciklusa nazvanog „Kinestetička inteligencija“.

„Improvizacija je deo našeg svakodnevnog života, primenjujemo je stalno: šetajući ulicom, ćaskajući, uvek kada reagujemo na ono što nam se dešava ne znajući ishod unapred. Šta je drugačije kada je u pitanju čas improvizacije? To je samo svesniji napor da se um i telo ujedine kroz pokret. Naš osnovni zadatak tokom ove radionice bila je praktičnost. Naš osnovni materijal su osećaji i telo. Kroz specifična fizička uputstva i ograničenja, pravimo mapu da se ne bismo izgubili u beskonačnosti izbora i da bismo mogli da verujemo našem telu da će uraditi ono što inače zna da radi tako dobro: da se kreće. Ovde se nismo bavili rezultatom, koji je nestalan, baš kao i vreme koje prolazi, već svesnošću koja se vežba kroz osvajanje sve većih delova ovog ludog zabavnog parka koji su život i ples”, rekao je Sotiriu.

Radionica je, u pomenutom periodu, u popodnevnom i večernjem terminu, bila otvorena za članove ansambla Drame, Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i za druge zainteresovane umetnike - glumce, plesače, koreografe, izvođače…

Podsećanja radi, nova programska linija Narodnog pozorišta „Platforma“, pokrenuta je 26. februara dvodnevnim gostovanjem dramaturga Imanuela Šipera iz čuvene nemačke pozorišne trupe „Rimini protokol“, koji je, tom prilikom, održao performativno predavanje pod nazivom Relacione dramaturgije i inscenirana post-demokratija u tetralogiji „Država 1-4“ kolektiva  „Rimini protokol", kao i radionicu „Relacione dramaturgije i strategije interaktivnosti“.

Sotiriou (1968, Drama, Grčka) je studirao ples u Državnoj plesnoj školi u Atini, a zatim se usavršavao u Njujorku. 

Radio je deset godina sa čuvenom grčkom koreografkinjom Zuzu Nikoludi u njenoj trupi Chorika

Jedan je od osnivača plesne trupe Sinequanon dance company sa čijim je plesnim predstavama gostovao širom sveta. 

Između ostalog, izučavao je i Aleksander tehniku, jogu kao i Tai Či.  

Radio je kao koreograf i autor scenskog pokreta na brojnim predstavama – grčkim tragedijama, komedijama, operama, savremenim komadima, i to u saradnji sa Narodnim pozorištima u Grčkoj, Srbiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji. 

Bio je saradnik reditelju Slobodanu Unkovskom na nekoliko projekata, uključujući i predstavu Narodnog pozorišta u Beogradu – „Figarova ženidba i razvod”. 

Duboko ga zanima kultura sufizma: trening karaktera povezan sa treningom tela, mesto gde se susreću istočne i zapadne tehnike.