Vesti

VRHUNSKI GALA BALETSKI KONCERT SRPSKIH I SLOVENAČKIH PLESAČA

27 decembar 2010

Narodno pozorište u Beogradu i Udruženje baletskih umetnika Srbije, u saradnji sa Udruženjem baletskih umetnika Slovenije, organizovali su u ponedeljak 27. decembra na Velikoj sceni Novogodišnji gala baletski koncert.

Na programu su bili fragmenti iz popularnih ostvarenja klasične i savremene umetničke igre - “Uspavana lepotica”, Dama s kamelijama”, “Bajadera”, “Ko to tamo peva”, “Kraljica Margo”, “Interval”, “Plamen Pariza”, “Žizela”, “Don Kihot”... koje su izvodili solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i umetnici iz Ljubljane i Maribora.
Ovaj veoma uspešno održan koncert predstavlja deo projekta koji ima za cilj trajno povezivanje regionalnih scena u oblasti umetničke igre kao i želju da ovakva vrsta programa preraste u tradicionalnu manifestaciju i da predstavlja prepoznatljiv oblik prezentovanja umetničke igre u regionu.
Udruženje baletskih umetnika Srbije pred sebe je postavilo zadatak da u regionu promoviše srpsku kulturu u oblasti klasičnog baleta i savremenog plesnog izraza, kao i da uzima učešće u međunarodnom projektima ove vrste i time postane ravnopravni učesnik evropskih plesnih tokova.  Koncert je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Slovenije i Turističke organizacije Beograda.
M.B.