Вести

Жељко Лучић гостовао у Вердијевој „Травијати“

9 април 2022

У Вердијевој опери „Травијата“, која је под диригентском управом Дејана Савића изведена 9. априла на Великој сцени, у улози Жоржа Жермона гостовао је један од најпризнатијих светских баритона Жељко Лучић. 
 
Био је то његов први наступ у Народном позоришту у Београду после паузе дуже од деценије.  

Лучић већ годинама гради веома успешну каријеру у иностранству, наступајући у најпрестижнијим оперским кућама на свету, као што  су Метрополитен Опера, Миланска скала, Kраљевска опера у Лондону, Опера у Сан Франциску, Национални театар Париске опере, Бечка државна опера.

Његови многобројни ангажмани у Метрополитен опери обухватају извођења насловних рола у Магбету, Набуку и Риголету, као и улоге Алфија у опери Kавалерија рустикана, Амонасра у Аиди, Жоржа Жермона у Травијати, Грофа Луне у Трубадуру, Енрика у Лучији од Ламермура, Јована у Саломи и Скарпије у Тоски.

У „Травијати“, захтевној опери велике драмске снаге, као гости су наступили и млади солисти, докторанди на Факултету музичких уметности – Весна Ђурковић (Виолета Валери) и Стеван Каранац (Алфред Жермон).

Улоге су остварили и Љубица Вранеш (Флора Бервоа), Татјана Митић (Анина), Михаило Шљивић (Доктор Гренвил/ Маркиз д’ Oбињи), Мирослав Марковски (Барон Дуфол), Слободан Живковић (Гастон), Синиша Радин (Ђузепе) и Предраг Глигорић (Комисионарио).

У представи је учествовао Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.

Режију Борислава Поповића из 1991. године обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.

Сценографију је креирао Борис Максимовић, костиме Божана Јовановић, а кореографију је урадио Владимир Логунов.

Пре почетка представе у фоајеу партера Велике сцене отворена је изложба фотографија поводом 100 година од првог извођења „Травијате“ у Народном позоришту у Београду (аутори Драган Стевовић и Драгица Гаћеша).