Стефан Зекић

Диригент

О уметнику

Дириговањем је почео да се бави од своје седамнаесте године, а тренутно је на докторским студијама оперског дириговања на Факултету музичке уметности у Београду. 

На истом факултету студирао је и соло певање, а усавршавао се на семинарима и мајсторским радионицама угледних диригената попут Уроша Лајовица (Аустрија), Ендруа Перота (Велика Британија),  Макса Фраја (Немачка),Рикарда Мутија (Италија).

Од 2006. године постављен је на место шефа-диригента најстаријег јеврејског хора на свету – хора Браћа Барух, основаног 1879. године. 

Оснивач је и уметнички руководилац ансамбла за рану музику Canticum novum, диригент Јеврејског камерног оркестра од његовог оснивања и директор међународног фестивала Роси фест. 

Од сезоне 2009/10. ангажован је у Народном позоришту у Београду, а Моцартова опера Фигарова женидба, којом је дебитовао, проглашена је за најбољу  оперску представу у сезони. Од јануара 2012. године сарађује са примадоном Радмилом Бакочевић у раду са Оперским студиом Борислав Поповић при Народном позоришту, а од 2014. године постаје диригент Оперског студија са којим премијерно изводи две Моцартове представе – Чаробна фрула и Бастијен и Бастијена. 

Kао гост диригент, остварио је запажене концерте са многим ансамблима, као што су: Мадригалски хор ФМУ, Симфонијски оркестар ФМУ, вокални ансамбли Октоих, Marienhain (Немачка), Musica (Словенија); затим Kраљевски гудачи Св. Ђорђа, Јеврејски камерни оркестар, камерни оркестар Симфонијета, Симфонијски оркестар Станислав Бинички, Црногорски симфонијски оркестар, Бањалучка филхармонија и други.

Међу истакнутим уметницима са којима је сарађивао издвајају се оскаровац Јиржиј Менцел, Џон Рамстер, Мартин Еванс, Олга Макарина, Kлаудија Едер и други.

Добитник је бројних признања и награда на најпрестижнијим међународним фестивалима хорске музике у Европи и шире, као и посебног одликовања државе Израел за остварење изузетног успеха у области јеврејске музике и јачању веза између Србије и Израела. 

Основни подаци

Диригент
Ансамбл: Опера
Статус: хонорарни сарадник
Представе на актуелном репертоару Народног позоришта:
• Фигарова женидба
• Лучија од Ламермура
• Чаробна фрула
• На уранку