Stefan Zekić

Dirigent

O umetniku

Dirigovanjem je počeo da se bavi od svoje sedamnaeste godine, a trenutno je na doktorskim studijama operskog dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Na istom fakultetu studirao je i solo pevanje, a usavršavao se na seminarima i majstorskim radionicama uglednih dirigenata poput Uroša Lajovica (Austrija), Endrua Perota (Velika Britanija),  Maksa Fraja (Nemačka),Rikarda Mutija (Italija).

Od 2006. godine postavljen je na mesto šefa-dirigenta najstarijeg jevrejskog hora na svetu – hora Braća Baruh, osnovanog 1879. godine. 

Osnivač je i umetnički rukovodilac ansambla za ranu muziku Canticum novum, dirigent Jevrejskog kamernog orkestra od njegovog osnivanja i direktor međunarodnog festivala Rosi fest. 

Od sezone 2009/10. angažovan je u Narodnom pozorištu u Beogradu, a Mocartova opera Figarova ženidba, kojom je debitovao, proglašena je za najbolju  opersku predstavu u sezoni. Od januara 2012. godine sarađuje sa primadonom Radmilom Bakočević u radu sa Operskim studiom Borislav Popović pri Narodnom pozorištu, a od 2014. godine postaje dirigent Operskog studija sa kojim premijerno izvodi dve Mocartove predstave – Čarobna frula i Bastijen i Bastijena. 

Kao gost dirigent, ostvario je zapažene koncerte sa mnogim ansamblima, kao što su: Madrigalski hor FMU, Simfonijski orkestar FMU, vokalni ansambli Oktoih, Marienhain (Nemačka), Musica (Slovenija); zatim Kraljevski gudači Sv. Đorđa, Jevrejski kamerni orkestar, kamerni orkestar Simfonijeta, Simfonijski orkestar Stanislav Binički, Crnogorski simfonijski orkestar, Banjalučka filharmonija i drugi.

Među istaknutim umetnicima sa kojima je sarađivao izdvajaju se oskarovac Jiržij Mencel, Džon Ramster, Martin Evans, Olga Makarina, Klaudija Eder i drugi.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na najprestižnijim međunarodnim festivalima horske muzike u Evropi i šire, kao i posebnog odlikovanja države Izrael za ostvarenje izuzetnog uspeha u oblasti jevrejske muzike i jačanju veza između Srbije i Izraela. 

Osnovni podaci

Dirigent
Ansambl: Opera
Status: honorarni saradnik
Predstave na aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:
• Figarova ženidba
• Lučija od Lamermura
• Čarobna frula
• Na uranku