Вести

152. сезона (2020/21)  Народног позоришта у Београду

1 јул 2021

Поводом завршетка 152. сезоне Народног позоришта у Београду, у фоајеу Друге галерије, у четвртак 1. јула одржана је конференција за новинаре на којој су презентовани резултати остварени у претходних десет месеци.

Бројним представницима електронских и штампаних медија обратили су се управница Народног позоришта Ивана Вујић Коминац, директорка Драме Молина Удовички Фотез, директорка Опере Јасмина Трумбеташ Петровић, директор Балета Константин Костјуков и директор Музеја Драган Стевовић.

Пре почетка конференције, управница Ивана Вујић позвала је присутне да минутом ћутања одају пошту Андреји Маричићу, дугогодишњем глумцу Народног позоришта и једном од уметничких руководилаца Оперског студија „Борислав Поповић“, који је преминуо дан раније у Београду, у 62. години.

                                                                                                   152. сезона 2020/21
                                                                                 НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ

 

Сезона под називом „Поново заједно“ је отпочела већ 29. августа 2020. године заједничком амбијенталним представљањем историје и уметника Народног позоришта - „Поглед проматрача мења све“.  Програм је одржан на балконима и подијуму испред улаза, а учествовали су чланови ансамбала Драме, Опере и Балета, као и  гости, уметници из Њујорка.

 

ПРЕМИЈЕРЕ, ПРИПРЕМЉЕНЕ ПРЕМИЈЕРЕ, КАО И ЗАПОЧЕТИ РАД

Народно позориште је са сва три ансабла остварило седам премијера, осма је планирана за септембар, а девета и десета у октобру.

ДРАМА

  1. Васа Железнова и други“, по делима Максима Горког, у адаптацији и режији Златка Свибена, премијера 09.09.2020. Велика сцена
  2. Илузијæ, према делу Пјера Kорнеја „Kомичне илузије“, у режији Николе Завишића, премијера 22.03.2021. Сцена „Раша Плаовић“
  3. Орландо, према роману Вирџиније Вулф, у драматизацији Тање Шљивар и са дописаним текстом Горана Ферчеца, у режији Бојана Ђорђева, премијера 01. и 02.04. 2021. Сцена „Раша Плаовић“
  4. Вуци и овце, A. Н. Островски, редитеља Егона Савина. Због болести глумца, премијера је померена за септембар на Великој сцени
  5. Власт, Бранислава Нушића у режији Милана Нешковића. Започињу читаће пробе 1. јула, премијера је планирана на Сцени „Раша Плаовић“ крајем октобра 2021. године

 

 

ОПЕРА

Опера је због својих специфичности и због епидемиолошке ситуације у септембру и октобру 2020. године организовала велики број амбијенталних концерата под називом „Опера у вашем крају“, обилазећи различите делове Београда, а на матичној сцени током сезоне извела је на десетине тематских концерата и програма у складу са епидемиолошким мерама. Опера је имала 35 различитих концертних програма који се слободно могу назвати и премијером јер никад као такви нису изведени. Почетак сезоне обележила су два велика концерта са целим ансамблом, а читав октобар одржана су концертна извођења опера „Трубадур”, „Травијата”, „Љубавни напитак” и „Манон Леско”. Оркестар је наступао самостално са неколико премијерно изведених програма; Моцартова соната за дувачки октет, соло флаута са оркестром, ансамбл чела наступао је самостално, као и хорне. Основан је Брас ансамбл, први пут у историји Опере изведен је оригиналан програм. Премијерно су одржани концерти наших првака - „Химна љубави" и „Сан". Као тематски концерти, изводили су се и барок, Моцарт, Верди, Пучини, два концерта популарних наполитанских, шпанских и руских песама, два велика самостална концерта Хора, изведена је и представа „Травијата” са 17 музичара, потом два концерта са сценама из неколико опера, а обележено је и 100 година Опере и у то име реализовано је вече посвећено промоцији књиге аутора Владимира Јовановића. Одржан је велики Гала концерт, у сарадњи са Аустријским форумом „Va, pensiero…” којим је дириговао маестро Волфганг Шајт из Беча који је, током десетодневног боравка у Народном позоришту, држао и бесплатан мајсторски курс за диригенте. Хор је самостално извео два велика концерта. 

Премијера:

  1. Орфеј и Еуридика, опера Kристофа Вилибалда Глука, под диригентском управом госта из Бугарске Диана Чобанова, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића, премијера 23.06.2021.

Оперски студио као један део Опере који је важан за будућност наше сцене имао је три концерта која су са полазницима припремили наши уметници, чланови руководства студија: Јадранка Јовановић, Сања Kеркез, Ђорђе Павловић, Ивана Драгутиновић Маричић. Такође, студио је имао и учешће полазника у опери „Орфеј и Еуридика“.

 


БАЛЕТ

Балет је током сезоне одржао 11 гала концерата, у складу са епидемиолошким мерама. Балет је успео да оствари платформу Млади Кореографи којом је младим члановима ансамбла балета пружена могућност да се опробају у кореографији. Сам пројекат платформа Народног позоришта Млади кореографи је доживео велики успех и награђен је наградом Креативни амбасадор Србије платформе Србија ствара.

 

Премијере:

  1. Мамац, кореографкиња и ауторка либрета Сања Нинковић, музика Маја Ћурчић и Марко Ђукић, премијера 20.12.2020. Велика сцена
  2. Седам смртних грехова, кореограф и аутор либрета Игор Пастор, музика Мирослав Бако, премијера 09.02.2021. Велика сцена
  3. Микеланђело, у кореографији и режији словачког аутора Мариа Радачовског, премијера 20.05.2021. Велика сцена
  4. Алиса, кореограф и аутор Дејан Коларов, премијера је предвиђена у октобру на Великој сцени
 

 

АМБИЈЕНТАЛНА ОТВОРЕНА СЦЕНА „ДВОРИШТЕ-РАДИОНИЦА“,
 Гундулићев венац 50

 

Народно позориште отворило је и своју трећу сцену, амбијентална отворена сцена Двориште-Радионица. Услед Ковида-19 и епидемиолошких мера извођење програма ван сала показало се као добар потез и за извођаче и за публику, те је Народно позориште активирало своју амбијенталну сцену и извело следеће програме:

  1. Опера Жоржа Бизеа „KАРМЕН, ЈЕДНА ТРАГЕДИЈА“, под диригентском управом Стефана Зекића, у режији Ане Григоровић, премијера 15.09.2020.
  2. Премијерно сценско читање текста Ђорђа Косића „УСПАВАНКА ЗА АЛЕКСИЈУ РАЈЧИЋ“, у режији Ане Григоровић, премијера 23.09.2020.
  3. Драма Максима Горког „НА ДНУ“, испитна представа студената II године позоришне режије Факултета драмских уметности у Београду, премијера 02.10.

 

УЧЕШЋА НА ФЕСТИВАЛИМА:

Услед пандемије Ковида 19 и епидемиоошких мера многи фестивали су отказали своја извођења и фактички тек од месеца јуна крећу поново фестивали.

  1. 22.10.2020. „Ноћни писац“, драма Јана Фабра – Фестивал „Упад“ Нови Сад
     
  2. 26.11.2020. „Ноћни писац“, драма Јана Фабра – Међународни регионални фестивал савременог позоришта „Desire central station 2020 – Life“, Суботица
     
  3. 10.06.2021. „Важно је звати се Ернест“ - „Позоришни маратон“, Сомбор

Предвиђена гостовања на фестивалима:

  1. 04.07.2021. „Ноћни писац“, драма Јана Фабра – Фестивал монодраме и пантомиме, Земун
  2. 05.07.2021 „Балкански шпијун“, драма Душана Ковачевића, Театар фест „Петар Кочић“ Бања Лука, Република Српска
  3. 21. и 22.08.2021. Балкански шпијун, Душана Ковачевића, Град театар Будва,  Црна Гора, кк
  4. 24.08.2021. Балкански шпијун, Душана Ковачевића, Фестивал Пургаторије Тиват, Црна Гора
  5. 3.09.2021. Хазарски речник, по роману Милорада Павића, Фестивал Ел Ескоријал летњи фестивал, Шпанија
  6. 18.10.2021. Васа Железнова и други, Максима Горког, Фестивал Горки, Нижњи Новгород, Русија

 

 

ГОСТОВАЊА У ЗЕМЉИ:

Народно позориште је у оквиру свог плана рада пројектовало програм Народно позориште у Србији. Овај програм треба да помогне одлазак жанровски јединствених програма у различите средине у Србији, нарочито на Косово и Метохију. Због вируса Ковида-19 и епидемиолошке ситуације гостовања су се у већем броју реализовала тек у јуну месецу.

 

Током сезоне реализована су следећа гостовања:

Септембар 2020:
„Лажа и паралажа“, комедија Јована Стерије Поповића, КЦ Чачак

Октобар 2020:
„Нечиста крв“, драма Борисава Станковића/Маје Тодоровић, КЦ Горњи Милановац

Новембар 2020:
„Хазарски речник - ловци на снове“, балет по мотивима романа Милорада Павића, Опера театар Мадленианум (Земун)

Мај 2021:

  1. „Мали брачни злочини“, дуодрама Ерика Емануела Шмита, КЦ Горњи Милановац
  2. „Калигула“, драма Албера Камија, КЦ Чачак

Јун 2021:

  1. „Бастијен и Бастијена“, опера В.А, Моцарта, КЦ Грачаница
  2. „Нечиста крв“, драма Борисава Станковића/Маје Тодоровић, Српско народно позориште Нови Сад
  3. „Илузије“, комедија Пјера Корнеја, Новосадско позориште Нови Сад

 

 

 

УМЕТНИЧКИ АНСАМБЛИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СУ У СЕЗОНИ 2020/21. НА МАТИЧНОЈ СЦЕНИ И ГОСТОВАЊИМА ОДИГРАЛИ УКУПНО 251 ПРЕДСТАВУ И БИЛИ ДОМАЋИНИ ГОСТОВАЊИМА КАО И РАЗНИМ ПЕРФОРМАТИВНИМ АКТИВНОСТИМА ПРЕД ОКО 50.000 ГЛЕДАЛАЦА

 

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ И ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ

 

Током сезоне 2020/2021. Народно позориште се у потпуности придржавало свих епидемиолошких мера које су прописане законом Републике Србије, као што су број активних места за публику, ношење маске у сали, ношење маске у свим  просторијама, дезинфекција руку и мерење температуре при улазу у Народно позориште. Народно позориште је формирало и Кризни штаб Народног позоришта који је свакога дана пратио преглед и ситуацију епидемије Ковида-19 међу запосленима у Народном позоришту као и међу хонорарним сарадницима. Приметно је да се публика понашала изузетно примерно поштујући све епидемилошке мере Владе Србије и Кризног штаба Републике Србије.

 

 

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ И ДИГИТАЛИЗАЦИЈА

 

Предстоји нам формирање студија за дигитализацију како би се сачувао материјал нотни записи, афише, поделе и драмски текстови и да би били доступни свима за даље проучавање. Током овог периода Народно позориште је стриминг технологијом пратило уживо више догађаја Народног позоришта, а предвиђено је да се материјали који представљају представе Драме, Опере и Балета, дигитализују и тако добију на квалитету и остану за проучавање за следеће генерације.

 

 

                                                                                                                              ПЛАТФОРМА

ПРОГРАМ ЕДУКАЦИЈЕ ПРОФЕСИОНАЛАЦА И ПУБЛИКЕ

 

 

Програмска линија Народног позоришта у Београду „Платформа” бави се едукацијом професионалаца и публике у области позоришта, као и развојем публике и сродним пројектима.

У сезони 2020/2021 друга генерација Младих позоришних експерата успешно је завршила овај програм радионица. Током целе године двадесеторо младих састајало се током 18 радионица, анализирајући представе које су гледали уживо, као и онлајн за време ванредног стања.

У оквиру програма је такође реализован међународни пројекат „Ренесанса” у сарадњи са 22 европска позоришта током кога је Народно позориште представило и свој кратки филм на тему ренесансе европских позоришта међународној културној јавности. Такође, током сезоне 20/21 реализовано је 9 радних састанака са представницима Европске позоришне конвенције.

 

Као део пратећих програма уз представу „Орландо” у априлу је одржано предавање „Вирџинија Вулф: Орландо и интерпретације” о стваралаштву Вирџиније Вулф, професорке Филолошког факултета Биљане Дојчиновић на сцени Раша Плаовић. Предавање је преношено онлајн на Јутјуб и Фејсбук страницама Народног позоришта у Београду. Снимак предавања на Јутјуб каналу до сада је погледало преко 700 људи.

Такође, у мају је реализован први догађај у склопу програма „Разговори у Народном позоришту” – разговор са чувеном европском редитељком Кети Мичел и великим глумцем Руске федерације Јевгенијем Мироновим. Овај догађај је био и преношен уживо путем интернета.

 

 

                                                         НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ПОДСТИЧЕ РАД МЛАДИХ УМЕТНИКА:

 

У оквиру сарадње Народног позоришта са уметничким факултетима, током ове сезоне, на Сцени „Раша Плаовић“ одиграно је 22 студентске представе, а многи млади уметници као што су Ива Милановић, Богдан Богдановић, Немања Стаматовић и Теодора Драгићевић играју у представама Народног позоришта. Ангажоване су младе композиторке Ана Крстајић и Јана Ранчић, костимограф Суна Кажић, а у оквиру програма „Франкофонија и Народно позориште“ јавна читања режирали су студенти ФДУ Ива Олујић, Стефан Бундало, Павле Терзић као и Ивона Ригер. Као драматурзи појављују се Тијана Грумић и Немања Новаковић. Члан Оперског студија Јана Цетковић наступила је у улози Орфеја у опери „Орфеј и Еуридика“, а награђена представа „Кавкаски круг кредом“ класе Марије Миленковић одиграна је у фебруару, марту и априлу и представила читаву класу изузетних младих глумаца. Пројекат „Платформа“ окупио је 45 младих људи из читаве Србије. Гимназијалци и виши резреди основних школа су онлајн дискутовали и разговарали о питањима позоришта.

 

                                                                             МУЗЕЈ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

 

Музеј Народног позоришта је у 2020. години прославио јубилеј - 10 година постојања, том приликом издата је пригодна публикација. Музеј је почео са радом 28.04.2021. поштујући мере.

 

Приказане су следеће изложбе:

 

  1. „Радмила Смиљанић – Све било је музика“, аутор Драгица Гаћеша, 23.10.2020.
  2.  „Лидија Пилипенко – Стваралаштво у два чина“, аутор Милена Јауковић, 30.03.2021.
  3. „Вела Нигринова, звезда и инспирација“, аутор Вања Косанић, 15.05.2021.
  4. У припреми је изложба „Величанствене крпице“ посвећена Божани Јовановић, која је планирана за средину септембра

 

Mузеј Народног позоришта учествовао је од 12. до 18. маја на Манифестацији „Музеји за 10“, националној музејској иницијативи највећој у Србији и јединственој у Европи, која се ове године одржава седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Реализовано је више тематских програма, а централни догађај - отварање изложбе „Вела Нигринова, звезда и инспирација“, ауторке Вање Косанић, одржан је 15. маја у фоајеу Велике сцене.

 

 

ПОТПИСАНИ СПОРАЗУМИ И ПРОТОКОЛИ:

 

  1. 20.01.2021. Споразум о пројекту „Франкофонија и Народно позориште“ чија је тема презентација и јавно читање савремених драма француских аутора које ће се одржавати на сцени Народног позоришта. Читаће га глумци Народног позоришта и студенти академија, а режираће млади редитељи.
  1. 27.01.2021. Потписано и уплаћено чланство Народног позоришта у Европској позоришној конвенцији (ETC)
  1. 31.03.2021. Протокол о сарaдњи Општине Стари град и Народног позоришта у Београду „Стари град мисли на тебе“
  1. 12.04.2021. Протокол о дугорочној сарадњи Народног позоришта у Београду са Књажевско-српским театром „Јоаким Вујић“ из Крагујевца
  1. 12.04.2021. Протокол о дугорочној сарадњи Народног позоришта у Београду са Шабачким позориштем
  1. 14.04.2021. Споразум о сарадњи Народног позоришта у Београду и Народне библиотеке Србије
  1. 12.05.2021. Протокол о дугорочној сарадњи Народног позоришта у Београду са Црногорским народним позориштем из Подгорице
  1. 13.05.2021. Протокол о дугорочној сарадњи Народног позоришта у Београду са Народним позориштем из Суботице
  1. 25.05.2021. Протокол о дугорочној сарадњи Народног позоришта у Београду са Народним позориштем Пирот
  1.  21.06.2021. Протокол о дугорочној сарадњи Народног позоришта у Београду са Европским ромским институтом за уметност и културу Србија (ЕRIAC Србија)

ОСТАЛИ ДОГАЂАЈИ И ГОСТОВАЊА – избор

 

  • Сарадња Народног позоришта у Београду са компaнијом Јана Фабра „Траблејн“:
    Kомпанија Јана Фабра „Траблејн“ из Антверпена покренула је почетком лета 2020. године на свом Јутјуб каналу пројекат јавних читања „Ноћног писца“ у којем су учествовали међународни глумци са којима је сарађивао тај свестрани белгијски уметник светског гласа. Пројекат, под паролом „The Corona readings“, настао је са циљем да публика поново, макар на виртуелан начин, осети чаролију позоришта од којих су, у том тренутку, многа, широм света, била и даље затворена због пандемија корона вируса. Снимци у трајању од неколико минута, објављивани су једном недељно, а у оквиру овог пројекта учествовао је првак Драме Народног позоришта у Београду Слободан Бештић.
  • 29.08.2020. „Поглед посматрача гради коначни лик“, отварање сезоне на балконима и главном улазу Народног позоришта уз учешће сва три ансамбла.
  • 09.09. 2020. Примадона Милка Стојановић отворила продавницу сувенира Народног позоришта у Београду
  • 11.09.2020. На Великој сцени одржан солистички концерт Софије Kнежевић, једне од наших најбољих младих џез вокалисткиња која сада живи и предаје у Њујорку, САД
  • 25.09.2020. На Великој сцени одржано донаторско гала вече са чувеном балетском звездом Сергејем Полуњином
  • 13. и 14.11.2020. Државни камерни музички театар „Опера Санкт Петербурга“ гостовао на Великој сцени Народног позоришта, са опером Бенџамина Бритна „Насиље над Лукрецијом“
  • 23.11.2020. Услед ванредних околности, изазваних пандемијом корона вируса, Дан Народног позоришта, уместо традиционалне свечаности која се увек одржавала 22. новембра у подне на Великој сцени, обележен је онлајн - стримингом под називом „Народно позориште гала“ у којем је презентован преглед рада од 22. новембра 2019. до 22. новембра 2020. године. Снимак је погледало 3500 људи.
  • 18.12.2020. Управница Народног позоришта Ивана Вујић учествовала на онлајн сесији Европске театарске конвенције посвећене позоришту и пандемији
  • 20.01.2021. Обредом  освећења и сечења славског колача који је обавио старешина београдске Саборне цркве, протојереј - ставрофор Петар Лукић уз саслужење Хора  Народног  позоришта  којим  је  дириговао Ђорђе Станковић, Народно позориште  је  на Великој сцени обележило крсну славу Светог Јована, али овога пута, без присуства гостију, из епидемиолошких разлога.
  • 21.01.2021. У просторима и на фасади зграде Народног позоришта у Београду постављен је програм амбијенталних анимација у виду пласирања одабраних ликовних и вербалних садржаја везаних за суштину позоришне уметности и, посебно, историје Народног позоришта. Прозори зграде у приземљу и на првом спрату постали су својеврсна изложба и признања великанима српског глумишта који су на посебан начин обележили сцену овог позоришта, а намењени су и случајним пролазницима и позоришној публици као путоказ и узор младим генерацијама позоришних уметника.
  • 02.02.2021. У Народном позоришту у Београду организована вакцинација за запослене и спољне сараднике
  • 07.02.2021. На Сцени „Раша Плаовић“ одржано јавно читање француске савремене драме „Сву моју љубав“ Лорана Мовињеа
  • 15.02.2021. Уметници Народног позоришта подржали су хуманитарну организацију НУРДОР приредивши пригодан уметнички програм у знак обележавања Светског дана деце оболеле од рака. У простору атријума Делта ситија, балетски играчи Сања Нинковић и Милош Маријан извели су сцену „Танго” из балета Вокија Kостића „Kо то тамо пева” у кореографији Сташе Зуровца, уз асистента кореографа Пашу Мусић. Челистикиња Ирина Скорикова, уз клавирски пратњу Укија Оваскаинена, извела је композицију за виолончело „Медитација” Жила Маснеа.
  • 03.03.2021. Народно позориште сарађује са младим писцима и редитељима: премијерно јавно читање драме HYPE, Ивона Ригер/Немања Новковић
  • 24.03.2021. Платформа „Млади кореографи" Народног позоришта у Београду проглашена за Kреативног амбасадора националне платформе „Србија ствара"
  • 25.03.2021. Пројекат „Франкофонија и Народно позориште: јавно читање француске савремене драме „Идентитет“ Жерара Воткинса, Сцена „Раша Плаовић“
  • 04.04.2021. На Великој сцени одржана промоција књиге Владимира Јовановића „100 година Опере Народног позоришта у Београду“
  • 21.04.2021. Јавно читање драме „ХимеН”, ауторке Луси Депо на Сцени „Раша Плаовић” у оквиру пројекта „Франкофонија и Народно позориште“
  • 19.05.2021. Гала оперски концерт „Va, pensiero…”, у сарадњи са Аустријским културним форумом, као гости наступили диригент Волфганг Шајт (Беч) и мецосопран из Бугарске Даниела Диакова
  • 27.05.2021. Јавно читање драме Фредерика Зонтага „Џорџ Каплан”, на Сцени „Раша Плаовић”, у оквиру пројекта „Франкофонија и Народно позориште“
  • 27.05.2021. Народно позориште у Београду, имало је ту част да буде на мапи 30 одабраних театара из целог света, као један од протагонтиста догађаја, који је у овој 2021. години изазвао огормну позорност европске музичке и оперске јавности, захваљујући ангажману првакиње Београдске опере Јадранке Јовановић, као члана жирија јединственог међунардоног такмичњења СОИ италијанске оперске школе Фиоренца Ћедолинс за оперске певаче.
  • 12.06.2021. Радна посета Москви - Управница Народног позоришта Ивана Вујић била је у радној посети театру Бољшој где је са директором театра Владимиром Урином наставила пре короне започете преговоре о доласку балетског педагога. По позиву великог руског глумца и председника Међународног филмског фестивала „Златни витез” Николаја Бурљајева, Ивана Вујић је присуствовала позоришној представи „12“ у режији Никите Михалкова у којој играју Николај Бурљајев и Никита Михалков. По завршетку представе Ивана Вујић је у сусрету са Никитом Михалковим и директором Центра позоришта и филма под руководством Никите Михалкова, Поповим, договорила гостовање представе у режији Никите Михалкова на сцени Народног позоришта. Никита Михалков је изразио велику радост да поново дође у Београд у Народно позориште и као глумац и као редитељ. Радна посета позоришту Театар нација, разговори и договори са директорко Маријом Ревијакином.
  • 21.06.2021. У част Светског дана музике, на платоу испред Народног позоришта одржан концерт камерног састава Оркестра Опере Народног позоришта и тенора Дејана Максимовића - „Сан“
  • 26.06.2021. Државни камерни музички театар „Опера Санкт Петербурга“ гостовао на Великој сцени са опером Рихарда Штрауса „Електра“
  • 27.06.2021. „Один театар“ из Данске гостовао на Сцени „Раша Плаовић“ сa представом „Цвеће за Торгера“
  • 30.06.2021. „Млади у опери" за крај 152. сезоне; сцене из опера у извођењу полазника Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“

 

 

У ПРИПРЕМИ

 

  • „Вуци и овце“, комедија Александра Николајевича Островског, Велика сцена Народног позоришта, у адаптацији и режији Егона Савина, премијера ће се одржати 21. септембра

У подели су: Олга Одановић, Бојан Димитријевић, Соња Колачарић, Анастасиа Мандић, Соња Кнежевић, Радослав Миленковић, Александар Ђурица, Небојша Кундачина, Бојан Кривокапић и Димитрије Илић.

  • „Власт“, драма Бранислава Нушића, сцена „Раша Плаовић“, у режији Милана Нешковића, премијера је планирана пред крај октобра 2021. године

У подели су: Александар Срећковић, Бане Видаковић, Вања Ејдус, Зорана Бећић Ђорђевић, Никола Ракочевић и Димитрије Динић

  • Балет „Алиса“, кореограф Дејан Коларов, премијера ће се одржати  15.10.2021
     
                                                                                            НАГРАДЕ
  1. 04.08. 2020. Редитељка Опере Ивана Драгутиновић Маричић - „Златна значка“
  2. 04.09.2020. Некадашња редитељка и директорка Драме Народног позоришта Цисана МурусидзеИзванредни Златни беочуг
  3. 04.09.2020. Првак Балета у пензији Душан СимићЗлатни беочуг
  4. 19.11.2020. Првак Драме Игор ЂорђевићНаграда „Раша Плаовић“ за сезону 2019/2020
  5. 19.11.2020. Првакиња Драме Нела Михаиловић бијенална Награда Удружења драмских уметника Србије „Љубинка Бобић“
  6. 22.11.2020. Првакиња Драме Љиљана Благојевић-Ковачевић, за насловну улогу у представи Максима Горког „Васа Железнова и други“ - Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара народног позоришта у сезони 2019/2020
  7. 22.11.2020. Глумац Драме Небојша Кундачина, за улогу Прохора Борисова Харапова у представи Максима Горког „Васа Железнова и други“ - Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара народног позоришта у сезони 2019/2020
  8. 22.11.2020. Првак Драме Слободан Бештић, за улогу за улогу у представи „Ноћни писац“ - Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара народног позоришта у сезони 2019/2020
  9. 22.11.2020. Првак Драме Игор Ђорђевић, за насловну улогу у представи Албера Камија „Калигула“ - Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара народног позоришта у сезони 2019/2020
  10.  22.11.2020. директорка Опере, првакиња Опере Јасмина Трумбеташ Петровић, за насловну улогу у опери Ђакома Пучинија „Манон Леско“ - Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара народног позоришта у сезони 2019/2020
  11.  22.11.2020. првак Опере Јанко Синадиновић, за улогу Де Гријеа у опери Ђакома Пучинија „Манон Леско“ - Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара народног позоришта у сезони 2019/2020
  12.  22.11.2020. првакиња Опере Јадранка Јовановић - Награда Народног позоришта за изузетно значајан и укупан уметнички допринос у развоју културе
  13.  22.11.2020. Некадашњи првак Драме Народног позоришта Петар Божовић - Плакета народног позоришта по одлуци управног одбора народног позоришта поводом значајних активности у животу и раду народног позоришта
  14.  15.02.2021. Првакиња Опере Јадранка Јовановић орден Kарађорђеве звезде
  15.  15.02.2021. Некадашњи управник Народног позоришта Александар Берчек Сретењски орден Другог степена
  16.  25.02.2021. Глумица Народног позоришта Вјера Мујовић „Вукова награда“
  17.  27.02.2021. Некадашњи првак Драме Народног позоришта Петар Божовић Добричин прстен
  18.  24.03.2021. Платформа „Млади кореографи“ проглашена креативним амбасадорима Србије од стране Националне платформе „Србија ствара“
  19.  08.04.2021. Солисткиња Балета Народног позоришта Олга Олћан „Терпсихора”
  20.  17.04.2021. Првакиња Опере Јадранка Јовановић Награда „Деспот Стефан Лазаревић“
  21. 01.06.2021. Глумац Народног позоришта Димитрије Илић Награда „Златни беочуг“
  22.  01.06.2021. Редитељ Народног позоришта Југ Радивојевић Награда „Златни беочуг“
  23.  01.06.2021. Првакиња Балета Народног позоришта Далија Иманић Савић Награда „Златни беочуг“
  24.  01.06.2021. Првакиња Опере Народног позоришта Сања Керкез Награда „Златни беочуг“
  25.  29.06.2021. Некадашња првакиња Опере Бреда Калеф СимоновићЗлатна медаља за заслуге
  26. 29.06.2021. Некадашњи уметнички директор Балета и кореограф Владимир Логунов - Златна медаља за заслуге
  27.  29.06.2021. Некадашњи костимограф Народног позоришта Божана Јовановић – Златна медаља за заслуге, постхумно

 

ЈУБИЛЕЈ

 

Балкански шпијун 50. представа, 14.04.2021.

 

                                                                         ИЗВРШЕНИ РАДОВИ У ОБЈЕКТУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

 

  • Реновирано две велике гардеробе при Великој сцени
  • Офарбан под и зидови на сцени „Раша Плаовић“
  • Генерално реновирано 8 тоалета
  • Офарбан и сређен под у оркестарској соби
  • Окречено више од 500м2 радног простора
  • Замењено уже на механизму ротације
  • Купљена и замењена пумпа за мазут на котлу
  • Купљена и замењена пумпа за КГХ систем
  • После 20 година у току су радови на систему за компензацију електричне енергије у трафо станици, чиме ће бити смањена потрошња електричне енергије за 30%-50%.
  • Куповином нових рефлектора умањује се потрошња електричне енергије 7х по замењеном рефлектору.

 

РАЗВОЈ СЕКТОРА ТЕХНИКЕ

 

Купљена опрема у Техничком сектору у сезони 2020/2021:

 

Група Тон:

  • Аудио миксер Yamaha TF3                                              1 комад
  • NEXO PS15 звучници                                                       6 комада
  • Yamaha T1016-8D stage box                                            3 комада
  • Yamaha SWP 18 audio Switch                                           2 комада
  • Yamaha R08-D stage box                                                  2 комада
  • Yamaha Q1 аудио миксер                                                1 комад
  • Yamaha Q5 аудио миксер                                                1 комад

 

Група Расвета:

  • Покретни рефлектор сpot profil, 560w LED 6000k      6 комада
  • Рефлектор LED profil са сочивом                                24 комада
  • Рефлектор LED PAR са батерјом                                2 комада

 

Група Декоратери:

  • Задњи фронт и црне завесе за велику сцену.

 

Женска кројачница:

  • Шиваће машине                                                                 3 комада

 

Сликарница:

  • Стубна бушилица                                                             1 комад
  • Усисивач за пиљевину                                                     1 комад

 

  • У току је набавка камера и опреме за групу видео

 

 

Галерија