Vesti

152. sezona (2020/21)  Narodnog pozorišta u Beogradu

1 jul 2021

Povodom završetka 152. sezone Narodnog pozorišta u Beogradu, u foajeu Druge galerije, u četvrtak 1. jula održana je konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati ostvareni u prethodnih deset meseci.

Brojnim predstavnicima elektronskih i štampanih medija obratili su se upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac, direktorka Drame Molina Udovički Fotez, direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, direktor Baleta Konstantin Kostjukov i direktor Muzeja Dragan Stevović.

Pre početka konferencije, upravnica Ivana Vujić pozvala je prisutne da minutom ćutanja odaju poštu Andreji Maričiću, dugogodišnjem glumcu Narodnog pozorišta i jednom od umetničkih rukovodilaca Operskog studija „Borislav Popović“, koji je preminuo dan ranije u Beogradu, u 62. godini.

                                                                                                   152. sezona 2020/21
                                                                                 NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU

 

Sezona pod nazivom „Ponovo zajedno“ je otpočela već 29. avgusta 2020. godine zajedničkom ambijentalnim predstavljanjem istorije i umetnika Narodnog pozorišta - „Pogled promatrača menja sve“.  Program je održan na balkonima i podijumu ispred ulaza, a učestvovali su članovi ansambala Drame, Opere i Baleta, kao i  gosti, umetnici iz Njujorka.

 

PREMIJERE, PRIPREMLjENE PREMIJERE, KAO I ZAPOČETI RAD

Narodno pozorište je sa sva tri ansabla ostvarilo sedam premijera, osma je planirana za septembar, a deveta i deseta u oktobru.

DRAMA

  1. Vasa Železnova i drugi“, po delima Maksima Gorkog, u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena, premijera 09.09.2020. Velika scena
  2. Iluzijæ, prema delu Pjera Korneja „Komične iluzije“, u režiji Nikole Zavišića, premijera 22.03.2021. Scena „Raša Plaović“
  3. Orlando, prema romanu Virdžinije Vulf, u dramatizaciji Tanje Šljivar i sa dopisanim tekstom Gorana Ferčeca, u režiji Bojana Đorđeva, premijera 01. i 02.04. 2021. Scena „Raša Plaović“
  4. Vuci i ovce, A. N. Ostrovski, reditelja Egona Savina. Zbog bolesti glumca, premijera je pomerena za septembar na Velikoj sceni
  5. Vlast, Branislava Nušića u režiji Milana Neškovića. Započinju čitaće probe 1. jula, premijera je planirana na Sceni „Raša Plaović“ krajem oktobra 2021. godine

 

 

OPERA

Opera je zbog svojih specifičnosti i zbog epidemiološke situacije u septembru i oktobru 2020. godine organizovala veliki broj ambijentalnih koncerata pod nazivom „Opera u vašem kraju“, obilazeći različite delove Beograda, a na matičnoj sceni tokom sezone izvela je na desetine tematskih koncerata i programa u skladu sa epidemiološkim merama. Opera je imala 35 različitih koncertnih programa koji se slobodno mogu nazvati i premijerom jer nikad kao takvi nisu izvedeni. Početak sezone obeležila su dva velika koncerta sa celim ansamblom, a čitav oktobar održana su koncertna izvođenja opera „Trubadur”, „Travijata”, „Ljubavni napitak” i „Manon Lesko”. Orkestar je nastupao samostalno sa nekoliko premijerno izvedenih programa; Mocartova sonata za duvački oktet, solo flauta sa orkestrom, ansambl čela nastupao je samostalno, kao i horne. Osnovan je Bras ansambl, prvi put u istoriji Opere izveden je originalan program. Premijerno su održani koncerti naših prvaka - „Himna ljubavi" i „San". Kao tematski koncerti, izvodili su se i barok, Mocart, Verdi, Pučini, dva koncerta popularnih napolitanskih, španskih i ruskih pesama, dva velika samostalna koncerta Hora, izvedena je i predstava „Travijata” sa 17 muzičara, potom dva koncerta sa scenama iz nekoliko opera, a obeleženo je i 100 godina Opere i u to ime realizovano je veče posvećeno promociji knjige autora Vladimira Jovanovića. Održan je veliki Gala koncert, u saradnji sa Austrijskim forumom „Va, pensiero…” kojim je dirigovao maestro Volfgang Šajt iz Beča koji je, tokom desetodnevnog boravka u Narodnom pozorištu, držao i besplatan majstorski kurs za dirigente. Hor je samostalno izveo dva velika koncerta. 

Premijera:

  1. Orfej i Euridika, opera Kristofa Vilibalda Gluka, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, premijera 23.06.2021.

Operski studio kao jedan deo Opere koji je važan za budućnost naše scene imao je tri koncerta koja su sa polaznicima pripremili naši umetnici, članovi rukovodstva studija: Jadranka Jovanović, Sanja Kerkez, Đorđe Pavlović, Ivana Dragutinović Maričić. Takođe, studio je imao i učešće polaznika u operi „Orfej i Euridika“.

 


BALET

Balet je tokom sezone održao 11 gala koncerata, u skladu sa epidemiološkim merama. Balet je uspeo da ostvari platformu Mladi Koreografi kojom je mladim članovima ansambla baleta pružena mogućnost da se oprobaju u koreografiji. Sam projekat platforma Narodnog pozorišta Mladi koreografi je doživeo veliki uspeh i nagrađen je nagradom Kreativni ambasador Srbije platforme Srbija stvara.

 

Premijere:

  1. Mamac, koreografkinja i autorka libreta Sanja Ninković, muzika Maja Ćurčić i Marko Đukić, premijera 20.12.2020. Velika scena
  2. Sedam smrtnih grehova, koreograf i autor libreta Igor Pastor, muzika Miroslav Bako, premijera 09.02.2021. Velika scena
  3. Mikelanđelo, u koreografiji i režiji slovačkog autora Maria Radačovskog, premijera 20.05.2021. Velika scena
  4. Alisa, koreograf i autor Dejan Kolarov, premijera je predviđena u oktobru na Velikoj sceni
 

 

AMBIJENTALNA OTVORENA SCENA „DVORIŠTE-RADIONICA“,
 Gundulićev venac 50

 

Narodno pozorište otvorilo je i svoju treću scenu, ambijentalna otvorena scena Dvorište-Radionica. Usled Kovida-19 i epidemioloških mera izvođenje programa van sala pokazalo se kao dobar potez i za izvođače i za publiku, te je Narodno pozorište aktiviralo svoju ambijentalnu scenu i izvelo sledeće programe:

  1. Opera Žorža Bizea „KARMEN, JEDNA TRAGEDIJA“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ane Grigorović, premijera 15.09.2020.
  2. Premijerno scensko čitanje teksta Đorđa Kosića „USPAVANKA ZA ALEKSIJU RAJČIĆ“, u režiji Ane Grigorović, premijera 23.09.2020.
  3. Drama Maksima Gorkog „NA DNU“, ispitna predstava studenata II godine pozorišne režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, premijera 02.10.

 

UČEŠĆA NA FESTIVALIMA:

Usled pandemije Kovida 19 i epidemiooških mera mnogi festivali su otkazali svoja izvođenja i faktički tek od meseca juna kreću ponovo festivali.

  1. 22.10.2020. „Noćni pisac“, drama Jana Fabra – Festival „Upad“ Novi Sad
     
  2. 26.11.2020. „Noćni pisac“, drama Jana Fabra – Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta „Desire central station 2020 – Life“, Subotica
     
  3. 10.06.2021. „Važno je zvati se Ernest“ - „Pozorišni maraton“, Sombor

Predviđena gostovanja na festivalima:

  1. 04.07.2021. „Noćni pisac“, drama Jana Fabra – Festival monodrame i pantomime, Zemun
  2. 05.07.2021 „Balkanski špijun“, drama Dušana Kovačevića, Teatar fest „Petar Kočić“ Banja Luka, Republika Srpska
  3. 21. i 22.08.2021. Balkanski špijun, Dušana Kovačevića, Grad teatar Budva,  Crna Gora, kk
  4. 24.08.2021. Balkanski špijun, Dušana Kovačevića, Festival Purgatorije Tivat, Crna Gora
  5. 3.09.2021. Hazarski rečnik, po romanu Milorada Pavića, Festival El Eskorijal letnji festival, Španija
  6. 18.10.2021. Vasa Železnova i drugi, Maksima Gorkog, Festival Gorki, Nižnji Novgorod, Rusija

 

 

GOSTOVANjA U ZEMLjI:

Narodno pozorište je u okviru svog plana rada projektovalo program Narodno pozorište u Srbiji. Ovaj program treba da pomogne odlazak žanrovski jedinstvenih programa u različite sredine u Srbiji, naročito na Kosovo i Metohiju. Zbog virusa Kovida-19 i epidemiološke situacije gostovanja su se u većem broju realizovala tek u junu mesecu.

 

Tokom sezone realizovana su sledeća gostovanja:

Septembar 2020:
„Laža i paralaža“, komedija Jovana Sterije Popovića, KC Čačak

Oktobar 2020:
„Nečista krv“, drama Borisava Stankovića/Maje Todorović, KC Gornji Milanovac

Novembar 2020:
„Hazarski rečnik - lovci na snove“, balet po motivima romana Milorada Pavića, Opera teatar Madlenianum (Zemun)

Maj 2021:

  1. „Mali bračni zločini“, duodrama Erika Emanuela Šmita, KC Gornji Milanovac
  2. „Kaligula“, drama Albera Kamija, KC Čačak

Jun 2021:

  1. „Bastijen i Bastijena“, opera V.A, Mocarta, KC Gračanica
  2. „Nečista krv“, drama Borisava Stankovića/Maje Todorović, Srpsko narodno pozorište Novi Sad
  3. „Iluzije“, komedija Pjera Korneja, Novosadsko pozorište Novi Sad

 

 

 

UMETNIČKI ANSAMBLI NARODNOG POZORIŠTA SU U SEZONI 2020/21. NA MATIČNOJ SCENI I GOSTOVANjIMA ODIGRALI UKUPNO 251 PREDSTAVU I BILI DOMAĆINI GOSTOVANjIMA KAO I RAZNIM PERFORMATIVNIM AKTIVNOSTIMA PRED OKO 50.000 GLEDALACA

 

NARODNO POZORIŠTE I EPIDEMIOLOŠKE MERE

 

Tokom sezone 2020/2021. Narodno pozorište se u potpunosti pridržavalo svih epidemioloških mera koje su propisane zakonom Republike Srbije, kao što su broj aktivnih mesta za publiku, nošenje maske u sali, nošenje maske u svim  prostorijama, dezinfekcija ruku i merenje temperature pri ulazu u Narodno pozorište. Narodno pozorište je formiralo i Krizni štab Narodnog pozorišta koji je svakoga dana pratio pregled i situaciju epidemije Kovida-19 među zaposlenima u Narodnom pozorištu kao i među honorarnim saradnicima. Primetno je da se publika ponašala izuzetno primerno poštujući sve epidemiloške mere Vlade Srbije i Kriznog štaba Republike Srbije.

 

 

NARODNO POZORIŠTE I DIGITALIZACIJA

 

Predstoji nam formiranje studija za digitalizaciju kako bi se sačuvao materijal notni zapisi, afiše, podele i dramski tekstovi i da bi bili dostupni svima za dalje proučavanje. Tokom ovog perioda Narodno pozorište je striming tehnologijom pratilo uživo više događaja Narodnog pozorišta, a predviđeno je da se materijali koji predstavljaju predstave Drame, Opere i Baleta, digitalizuju i tako dobiju na kvalitetu i ostanu za proučavanje za sledeće generacije.

 

 

                                                                                                                              PLATFORMA

PROGRAM EDUKACIJE PROFESIONALACA I PUBLIKE

 

 

Programska linija Narodnog pozorišta u Beogradu „Platforma” bavi se edukacijom profesionalaca i publike u oblasti pozorišta, kao i razvojem publike i srodnim projektima.

U sezoni 2020/2021 druga generacija Mladih pozorišnih eksperata uspešno je završila ovaj program radionica. Tokom cele godine dvadesetoro mladih sastajalo se tokom 18 radionica, analizirajući predstave koje su gledali uživo, kao i onlajn za vreme vanrednog stanja.

U okviru programa je takođe realizovan međunarodni projekat „Renesansa” u saradnji sa 22 evropska pozorišta tokom koga je Narodno pozorište predstavilo i svoj kratki film na temu renesanse evropskih pozorišta međunarodnoj kulturnoj javnosti. Takođe, tokom sezone 20/21 realizovano je 9 radnih sastanaka sa predstavnicima Evropske pozorišne konvencije.

 

Kao deo pratećih programa uz predstavu „Orlando” u aprilu je održano predavanje „Virdžinija Vulf: Orlando i interpretacije” o stvaralaštvu Virdžinije Vulf, profesorke Filološkog fakulteta Biljane Dojčinović na sceni Raša Plaović. Predavanje je prenošeno onlajn na Jutjub i Fejsbuk stranicama Narodnog pozorišta u Beogradu. Snimak predavanja na Jutjub kanalu do sada je pogledalo preko 700 ljudi.

Takođe, u maju je realizovan prvi događaj u sklopu programa „Razgovori u Narodnom pozorištu” – razgovor sa čuvenom evropskom rediteljkom Keti Mičel i velikim glumcem Ruske federacije Jevgenijem Mironovim. Ovaj događaj je bio i prenošen uživo putem interneta.

 

 

                                                         NARODNO POZORIŠTE PODSTIČE RAD MLADIH UMETNIKA:

 

U okviru saradnje Narodnog pozorišta sa umetničkim fakultetima, tokom ove sezone, na Sceni „Raša Plaović“ odigrano je 22 studentske predstave, a mnogi mladi umetnici kao što su Iva Milanović, Bogdan Bogdanović, Nemanja Stamatović i Teodora Dragićević igraju u predstavama Narodnog pozorišta. Angažovane su mlade kompozitorke Ana Krstajić i Jana Rančić, kostimograf Suna Kažić, a u okviru programa „Frankofonija i Narodno pozorište“ javna čitanja režirali su studenti FDU Iva Olujić, Stefan Bundalo, Pavle Terzić kao i Ivona Riger. Kao dramaturzi pojavljuju se Tijana Grumić i Nemanja Novaković. Član Operskog studija Jana Cetković nastupila je u ulozi Orfeja u operi „Orfej i Euridika“, a nagrađena predstava „Kavkaski krug kredom“ klase Marije Milenković odigrana je u februaru, martu i aprilu i predstavila čitavu klasu izuzetnih mladih glumaca. Projekat „Platforma“ okupio je 45 mladih ljudi iz čitave Srbije. Gimnazijalci i viši rezredi osnovnih škola su onlajn diskutovali i razgovarali o pitanjima pozorišta.

 

                                                                             MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA

 

Muzej Narodnog pozorišta je u 2020. godini proslavio jubilej - 10 godina postojanja, tom prilikom izdata je prigodna publikacija. Muzej je počeo sa radom 28.04.2021. poštujući mere.

 

Prikazane su sledeće izložbe:

 

  1. „Radmila Smiljanić – Sve bilo je muzika“, autor Dragica Gaćeša, 23.10.2020.
  2.  „Lidija Pilipenko – Stvaralaštvo u dva čina“, autor Milena Jauković, 30.03.2021.
  3. „Vela Nigrinova, zvezda i inspiracija“, autor Vanja Kosanić, 15.05.2021.
  4. U pripremi je izložba „Veličanstvene krpice“ posvećena Božani Jovanović, koja je planirana za sredinu septembra

 

Muzej Narodnog pozorišta učestvovao je od 12. do 18. maja na Manifestaciji „Muzeji za 10“, nacionalnoj muzejskoj inicijativi najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Realizovano je više tematskih programa, a centralni događaj - otvaranje izložbe „Vela Nigrinova, zvezda i inspiracija“, autorke Vanje Kosanić, održan je 15. maja u foajeu Velike scene.

 

 

POTPISANI SPORAZUMI I PROTOKOLI:

 

  1. 20.01.2021. Sporazum o projektu „Frankofonija i Narodno pozorište“ čija je tema prezentacija i javno čitanje savremenih drama francuskih autora koje će se održavati na sceni Narodnog pozorišta. Čitaće ga glumci Narodnog pozorišta i studenti akademija, a režiraće mladi reditelji.
  1. 27.01.2021. Potpisano i uplaćeno članstvo Narodnog pozorišta u Evropskoj pozorišnoj konvenciji (ETC)
  1. 31.03.2021. Protokol o saradnji Opštine Stari grad i Narodnog pozorišta u Beogradu „Stari grad misli na tebe“
  1. 12.04.2021. Protokol o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Knjaževsko-srpskim teatrom „Joakim Vujić“ iz Kragujevca
  1. 12.04.2021. Protokol o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Šabačkim pozorištem
  1. 14.04.2021. Sporazum o saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodne biblioteke Srbije
  1. 12.05.2021. Protokol o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice
  1. 13.05.2021. Protokol o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Narodnim pozorištem iz Subotice
  1. 25.05.2021. Protokol o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Narodnim pozorištem Pirot
  1.  21.06.2021. Protokol o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Evropskim romskim institutom za umetnost i kulturu Srbija (ERIAC Srbija)

OSTALI DOGAĐAJI I GOSTOVANjA – izbor

 

  • Saradnja Narodnog pozorišta u Beogradu sa kompanijom Jana Fabra „Trablejn“:
    Kompanija Jana Fabra „Trablejn“ iz Antverpena pokrenula je početkom leta 2020. godine na svom Jutjub kanalu projekat javnih čitanja „Noćnog pisca“ u kojem su učestvovali međunarodni glumci sa kojima je sarađivao taj svestrani belgijski umetnik svetskog glasa. Projekat, pod parolom „The Corona readings“, nastao je sa ciljem da publika ponovo, makar na virtuelan način, oseti čaroliju pozorišta od kojih su, u tom trenutku, mnoga, širom sveta, bila i dalje zatvorena zbog pandemija korona virusa. Snimci u trajanju od nekoliko minuta, objavljivani su jednom nedeljno, a u okviru ovog projekta učestvovao je prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić.
  • 29.08.2020. „Pogled posmatrača gradi konačni lik“, otvaranje sezone na balkonima i glavnom ulazu Narodnog pozorišta uz učešće sva tri ansambla.
  • 09.09. 2020. Primadona Milka Stojanović otvorila prodavnicu suvenira Narodnog pozorišta u Beogradu
  • 11.09.2020. Na Velikoj sceni održan solistički koncert Sofije Knežević, jedne od naših najboljih mladih džez vokalistkinja koja sada živi i predaje u Njujorku, SAD
  • 25.09.2020. Na Velikoj sceni održano donatorsko gala veče sa čuvenom baletskom zvezdom Sergejem Polunjinom
  • 13. i 14.11.2020. Državni kamerni muzički teatar „Opera Sankt Peterburga“ gostovao na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, sa operom Bendžamina Britna „Nasilje nad Lukrecijom“
  • 23.11.2020. Usled vanrednih okolnosti, izazvanih pandemijom korona virusa, Dan Narodnog pozorišta, umesto tradicionalne svečanosti koja se uvek održavala 22. novembra u podne na Velikoj sceni, obeležen je onlajn - strimingom pod nazivom „Narodno pozorište gala“ u kojem je prezentovan pregled rada od 22. novembra 2019. do 22. novembra 2020. godine. Snimak je pogledalo 3500 ljudi.
  • 18.12.2020. Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić učestvovala na onlajn sesiji Evropske teatarske konvencije posvećene pozorištu i pandemiji
  • 20.01.2021. Obredom  osvećenja i sečenja slavskog kolača koji je obavio starešina beogradske Saborne crkve, protojerej - stavrofor Petar Lukić uz sasluženje Hora  Narodnog  pozorišta  kojim  je  dirigovao Đorđe Stanković, Narodno pozorište  je  na Velikoj sceni obeležilo krsnu slavu Svetog Jovana, ali ovoga puta, bez prisustva gostiju, iz epidemioloških razloga.
  • 21.01.2021. U prostorima i na fasadi zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu postavljen je program ambijentalnih animacija u vidu plasiranja odabranih likovnih i verbalnih sadržaja vezanih za suštinu pozorišne umetnosti i, posebno, istorije Narodnog pozorišta. Prozori zgrade u prizemlju i na prvom spratu postali su svojevrsna izložba i priznanja velikanima srpskog glumišta koji su na poseban način obeležili scenu ovog pozorišta, a namenjeni su i slučajnim prolaznicima i pozorišnoj publici kao putokaz i uzor mladim generacijama pozorišnih umetnika.
  • 02.02.2021. U Narodnom pozorištu u Beogradu organizovana vakcinacija za zaposlene i spoljne saradnike
  • 07.02.2021. Na Sceni „Raša Plaović“ održano javno čitanje francuske savremene drame „Svu moju ljubav“ Lorana Movinjea
  • 15.02.2021. Umetnici Narodnog pozorišta podržali su humanitarnu organizaciju NURDOR priredivši prigodan umetnički program u znak obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka. U prostoru atrijuma Delta sitija, baletski igrači Sanja Ninković i Miloš Marijan izveli su scenu „Tango” iz baleta Vokija Kostića „Ko to tamo peva” u koreografiji Staše Zurovca, uz asistenta koreografa Pašu Musić. Čelistikinja Irina Skorikova, uz klavirski pratnju Ukija Ovaskainena, izvela je kompoziciju za violončelo „Meditacija” Žila Masnea.
  • 03.03.2021. Narodno pozorište sarađuje sa mladim piscima i rediteljima: premijerno javno čitanje drame HYPE, Ivona Riger/Nemanja Novković
  • 24.03.2021. Platforma „Mladi koreografi" Narodnog pozorišta u Beogradu proglašena za Kreativnog ambasadora nacionalne platforme „Srbija stvara"
  • 25.03.2021. Projekat „Frankofonija i Narodno pozorište: javno čitanje francuske savremene drame „Identitet“ Žerara Votkinsa, Scena „Raša Plaović“
  • 04.04.2021. Na Velikoj sceni održana promocija knjige Vladimira Jovanovića „100 godina Opere Narodnog pozorišta u Beogradu“
  • 21.04.2021. Javno čitanje drame „HimeN”, autorke Lusi Depo na Sceni „Raša Plaović” u okviru projekta „Frankofonija i Narodno pozorište“
  • 19.05.2021. Gala operski koncert „Va, pensiero…”, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, kao gosti nastupili dirigent Volfgang Šajt (Beč) i mecosopran iz Bugarske Daniela Diakova
  • 27.05.2021. Javno čitanje drame Frederika Zontaga „Džordž Kaplan”, na Sceni „Raša Plaović”, u okviru projekta „Frankofonija i Narodno pozorište“
  • 27.05.2021. Narodno pozorište u Beogradu, imalo je tu čast da bude na mapi 30 odabranih teatara iz celog sveta, kao jedan od protagontista događaja, koji je u ovoj 2021. godini izazvao ogormnu pozornost evropske muzičke i operske javnosti, zahvaljujući angažmanu prvakinje Beogradske opere Jadranke Jovanović, kao člana žirija jedinstvenog međunardonog takmičnjenja SOI italijanske operske škole Fiorenca Ćedolins za operske pevače.
  • 12.06.2021. Radna poseta Moskvi - Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić bila je u radnoj poseti teatru Boljšoj gde je sa direktorom teatra Vladimirom Urinom nastavila pre korone započete pregovore o dolasku baletskog pedagoga. Po pozivu velikog ruskog glumca i predsednika Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez” Nikolaja Burljajeva, Ivana Vujić je prisustvovala pozorišnoj predstavi „12“ u režiji Nikite Mihalkova u kojoj igraju Nikolaj Burljajev i Nikita Mihalkov. Po završetku predstave Ivana Vujić je u susretu sa Nikitom Mihalkovim i direktorom Centra pozorišta i filma pod rukovodstvom Nikite Mihalkova, Popovim, dogovorila gostovanje predstave u režiji Nikite Mihalkova na sceni Narodnog pozorišta. Nikita Mihalkov je izrazio veliku radost da ponovo dođe u Beograd u Narodno pozorište i kao glumac i kao reditelj. Radna poseta pozorištu Teatar nacija, razgovori i dogovori sa direktorko Marijom Revijakinom.
  • 21.06.2021. U čast Svetskog dana muzike, na platou ispred Narodnog pozorišta održan koncert kamernog sastava Orkestra Opere Narodnog pozorišta i tenora Dejana Maksimovića - „San“
  • 26.06.2021. Državni kamerni muzički teatar „Opera Sankt Peterburga“ gostovao na Velikoj sceni sa operom Riharda Štrausa „Elektra“
  • 27.06.2021. „Odin teatar“ iz Danske gostovao na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom „Cveće za Torgera“
  • 30.06.2021. „Mladi u operi" za kraj 152. sezone; scene iz opera u izvođenju polaznika Operskog studija Narodnog pozorišta „Borislav Popović“

 

 

U PRIPREMI

 

  • „Vuci i ovce“, komedija Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, Velika scena Narodnog pozorišta, u adaptaciji i režiji Egona Savina, premijera će se održati 21. septembra

U podeli su: Olga Odanović, Bojan Dimitrijević, Sonja Kolačarić, Anastasia Mandić, Sonja Knežević, Radoslav Milenković, Aleksandar Đurica, Nebojša Kundačina, Bojan Krivokapić i Dimitrije Ilić.

  • „Vlast“, drama Branislava Nušića, scena „Raša Plaović“, u režiji Milana Neškovića, premijera je planirana pred kraj oktobra 2021. godine

U podeli su: Aleksandar Srećković, Bane Vidaković, Vanja Ejdus, Zorana Bećić Đorđević, Nikola Rakočević i Dimitrije Dinić

  • Balet „Alisa“, koreograf Dejan Kolarov, premijera će se održati  15.10.2021
     
                                                                                            NAGRADE
  1. 04.08. 2020. Rediteljka Opere Ivana Dragutinović Maričić - „Zlatna značka“
  2. 04.09.2020. Nekadašnja rediteljka i direktorka Drame Narodnog pozorišta Cisana MurusidzeIzvanredni Zlatni beočug
  3. 04.09.2020. Prvak Baleta u penziji Dušan SimićZlatni beočug
  4. 19.11.2020. Prvak Drame Igor ĐorđevićNagrada „Raša Plaović“ za sezonu 2019/2020
  5. 19.11.2020. Prvakinja Drame Nela Mihailović bijenalna Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije „Ljubinka Bobić“
  6. 22.11.2020. Prvakinja Drame Ljiljana Blagojević-Kovačević, za naslovnu ulogu u predstavi Maksima Gorkog „Vasa Železnova i drugi“ - Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara narodnog pozorišta u sezoni 2019/2020
  7. 22.11.2020. Glumac Drame Nebojša Kundačina, za ulogu Prohora Borisova Harapova u predstavi Maksima Gorkog „Vasa Železnova i drugi“ - Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara narodnog pozorišta u sezoni 2019/2020
  8. 22.11.2020. Prvak Drame Slobodan Beštić, za ulogu za ulogu u predstavi „Noćni pisac“ - Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara narodnog pozorišta u sezoni 2019/2020
  9. 22.11.2020. Prvak Drame Igor Đorđević, za naslovnu ulogu u predstavi Albera Kamija „Kaligula“ - Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara narodnog pozorišta u sezoni 2019/2020
  10.  22.11.2020. direktorka Opere, prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, za naslovnu ulogu u operi Đakoma Pučinija „Manon Lesko“ - Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara narodnog pozorišta u sezoni 2019/2020
  11.  22.11.2020. prvak Opere Janko Sinadinović, za ulogu De Grijea u operi Đakoma Pučinija „Manon Lesko“ - Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara narodnog pozorišta u sezoni 2019/2020
  12.  22.11.2020. prvakinja Opere Jadranka Jovanović - Nagrada Narodnog pozorišta za izuzetno značajan i ukupan umetnički doprinos u razvoju kulture
  13.  22.11.2020. Nekadašnji prvak Drame Narodnog pozorišta Petar Božović - Plaketa narodnog pozorišta po odluci upravnog odbora narodnog pozorišta povodom značajnih aktivnosti u životu i radu narodnog pozorišta
  14.  15.02.2021. Prvakinja Opere Jadranka Jovanović orden Karađorđeve zvezde
  15.  15.02.2021. Nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta Aleksandar Berček Sretenjski orden Drugog stepena
  16.  25.02.2021. Glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović „Vukova nagrada“
  17.  27.02.2021. Nekadašnji prvak Drame Narodnog pozorišta Petar Božović Dobričin prsten
  18.  24.03.2021. Platforma „Mladi koreografi“ proglašena kreativnim ambasadorima Srbije od strane Nacionalne platforme „Srbija stvara“
  19.  08.04.2021. Solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Olga Olćan „Terpsihora”
  20.  17.04.2021. Prvakinja Opere Jadranka Jovanović Nagrada „Despot Stefan Lazarević“
  21. 01.06.2021. Glumac Narodnog pozorišta Dimitrije Ilić Nagrada „Zlatni beočug“
  22.  01.06.2021. Reditelj Narodnog pozorišta Jug Radivojević Nagrada „Zlatni beočug“
  23.  01.06.2021. Prvakinja Baleta Narodnog pozorišta Dalija Imanić Savić Nagrada „Zlatni beočug“
  24.  01.06.2021. Prvakinja Opere Narodnog pozorišta Sanja Kerkez Nagrada „Zlatni beočug“
  25.  29.06.2021. Nekadašnja prvakinja Opere Breda Kalef SimonovićZlatna medalja za zasluge
  26. 29.06.2021. Nekadašnji umetnički direktor Baleta i koreograf Vladimir Logunov - Zlatna medalja za zasluge
  27.  29.06.2021. Nekadašnji kostimograf Narodnog pozorišta Božana Jovanović – Zlatna medalja za zasluge, posthumno

 

JUBILEJ

 

Balkanski špijun 50. predstava, 14.04.2021.

 

                                                                         IZVRŠENI RADOVI U OBJEKTU NARODNOG POZORIŠTA

 

  • Renovirano dve velike garderobe pri Velikoj sceni
  • Ofarban pod i zidovi na sceni „Raša Plaović“
  • Generalno renovirano 8 toaleta
  • Ofarban i sređen pod u orkestarskoj sobi
  • Okrečeno više od 500m2 radnog prostora
  • Zamenjeno uže na mehanizmu rotacije
  • Kupljena i zamenjena pumpa za mazut na kotlu
  • Kupljena i zamenjena pumpa za KGH sistem
  • Posle 20 godina u toku su radovi na sistemu za kompenzaciju električne energije u trafo stanici, čime će biti smanjena potrošnja električne energije za 30%-50%.
  • Kupovinom novih reflektora umanjuje se potrošnja električne energije 7h po zamenjenom reflektoru.

 

RAZVOJ SEKTORA TEHNIKE

 

Kupljena oprema u Tehničkom sektoru u sezoni 2020/2021:

 

Grupa Ton:

  • Audio mikser Yamaha TF3                                              1 komad
  • NEXO PS15 zvučnici                                                       6 komada
  • Yamaha T1016-8D stage box                                            3 komada
  • Yamaha SWP 18 audio Switch                                           2 komada
  • Yamaha R08-D stage box                                                  2 komada
  • Yamaha Q1 audio mikser                                                1 komad
  • Yamaha Q5 audio mikser                                                1 komad

 

Grupa Rasveta:

  • Pokretni reflektor spot profil, 560w LED 6000k      6 komada
  • Reflektor LED profil sa sočivom                                24 komada
  • Reflektor LED PAR sa baterjom                                2 komada

 

Grupa Dekorateri:

  • Zadnji front i crne zavese za veliku scenu.

 

Ženska krojačnica:

  • Šivaće mašine                                                                 3 komada

 

Slikarnica:

  • Stubna bušilica                                                             1 komad
  • Usisivač za piljevinu                                                     1 komad

 

  • U toku je nabavka kamera i opreme za grupu video

 

 

Galerija