Vesti

OPEROM ŽORŽA BIZEA "KARMEN", 1. OKTOBRA OTVORENA 146. SEZONA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

1 oktobar 2014

Operom Žorža Bizea "Karmen", koja je izvedena u sredu 1. oktobra na Velikoj sceni, otvorena je 146. sezona Narodnog pozorišta u Beogradu.
Publika u prepunoj sali, nagradila je sve učesnike ovog tročasovnog spektakla, višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama.
Naslovnu ulogu pevala je mecosopran Jadranka Jovanović, koja je prvi put nastupila u ovoj produkciji, lik Mikaele dočarala je sopran Suzana Šuvaković Savić, dok je u roli Don Hozea debitovao tenor Dejan Maksimović.
Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović nastupili su i Aleksandar Stamatović (Eskamiljo), Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Ljubica Vraneš (Mercedes), Danilo Stošić (Remandado), Pavle Žarkov (Dankairo), Aleksandar Pantelić (Morales) i Vuk Matić (Zuniga).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor "Horislavci".
Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Emilija Jovanović.
Opera u četiri čina "Karmen", u režiji Nebojše Bradića, imala je tri ravnopravne premijere - 24. i 25. marta i 7. aprila 2012. godine na Velikoj sceni.
Bradić je izmestio radnju u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za “Karmen”, kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike.
Fenomenalna Bizeova partitura, međuljudski odnosi, ljubav, strast, smrt... to je nešto što je u ovom delu uvek aktuelno bez obzira gde i kada se dešava i zbog toga je “Karmen” najpopularnija opera svih vremena.
Priča o fatalnoj Cigančici, simbolu senzualne, strastvene, nezavisne žene čija ljubav prema slobodi opstaje i pred licem smrti - Karmen, nastala je po noveli Prospera Merimea.
Opera je komponovana na libreto koji su sastavili poznati majstori svoga zanata, Mejak i Alevi, koristeći pomenutu novelu, po porudžbini pariske Opere komik 1872. godine.
Praizvođenje je održano u francuskoj prestonici 3. marta 1875. godine.
Predstava je u Beogradu prvi put odigrana 1911. prilikom gostovanja zagrebačke opere, a u Narodnom pozorištu prvi put je postavljena 1923. godine.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE