Vesti

Operska sezona Narodnog pozorišta otvorena 3. oktobra veličanstvenim Gala koncertom posvećenom Verdiju

4 oktobar 2021

Operska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu otvorena je 3. oktobra veličanstvenim Gala koncertom posvećenom slavnom italijanskom kompozitoru Đuzepu Verdiju, povodom 120 godina od smrti. 

Pod dirigentskom upravom gosta iz Rumunije, maestra Kristijana Sandua, nastupili su prvaci, solisti, Hor, Orkestar Opere i ansambl Baleta Narodnog pozorišta. 

Na repertoaru su bile uvertire, arije, dueti i horske numere iz Verdijevih opera „Moć sudbine“, „Don Karlos“, „Bal pod maskama“, „Travijata“, „Simone Bokanegra“, „Aida“, „Otelo“ i „Nabuko“ u izvođenju Dušana Plazinića, Dejana Maksimovića, Snežane Savičić Sekulić, Ivana Tomaševa, Miodraga Jovanovića, Janka Sinadinovića, Ljubice Vraneš, Evgenije Jeremić i još jednog gosta iz Rumunije, baritona Januta Paskua. 

Narator programa bila je glumica Vanja Milačić koja je u pauzama, između numera, uz učešće dela ansambla Baleta,
govorila o značaju Verdija, najvećeg kompozitora zrelog italijanskog belkanta, kao i o njegovim operskim remek-delima iz kojih je, u vidu izdvojenih muzičkih delova, bio koncipiran repertoar ovog koncerta. 

Režiju je potpisala Ana Grigorović, šef Hora je bio Đorđe Stanković, a koncertmajstor Edit Makedonska. 

Već u sredu, kao i u petak, 6. i 8. oktobra, takođe na Velikoj sceni, ljubitelji opere mogu da pogledaju čuveno delo Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. 

Reč je o najnovijoj operskoj produkciji naše kuće, čija je premijera održana 23. juna ove godine. 

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

U sredu će nastupiti Aleksandra Angelov (Orfej), Nevena Bridžen (Euridika) i Nevena Đoković (Amor), a dva dana kasnije Ljubica Vraneš (Orfej), Isidora Stevanović (Euridika) i Sofija Pižurica (Amor).