Вести

"АНТИГОНА" 6. И 7. ЈУЛА УЧЕСТВУЈЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ФЕСТИВАЛУ АНТИЧКЕ ГРЧКЕ ДРАМЕ НА КИПРУ

23 јун 2015

Софоклова трагедија "Антигона" у режији Јагоша Марковића, са Вањом Ејдус у роли племените хероине Антигоне и Александром Срећковићем Кубуром у улози окрутног владара Креонта, гостоваће 6. и 7. јула на Интернационалном фестивалу античке грчке драме који се одржава у Куриуму, на Кипру.
У ансамблу су и Вјера Мујовић (Исмена), Предраг Ејдус (Хор), Небојша Кундачина (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Марко Јањић (Гласник), Зорана Бећић (Еуридика) и Момчило Оташевић (Хемон).
Марковић је и аутор сценографије, металне конструкције која, као и костими Бојане Никитовић, избегава смештање у одређени простор и време ове приче са универзалном поруком.
Софокле, један од најзначајнијих представника хеленске трагедије, поред Есхила и Еурипида, радњу је сместио у антички град Тебу, за време владавине краља Креонта...
У борби за град погинила су, на супротним странама, оба Антигонина брата. Нови владар Креонт забрањује да се "душманин" Полиник сахрани по верским обичајима, али она то ипак чини, знајући да је казна смрт, јер се руководи љубављу према брату и вишим законима, а не правилима моћника...
Марковићева поставка чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађена је у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности.
Представа се игра, према преводу Милоша Ђурића, у стиху.
Комад је премијерно одигран 30. децембра 2012. године у Југословенском драмском позоришту уместо у матичној згради, због штете проузроковане пожаром који се почетком тог месеца, у ноћи између 2. и 3. 12., догодио на Великој сцени.
У међувремену, такође у ЈДП-у, одигране су и две репризе, а премијера на матичној сцени одржана је 19. фебруара 2013. године.
Молина Удовички Фотез је драматург, Ивана Ненадовић асистент редитеља, Борислав Балаћ продуцент, за сценски говор била је задужена др Љиљана Мркић Поповић, а за дизајн звука Владимир Петричевић.
Интернационални фестивал античке грчке драме, који данас важи за једну од најзначајнијих културних манифестација на Кипру, први пут је одржан пре 19 година.
Фестивал има мултикултурални карактер, а ове године, у периоду од 1. до 30. јула, на њему ће, осим „Антигоне“ бити одигране и друге античке драме – „Медеја“, „Мир“, „Хиполит“ и „Електра“.
Поред Националног театра, учествоваће и позоришта из Шпаније, Израела и са Кипра.   
М.Б.

Вести - Драма