Vesti

"ANTIGONA" 6. I 7. JULA UČESTVUJE NA INTERNACIONALNOM FESTIVALU ANTIČKE GRČKE DRAME NA KIPRU

23 jun 2015

Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u roli plemenite heroine Antigone i Aleksandrom Srećkovićem Kuburom u ulozi okrutnog vladara Kreonta, gostovaće 6. i 7. jula na Internacionalnom festivalu antičke grčke drame koji se održava u Kuriumu, na Kipru.
U ansamblu su i Vjera Mujović (Ismena), Predrag Ejdus (Hor), Nebojša Kundačina (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Marko Janjić (Glasnik), Zorana Bećić (Euridika) i Momčilo Otašević (Hemon).
Marković je i autor scenografije, metalne konstrukcije koja, kao i kostimi Bojane Nikitović, izbegava smeštanje u određeni prostor i vreme ove priče sa univerzalnom porukom.
Sofokle, jedan od najznačajnijih predstavnika helenske tragedije, pored Eshila i Euripida, radnju je smestio u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
U borbi za grad poginila su, na suprotnim stranama, oba Antigonina brata. Novi vladar Kreont zabranjuje da se "dušmanin" Polinik sahrani po verskim običajima, ali ona to ipak čini, znajući da je kazna smrt, jer se rukovodi ljubavlju prema bratu i višim zakonima, a ne pravilima moćnika...
Markovićeva postavka čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađena je u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.
Predstava se igra, prema prevodu Miloša Đurića, u stihu.
Komad je premijerno odigran 30. decembra 2012. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu umesto u matičnoj zgradi, zbog štete prouzrokovane požarom koji se početkom tog meseca, u noći između 2. i 3. 12., dogodio na Velikoj sceni.
U međuvremenu, takođe u JDP-u, odigrane su i dve reprize, a premijera na matičnoj sceni održana je 19. februara 2013. godine.
Molina Udovički Fotez je dramaturg, Ivana Nenadović asistent reditelja, Borislav Balać producent, za scenski govor bila je zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović, a za dizajn zvuka Vladimir Petričević.
Internacionalni festival antičke grčke drame, koji danas važi za jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija na Kipru, prvi put je održan pre 19 godina.
Festival ima multikulturalni karakter, a ove godine, u periodu od 1. do 30. jula, na njemu će, osim „Antigone“ biti odigrane i druge antičke drame – „Medeja“, „Mir“, „Hipolit“ i „Elektra“.
Pored Nacionalnog teatra, učestvovaće i pozorišta iz Španije, Izraela i sa Kipra.   
M.B.