Вести

Бизеова „Кармен“ премијерно изведена с великим успехом на Сава променади, у оквиру спектакуларног музичко - сценског догађаја „Опера на води"

4 септембар 2021

У оквиру спектакуларног музичко - сценског догађаја „Опера на води", 4. септембра на Сава променади премијерно је, с великим успехом, изведена опера Жоржа Бизеа „Кармен“, под диригентском управом Дејана Савића и у режији Марија де Карла.

Многоброја публика испратила је са одушевљењем ово ремек-дело славног француског композитора у којем је насловну јунакињу, оперску „femme fatale“, којој је највећа светиња слобода, а тек онда љубав, дочарала мецосопран Сања Анастасиа, војник Дон Хозе био је тенор Зоран Тодоровић,  тореадор Ексамиљо баритон Давид Бижић, док је лик Микеале, девојке са села, певала сопран Мирјана Недељковић. 

У овој опери, у чијем средишту је прича о фаталној Циганчици Кармен, симболу сензуалне, страствене, независне жене чија љубав према слободи опстаје и пред лицем смрти, а које је настало по новели Проспера Меримеа, учествовали су Хор и Оркестар Опере Народног позоришта у Београду.

Премијеном извођењу присуствовала је премијерка Ана Брнабић, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, чланови дипломатског кора...

Народно позориште у Београду, у копродукцији са компанијом Belgrade Waterfront и главним организатором Human District, на овај начин наставило је традицију започету у септембру 2018. године, када је први пут одржана манифестација „Опера на води“ у част 150. годишњице постојања Народног позоришта. 

Том приликом је комплетан музички састав националног театра извео делове најпознатијих оперских дела пред више од 6.000 гледалаца.