Vesti

Bizeova „Karmen“ premijerno izvedena s velikim uspehom na Sava promenadi, u okviru spektakularnog muzičko - scenskog događaja „Opera na vodi"

4 septembar 2021

U okviru spektakularnog muzičko - scenskog događaja „Opera na vodi", 4. septembra na Sava promenadi premijerno je, s velikim uspehom, izvedena opera Žorža Bizea „Karmen“, pod dirigentskom upravom Dejana Savića i u režiji Marija de Karla.

Mnogobroja publika ispratila je sa oduševljenjem ovo remek-delo slavnog francuskog kompozitora u kojem je naslovnu junakinju, opersku „femme fatale“, kojoj je najveća svetinja sloboda, a tek onda ljubav, dočarala mecosopran Sanja Anastasia, vojnik Don Hoze bio je tenor Zoran Todorović,  toreador Eksamiljo bariton David Bižić, dok je lik Mikeale, devojke sa sela, pevala sopran Mirjana Nedeljković. 

U ovoj operi, u čijem središtu je priča o fatalnoj Cigančici Karmen, simbolu senzualne, strastvene, nezavisne žene čija ljubav prema slobodi opstaje i pred licem smrti, a koje je nastalo po noveli Prospera Merimea, učestvovali su Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premijenom izvođenju prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, članovi diplomatskog kora...

Narodno pozorište u Beogradu, u koprodukciji sa kompanijom Belgrade Waterfront i glavnim organizatorom Human District, na ovaj način nastavilo je tradiciju započetu u septembru 2018. godine, kada je prvi put održana manifestacija „Opera na vodi“ u čast 150. godišnjice postojanja Narodnog pozorišta. 

Tom prilikom je kompletan muzički sastav nacionalnog teatra izveo delove najpoznatijih operskih dela pred više od 6.000 gledalaca.