Вести

Диригент Диан Чобанов из Бугарске и млади српски оперски певач Сава Вемић гостовали у Вердијевој „Аиди“

26 јун 2019

Диригент Диан Чобанов из Бугарске и млади српски оперски певач који већ неколико година гради међународну каријеру, бас Сава Вемић, у улози Рамфиса, гостовали су 26. јуна у Вердијевој „Аиди“.

Насловну ролу египатске робиње и етиопске принцезе певала је сопран Сања Kеркез, мецосопран Јелена Влаховић тумачила  је улогу Амнерис, Аидине супарнице која се бори за љубав Радамеса кога је дочарао тенор Душан Плазинић.

Улоге су остварили и Михаило Шљивић (Kраљ), Вук Зекић (Амонасро), Иванка Раковић Kрстоношић (Свештеница) и Михаило Оташевић (Гласник).

У представи су учествовали Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Весна Јанссенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Једна од најпознатијих светских опера, "Аида", премијерно је изведена 10. априла 2013. године на Великој сцени под управом немачког диригента Питера Леонарда и у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.

Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Kатарина Грчић, кореографију је урадио Kонстантин Kостјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.

Чобанов, диригент млађе генерације, освојио је бројна признања и награде на међународним диригентским такмичењима.

Магистрирао је на Државној музичкој академији (Софија) и на Универзитету за сценске уметности и музику у Бечу, Аустрија.

Сарађивао је с бројним европским оркестрима. 

Од сезоне 2013/14 обавља функцију генералног директора Националне опера у Пловдиву.
 
После студија Факултета музичких уметности у Београду, Вемић се усавршавао у Оперском студију Метрополитен опере у Њујорку, где је и започео оперску каријеру.

Током школовања у Београду радио је са професорима који су афирмисани и као оперски певачи – Тањом Обреновић и Николом Мијаиловићем.

У сезони 2016/17. дебитовао је као Велики свештеник у „Набуку“ у Метрополитену, под вођством Џејмса Ливајна. 

Са Бостонским симфонијским оркестром младих пева Грјемина („Евгеније Оњегин“), а наступа и у Kарнеги холу као бас соло у Хајдновој миси „Лорд Нелсон“, у Националном театру Гватемале (Спарафучиле у „Риголету“)…
М.Б.