Вести

Драма СНГ Марибор 8. децембра гостује у Народном позоришту са представом „Фарма Орвел“

1 децембар 2022

Народно позориште у Београду после дугогодишње паузе угостиће Драму Словенског народног гледалишча из Марибора која ће, у четвртак 8. децембра на Сцени „Раша Плаовић“ (20,30), извести представу „Фарма Орвел“.

Аутори тог сценског остварења, насталог по мотивима романа славног енглеског књижевника Џорџа Орвела су драматург Татјана Дома и Лука Марцен који је, уједно, и редитељ.

Представа, премијерно изведена 12. марта ове године, настоји да кроз форму кабареа, у контексту данашњице, прочита Орвелове мисли и речи.

„Kада почнем да размишљам о слободи, личној или друштвеној, не могу да заобиђем Џорџа Орвела - човека који је тако непоколебљиво, а у исто време тако артикулисано, критички волео истину и слободу. Скоро цео свој живот посветио је борби за бољитак потлачених и игнорисаних о чему је, без задршке, говорио у својим публицистичким и књижевним текстовима. Гласно и храбро је бранио социјалистичке принципе, истовремено се супротстављајући и комунизму и експлоататорском капиталистичком менталитету. Тиме се наглашено бавио како у својим култним романима (Животињска фарма, 1984), тако и у својим изузетним, стилски бриљантним есејистичким текстовима“, каже Лука Марцен, представник најмлађе генерације словеначких редитеља.

Улоге тумаче Владимир Влашкалић (Наполеон), Ева Kраш (Дама), Војко Белшак (Цвилко), Матеја Пуцко (Минимус), Маша Жилавец (Црвенокоса) и Лиза Маријина (Дебела девојка).

У уметничком тиму су и Сара Сливник (сценограф), Ана Јанц (костимограф), Митја Врховник Смрекар (аутор музике), Лара Екар Грљ (кореограф), Метка Дамјан (сценски говор) и Андреј Хајдињак (дизајнер светла).

Драма СНГ-а Марибор последњи пут гостовала је у Народном позоришту 6. октобра 2008. године са представом „Интимни аутопортрет Фриде Кало“. 

Галерија