Vesti

Drama SNG Maribor 8. decembra gostuje u Narodnom pozorištu sa predstavom „Farma Orvel“

1 decembar 2022

Narodno pozorište u Beogradu posle dugogodišnje pauze ugostiće Dramu Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora koja će, u četvrtak 8. decembra na Sceni „Raša Plaović“ (20,30), izvesti predstavu „Farma Orvel“.

Autori tog scenskog ostvarenja, nastalog po motivima romana slavnog engleskog književnika Džordža Orvela su dramaturg Tatjana Doma i Luka Marcen koji je, ujedno, i reditelj.

Predstava, premijerno izvedena 12. marta ove godine, nastoji da kroz formu kabarea, u kontekstu današnjice, pročita Orvelove misli i reči.

„Kada počnem da razmišljam o slobodi, ličnoj ili društvenoj, ne mogu da zaobiđem Džordža Orvela - čoveka koji je tako nepokolebljivo, a u isto vreme tako artikulisano, kritički voleo istinu i slobodu. Skoro ceo svoj život posvetio je borbi za boljitak potlačenih i ignorisanih o čemu je, bez zadrške, govorio u svojim publicističkim i književnim tekstovima. Glasno i hrabro je branio socijalističke principe, istovremeno se suprotstavljajući i komunizmu i eksploatatorskom kapitalističkom mentalitetu. Time se naglašeno bavio kako u svojim kultnim romanima (Životinjska farma, 1984), tako i u svojim izuzetnim, stilski briljantnim esejističkim tekstovima“, kaže Luka Marcen, predstavnik najmlađe generacije slovenačkih reditelja.

Uloge tumače Vladimir Vlaškalić (Napoleon), Eva Kraš (Dama), Vojko Belšak (Cvilko), Mateja Pucko (Minimus), Maša Žilavec (Crvenokosa) i Liza Marijina (Debela devojka).

U umetničkom timu su i Sara Slivnik (scenograf), Ana Janc (kostimograf), Mitja Vrhovnik Smrekar (autor muzike), Lara Ekar Grlj (koreograf), Metka Damjan (scenski govor) i Andrej Hajdinjak (dizajner svetla).

Drama SNG-a Maribor poslednji put gostovala je u Narodnom pozorištu 6. oktobra 2008. godine sa predstavom „Intimni autoportret Fride Kalo“.