Vesti

SRPSKA DRAMA NARODNOG POZORIŠTA IZ PRIŠTINE 13.02. GOSTUJE SA PREDSTAVOM “HOTEL KOSOVO”

11 februar 2015

Ansambl Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, gostovaće u petak 13. februara (20,00) na Velikoj sceni sa predstavom “Hotel Kosovo”, po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.
- Čekajući 20 godina da Kosovo bude umetnička tema nekim drugim, pismenijim autorima, crvljao sam radeći komade koji ga se ne tiču. Pošto je vrag odneo šalu, i pozorište je zaboravilo tu tragičnu farsu, drznuli smo se da vas onespokojimo pričom o njemu. ( Mada, nikad nisam razumeo zašto je toliko teško smestiti Kosovo u sat i po pozorišne zabave). Gomile kvadratnih kilometara pod kojima leže leševi civilizacija kao humus za cvat novih mržnji, kilometri laži kojom će vas, silom fizike, očas pretvoriti u inžinjere istine, teror koji će se pravdati osvetom žrtve, sve su to razlozi da se umetnik oseti prozvanim. Ako se ne slažete, ovo je predstava koju ne smete videti. Da vam ne kvarimo veče - napisao je Todorović u programu ove predstave koja je premijerno izvedena 12. decembra prošle godine u Domu kulture u Gračanici.
U podeli su Aleksandar Mihajlović, Zinaida Dedakin, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Bora Nenić, Milan Vasić, Igor Damnjanović, Milena Jakšić....
Muziku je komponovao Bojan Stojčetović, koreograf je Nebojša Gromilić, kostimograf Ljiljana Ružić, a scenograf Goran Stojčetović.
M.B.