Вести

ДУШАНКА ЂОРЂЕВИЋ, МАРГАРИТА ЧЕРОМУХИНА И ЈОВАНА НЕСТОРОВСКА ДЕБИТОВАЛЕ У „ЖИЗЕЛИ“

11 фебруар 2016

На 295. извођењу романтичног балета Адолфа Адама „Жизела“, који је, са Аном Павловић у насловној улози, те Јованом Веселиновићем као Албертом и Данилом Колмином у роли Хилариона, одигран 11. фебруара на Великој сцени, дебитовале су три чланице балетског ансамбла Народног позоришта у Београду.
Душанка Ђорђевић представила се у улози Мирте, Маргарита Черомухина је наступила у Pas de Deux-u у првом чину, a Јована Несторовска је била Вилиса.
У великом ансамблу улоге су остварили и Горан Станић (Вилфред), Јасна Пауновић (Батилда), Стеван Хаџи Славковић (Војвода од Курланда), Тамара Антонијевић (Берта)...
У представи је учествовао целокупни ансмбл Балета и Оркестар Народног позоришта под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.
"Жизела", на музику Адолфа Адама, по либрету који су заједнички урадили Т. Готје, В. Сен-Жорж и Ж. Корали, премијерно је изведена у Народном позоришту 1926. године.
Представа у кореографији Леонида Лавровског (према Ж. Коралију, Ж. Пероу, М. Петипа) обнављана je више пута, а последњу обнову урадила је Катарина Обрадовић 27. јуна 1991. године.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, а костиме Божана Јовановић.
М.Б.