Vesti

DUŠANKA ĐORĐEVIĆ, MARGARITA ČEROMUHINA I JOVANA NESTOROVSKA DEBITOVALE U „ŽIZELI“

11 februar 2016

Na 295. izvođenju romantičnog baleta Adolfa Adama „Žizela“, koji je, sa Anom Pavlović u naslovnoj ulozi, te Jovanom Veselinovićem kao Albertom i Danilom Kolminom u roli Hilariona, odigran 11. februara na Velikoj sceni, debitovale su tri članice baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.
Dušanka Đorđević predstavila se u ulozi Mirte, Margarita Čeromuhina je nastupila u Pas de Deux-u u prvom činu, a Jovana Nestorovska je bila Vilisa.
U velikom ansamblu uloge su ostvarili i Goran Stanić (Vilfred), Jasna Paunović (Batilda), Stevan Hadži Slavković (Vojvoda od Kurlanda), Tamara Antonijević (Berta)...
U predstavi je učestvovao celokupni ansmbl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.
"Žizela", na muziku Adolfa Adama, po libretu koji su zajednički uradili T. Gotje, V. Sen-Žorž i Ž. Korali, premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu 1926. godine.
Predstava u koreografiji Leonida Lavrovskog (prema Ž. Koraliju, Ž. Perou, M. Petipa) obnavljana je više puta, a poslednju obnovu uradila je Katarina Obradović 27. juna 1991. godine.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović.
M.B.