Вести

Двоструки тријумф представе „Очеви и оци“ на 40. „Нушићевим данима“ у Смедереву

24 мај 2023

На јубиларним 40. „Нушићевим данима“ у Смедереву, представа „Очеви и оци“, према истоименом роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића освојила је Нушићеву награду за најбољу представу у целини на основу одлуке стручног жирија и Нушићеву награду за најбољу представу у целини на основу гласова публике.

Комад је премијерно изведен 4. априла ове године на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Реч је о адаптацији једног од најзначајнијих дела савремене српске књижевности,  у коме се преплићу породична и друштвена драма једне епохе.

Kроз судбину породице београдских интелектуалаца Медаковић, у периоду од 1890. до краја Другог светског рата, 1945. године, један од наших најзначајнијих драмских писаца даје приказ тадашње српске историје, из перспективе грађанске елите тог времена.

У подели су Милош Ђорђевић (Милутин Медаковић), Никола Ракочевић (Стеван Медаковић), Александар Вучковић (Михајло Медаковић), Вања Ејдус (Елизабета Медаковић), Вања Милачић (Рахела Блејк), Сена Ђоровић (Нанка), Ива Милановић (Јелена) и Никола Ристановски (Видосав Прокић).