Vesti

Dvostruki trijumf predstave „Očevi i oci“ na 40. „Nušićevim danima“ u Smederevu

24 maj 2023

Na jubilarnim 40. „Nušićevim danima“ u Smederevu, predstava „Očevi i oci“, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića osvojila je Nušićevu nagradu za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke stručnog žirija i Nušićevu nagradu za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike.

Komad je premijerno izveden 4. aprila ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti,  u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe.

Kroz sudbinu porodice beogradskih intelektualaca Medaković, u periodu od 1890. do kraja Drugog svetskog rata, 1945. godine, jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca daje prikaz tadašnje srpske istorije, iz perspektive građanske elite tog vremena.

U podeli su Miloš Đorđević (Milutin Medaković), Nikola Rakočević (Stevan Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja Milačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena) i Nikola Ristanovski (Vidosav Prokić).