Vesti

TROSTRUKI TRIJUMF „RODOLjUBACA“ NA 33. SUSRETIMA POZORIŠTA BIH U BRČKO DISTRIKTU

25 novembar 2016

„Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, osvojili su Gran pri Susreta za najbolju predstavu u celini na 33. Susretima pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu.
Jednoglasnu odluku o pobedniku ovog regionalnog festivala doneo je žiri u kojem su bili pozorišni režiseri Nenad Bojić iz Banjaluke i Zlatko Sviben iz Zagreba i sarajevska glumica Selma Alispahić.
Takođe, stručni žiri je odlučio da Nagrada za najbolju mušku ulogu pripadne muškom, a Nagrada za najbolju žensku ulogu - ženskom delu ansambla predstave „Rodoljupci“.
U podeli su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).
U predstavi učestvuju i muzičari Nemanja Aćimović (bubnjevi), Ivan Marković (harmonika) i Đorđe Antić (trombon).
Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.
"Rodoljupci" su premijerno izvedeni 30. oktobra prošle godine na Velikoj sceni.
U selekciji bosanskohercegovačkog glumca i reditelja Vlade Keroševića, od 17. do 25. novembra, u takmičarskom delu programa, osim „Rodoljubaca“, izvedene su i predstave „Sinovi umiru prvi“ (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, BiH), „Mrešćenje šarana“ (Atelje 212, Beograd, Srbija), „Moć zemlje“ (Hrvatsko narodno kazalište, Osijek, Hrvatska), „Kad bi naglas govorili“ (Kamerni teatar 55 Sarajevo, BiH), „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ (Bosansko narodno pozorište, Zenica, Mess, Sarajevo, BiH), Drang nach Western ili Prodor na zapad (Bosansko narodno pozorište Zenica, BiH) i „Mrtve ribe plivaju na leđima“ (Hrvatsko narodno kazalište, Mostar, Bosansko narodno pozorište, Zenica, Narodno pozorište, Mostar, BiH).
M.B.