Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA KNjIGA IVANE ŽIGON “ŽIG POZORIŠTA”

20 mart 2012

Knjiga prvakinje Nacionalnog teatra Ivane Žigon “Žig pozorišta” predstavljena je brojnoj publici u utorak 20. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u okviru ciklusa “Promocije”.

Tokom dvočasovnog veoma dobro osmišljenog programa, o ovoj interesantnoj i ubedljivo napisanoj knjizi, koja, između ostalog, otkriva mnoge tajne o teatru i u kojoj su isprepleteni životni i stvaralački žig Ivane Žigon kao pozorišnog umetnika, govorile su njene koleginice i kolege Ksenija Jovanović, Radmila Živković, Gojko Šantić i Toma Kuruzović, kao i pesnici Dobrica Erić, Blagoje Baković i Radivoje Stojković.
Takođe, svoj puni doprinos ovoj promociji, u umetničkom smislu, dale su i pijanistkinja Darinka Paunović, violončelistkinja Sanja Jančić, devojke iz ansambla “Kosovski božuri” i, naravno, Ivana koja je ćaskala sa gostima i publikom, pevala, recitovala, čitala odlomke iz knjige, pričala nadahnuto i sa setom o svom ocu - velikom umetniku Stevi Žigonu...
Publici se, u svojstvu specijalnog gosta, obratio i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin koji je rekao da je Ivana Žigon ne samo odlična glumica i umetnica, nego i velika i iskrena patriotkinja.
On je ocenio da prvakinja Narodnog pozorišta svojim višegodišnjim umetničkim angažmanom predstavlja “pravi most prijateljstva između Srbije i Rusije”.
- U svojoj umetnosti ona veoma iskusno koristi upečatljive boje svoje nacionalne kulture, ali istovremeno tu umetnost obogaćuje i ruskom kulturom... Veliki sam poštovalac vaše umetnosti i želim vam da sale u kojima nastupate uvek budu dupke pune kao ova – kazao je Konuzin.
Nazivajući njenu knjigu “čudesnom”, Gojko Šantić je primetio da je Ivana u “Žigu pozorišta” na veoma vešt način uspela da pronikne u “staru tajnu o dvostrukosti glume i glumca, o istini i iluziji koja će postati istinom”.
“Dok čitamo ovu čudesnu knjigu, tragovi tela i reči, zatomljeni glasovi i igre podsvesnih značenja, o kojima nam piše Ivana, poput pramenova magle valjaju se scenom i zgušnjavaju u uglačane belutke njenih kreacija. Ako se kojim slučajem neki od tih belutaka otkotrlja van scene, osuće se kroz prste kao pesak stvarnog, umirućeg, života. To je suština Ivaninog umetničkog i filozofskog pogleda na život – primetio je Šantić.
On je dodao da je gospođa Žigon ovom knjigom “ udarila nadahnut i snažan žig dramskoj umetnosti Srbije”.
Radmila Živković je rekla da je Ivana tokom dosadašnje karijere imala “tu sreću, da sve velike uloge, velikih pisaca, koje pripadaju mladosti, odigra u svojoj pravoj mladosti, na sceni Narodnog pozorišta i u režiji velikog Steve Žigona”.
- Taj svoj ogromni talenat, koji je nasledila, prikazala je na sceni u punom sjaju. Ivanu je Bog nagradio i ona to poštuje. To traje i trajaće. Hvala joj što je ovom knjigom, na neki način, opravdala i sve nas ostale glumice za koje poneki misle da su malo tupave, da su malo glupave, da ne razumeju ono šta rade na sceni... Upravo je ovo, da tako kažem, jedan priručnik za one koji ništa ne znaju o glumi i o glumicama. Neka je malo pogledaju, a onda mogu da stave prst na čelo – poručila je poznata glumica.
Dugogodišnja prvakinja Narodnog pozorišta u penziji Ksenija Jovanović zahvalila se Ivani što je napisala knjigu koja, kako je ocenila, predstavlja dar profesiji i koja se sa umnog i filozofskog pristupa bavi glumačkom profesijom.
M.B.