Vesti

PROMOCIJA KNjIGE IVANE ŽIGON 20. MARTA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

14 mart 2012

Promocija knjige Ivane Žigon „Žig pozorišta” biće održana u utorak 20. marta u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

U ovoj knjizi, kako je ocenio Dobrica Ćosić, „velika glumica Ivana Žigon, ispisala je najmisaoniji i najlirskiji esej o glumačkoj umetnosti na srpskom jeziku”.
Gospođa Žigon kaže da će čitaoci u delu "Žig pozorišta", koje je pisala desetak godina, moći  da otkriju mnoge tajne o teatru.
- Verujem u bolji svet i ne pristajem da umetnost bude pohvala negativnom, već pohvala uzvišenom. Pozorište, o kom govori moja knjiga, biće u vremenu otuđenja koje sve brže nailazi i potapa naša osećanja uskoro jedino mesto gde ćemo učiti o emocijama. Učićemo da se volimo, učićemo i da se mrzimo, jer i to je deo života. U toj knjizi pozornica je predstavljena kao barka koja će sačuvati sva osećanja, baš kao što je Nojeva barka sačuvala sve životinjske vrste. Pozornica je zatvoren prostor nalik na sklonište od beskraja u kome ljubav više nije na promaji života – smatra prvakinja Narodnog pozorišta.
O knjizi će govoriti Gojko Šantić, Milosav Buca Mirković i Branka Krilović, a odlomke iz nje čitaće Ksenija Jovanović i Jelena Žigon.
Pesme o Ivaninim ulogama govoriće Dobrica Erić, Blagoje Baković, Toma Kuruzović, Radivoje Stojković i Radomir Milić.
U programu će učestvovati devojke iz ansambla „Kosovski božuri“, kojim Ivana Žigon rukovodi već 7 godina – Milica i Mirjana Barać, Ivana Stević i Milica Vukadinović, te pijanistkinja Darinka Paunović i violončelistkinja Sanja Jančić.
M.B.
Biografiju Ivane Žigon možete pogledati OVDE