Вести

Гала оперски концерт „Va, pensiero…” солиста, Хора и Оркестра Опере у сарадњи са Аустријским културним форумом 19. маја (19,30), гости диригент Волфганг Шајт (Беч) и мецосопран из Бугарске Даниела Диакова

11 мај 2021

У оквиру сарадње Народног позоришта у Београду и Аустријског културног форума, 19. маја (19,30) на Великој сцени биће одржан Гала оперски концерт „Va, pensiero…” (Пођи мисли) на којем ће, под диригентском управом угледног госта из Беча, маестра Волфганга Шајта (некадашњег асистента Леонарда Бернштајна и Херберта фон Карајана) наступити солисти, Хор и Оркестар Опере националног театра.

На програму ће бити увертире, арије и дуети из опера „Набуко“, „Травијата“, „Трубадур“, „Кавалерија рустикана“, „Дон Ђовани“, „Тако чине све“, „Евгеније Оњегин“, „Тоска“, „Риголето“, „Аида“, „Кармен“ и „Лучија од Ламермура“.

Као солисти наступају: Миодраг Д. Јовановић, Драгутин Матић, Драгољуб Бајић, Душан Плазинић, Јасмина Трумбеташ Петровић, Снежана Савичић Секулић, Софија Пижурица, Љубица Вранеш, Александар Стаматовић, Дарко Ђорђевић и Гаврило Рабреновић.

Гошћа концерта биће мецосопран из Бугарске Даниела Диакова. 

Редитељ је Ивана Драгутиновић Маричић, концертмајстор Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић. 

Улазнице могу да се купе на благајни Народног позоришта и онлајн https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice

Репертоар можете да погледате ОВДЕ

Поводом овог значајног културног догађаја, у фоајеу Друге галерије 17. маја, одржана је конференција за новинаре на којој је управница Народног позоришта Ивана Вујић Kоминац изразила задовољство што ће концерт након неколико одлагања, насталих услед пандемије вируса корона, напокон бити одржан.

„Веома смо срећни што смо, после свега, успели да, заједно са Аустријским културним форумом доведемо господина Шајта који ће дириговати овим амбициозним и великим концертом кога сачињавају дела Вердија, Моцарта, Пучинија... Такође, гошћа ће бити и мецосопран из Бугарске Даниела Диакова, тако да овај концерт представља једну сарадњу Западног Балкана и онога што се зове Европа и веома смо поносни због тога. Веома сам срећна што смо успели да, заједно са Аустријским културним форумом, направимо озбиљан музички догађај за Београд“, рекла је Ивана Вујић и подсетила да је Народно позориште и у време пандемије радило у оној мери у којој је то епидемиолошка ситуација дозвољавала.

Ивана Вујић је најавила да ће концерт бити преношен са више камера, путем лајв стриминга, на Јутјуб каналу Народног позоришта и Аустријског културног форума.

Управница је оценила да ће ова сарадња са господин Шајтом, за кога је казала да је реч о диригенту велике каријере, свакако представљати значајан помак у даљем развоју Оркестра и солиста Опере Народног позоришта у Београду.

„На крају, рећи ћу једну реч која обухвата све нас овде, а то је страст. Позориште, опера, Верди, Пучини, Моцарт... шта је то него страст?“, оценила је управница Народног позоришта.

Директорка Опере Јасмина Трумбеташ Петровић нагласила је да господин Шајт поседује огромно искуство и подсетила да је реч о уметнику који је некада био асистент чувених диригената Херберта фон Kарајана и Леонарда Бернштајна.

„То само говори да је учио од најбољих и да је имао велику каријеру. Његов опус дела која диригује је заиста импозантан и велики. Маестро Шајт воли певаче, воли музику, а о томе говоре и напорне пробе које смо имали ових дана. Захваљујем се Аустријском културном форуму на сарадњи и надам се да ће се она наставити и убудуће и да ће нам, у наше позориште, долазити и други гости. Велико је задовољство наших чланова и ансамбла што имамо прилику да радимо са овако великим диригентом“, рекла је Јасмина Трумбеташ Петровић.

Она је додала да су Народно позориште и дирекција Опере, на иницијативу управнице Иване Вујић, а у сарадњи са Факултетом музичке уметности, организовали за младе диригенте бесплатан мастер клас са Волфгангом Шајтом.

Волфганг Шајт се захвалио управници Народног позоришта Ивани Вујић, Јасмини Трумбеташ Петровић и директору Аустријског културног форума Адријану Фајксу што су истрајали у намери да један овако значајан културни догађај, после неколико одлагања, буде одржан.

Маестро је истакао да је приликом конципирања програма имао разних потешкоћа, пре свега због вируса корона, јер због њега није знао колико ће тачно људи моћи да буде присутно на сцени, као и да ли ће Оркестар и Хор моћи да користи у пуном или смањеном саставу.

Ипак, како је рекао, у међувремену је допуштено да сцену може да користи већи број људи, тако да је комплетан програм конципиран на основу тога.

„Програм је конципиран тако да се солисти, Оркестар и Хор покажу у најбољем светлу. Верујем да ћемо у среду емотивно дотаћи публику и довести је до суза, наравно, у позитивном смислу те речи“, поручио је господин Шајт.

Програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.

 

Волфганг Шајт

Рођен у Бечу, виолину је почео да учи са шест година, клавир са осам година. Члан и солиста хора „Бечких дечака“. По завршетку права на Универзитету у Бечу наставио је и завршио студије музике на „Hochschule fur Musik und darstellende Kunst “ код славних учитеља као што су F. Valenzi-Richter и Noel Flores (клавир), Erich Urbanner (композиција), Ervin Ratz (теорија) и легендарни Hans Svarovski (дириговање). Такође је похађао мајсторске течајеве Франца Фераре у Венецији (Teatro la Fenice) и Сијени (Accademia Chigiana). Био је асистент Леонарда Бернштајна и Херберта вон Карајана. Концертну каријеру започиње у Бечу, Салцбургу, Будимпешти и Румунији, а прву награду осваја на престижном међународном диригентском такмичењу „Vittorio Gui“ у Фиренци 1978.

Уследили су позиви за гостовања, а исте године Karl Böhm, који је био импресиониран Шајтовим раним интерпретацијама Моцарта, Шуберта и Бетовена, позива га да у Минхенској филхармонији на Новогодишњем концерту диригује Бетовенову 9. симфонију

Од 1980. до 1982. године био је главни диригент у Државној опери у Истанбулу.

Следећих година наступао је са познатим оркестрима као што су Maggio Musicale Fiorentino, RAI-Торино, RAI-Милано, Teatro La Fenice, Mozarteum Orchestra Salzburg, VDR-Келн, NDR-Ханновер, RSO-Франкфурт, Минхенска филхармонија, RTL-Луксембург, Минхенски BACH-колегијум, Немачка филхармонија младих, Загребачка филхармонија, Будимпештански симфонијски оркестар итд. Наступа и у оперским кућама као што су Deutsche Oper am Rhein (Дизелдорф), Hessisches Staatstheater (Висбаден), Alte Oper (Франкфурт) итд.

Након успешног дебија са Бечким симфонијским оркестром у Konzerthaus у Бечу, даљи концертни и оперски ангажмани одвели су га у Париз, Тулуз, Берлин, Букурешт, Љубљану, Будимпешту, као и у престижне италијанске опере у Риму (Teatro dell` Opera), Ђенови (Teatro Margherita), Катанији (Teatro Bellini) и Венецији (Teatro la Fenice).

Волфганг Шајт је у својој каријери често дириговао у Буенос Ајресу (Teatro Colon), Сантјагу де Чилеу (Филхармонија), Јужној Африци (NSO Johannesburg i Pretoria) и у Прашкој и Будимпештанској државној опери, као и у Хрватском народном казалишту у Загребу.

Током последњих година Шајт је држао међународне мајсторске течајеве за младе диригенте, вокалне солисте и пијанисте, са посебним нагласком на интерпретацију.

 

Даниела Диакова, мецосопран (Бугарска)

Мецоспоран  Даниела Диакова (Бугарска) стални је гост у Националној опери Софија, Државној опери Варна и Бургас,  Државној опери Стара Загора, концертној сали „Бугарска“.

 Диакова тријумфује и на многим међународним позорницама у Немачкој, Аустрији, Италији, Швајцарској, Француској, Холандији и Шпанији, Јапану. У две узастопне године позвана је да наступи у улози Амнерис у опери "Аида" у Luglio Musicale Trapanse у античком позоришту Таормина, Италија. Такође остварује огроман успех у истој улози у Националној опери у Београду и Народном позоришту у Прагу.  Диакова је тражена због својих импресивних улога Еболије (Дон Карлос), Кармен (Кармен), Далиле (Самсон и Далила), Амнерис (Аида), Сантуце (Кавалерија рустикана), Адалгисе (Норма), Ацучене (Трубадур) , Принцеза де Бујон („Адриана Лекуврер“) и многи други. У свом најновијем ангажману - у изузетно захтевној улози Selika from Meyerbeer's  из опере "L'AFRICAINE " у режији познате режисерке Вере НЕМИРОВЕ још једном је показала свој изузетан таленат и вокално мајсторство.

Даниела Диакова је дипломирала соло певање са на Националној музичкој академији „Панчо Владигеров“ - Софиа у класи Константса Ватчкова, Руско Рускова и Христине Ангелакова.

Учествовала је на мајсторским течајевима са Luca Gorla in "Scuola Civica di Musica"  у Милану, са француском оперском певачицом Каролинм Думас и усавршавала се под вођством Сергђа Сегалинија у "Academia D'Arte Lirica" у Осиму, Италија;

 Даниела Диакова је добила многе награде, између осталих и прве награде на Међународном такмичењу за најбољу оперску певачицу - Добрич, Бугарска и Међународном такмичењу „Млади оперски певачи“ - Софија, Бугарска;