Вести

Гостовање мултимедијалне представе „Тачка пре засићења“

30 мај 2022

Мултимедијална представа „Тачка пре засићења“, по текстовима Барби Марковић и Горана Миленковића, у режији Стевана Бодроже, у копродукцији Битеф театар и Пулс театар Лазаревац, гостоваће 2. јуна (20,30) на Сцени “Раша Плаовић”. 

У подели су Жељко Максимовић, Милена Предић, Михаела Стаменковић/ Мира Јањетовић, Милица Стефановић, Лазар Максић, Боба Стојимировић / Александар Трмчић, Тамара Пјевић, Ана Игњатовић, Наташа Гвозденовић, Душан Бајчетић, Јелена Булатовић, Сташа Ивановић.

Пројекат „Тренутак пре засићења" представља покушај да се интернационални културни феномен зван клабинг повеже са театром и другим уметностима како би настао хибрид који би привукао управо ону публику која често иде у клабинг, а у мањој мери посећује културне догађаје.

Према речима редитеља Бодроже, у времену у ком дигитална стварност односи превагу над правом стварношћу, а одређени теоретичати медија и социолози постављају питање да ли права стварност уопште више и постоји или је реалитет управо оно о чему имамо одређену представу генерисану медијима, стотине хиљада људи одлазе у клубове где слушају различите врсте музике и опуштају се након времена проведеног на послу или факултету.

„Стварност оксиденталног човека, којој ми у Србији ипак припадамо упркос нашој проблематичној економији, јесте  стварност  ограничена и дефинисана обавезама и борбом за долазак до новца. Постоји јако мало ритуалних простора и догађаја где савремени човек може да се опусти, ступи у контакт са унутрашњим хомо луденс-ом, заборави на дневне обавезе. Овакви „простори“ одувек су били места колективног чишћења, предаха, катарзе у којима се човек ослобађа дневних фрустрација и ступа у контакт са изворним унутрашњим енергијама -енергијама у којима се налазе синестетички одговори на питања: Зашто живимо? Шта желимо од сопственог постојања? Где се у нама налази животни полет и радост самог постојања? На почецима западне цивилизације, у Старој Грчкој, управо је позориште обављало ту и ритуалну и колективно интроспективну функцију. Оно је било место прочишћења и катарзе. Данас је оно у већој мери једна високо елитистичка и у много чему музејска форма а ритуалне функције у друштву преузели су спортски догађаји, понекад непоштедна арена политике и на послетку клабинг. Овај пројекат жели да спајајући клабинг са театром, клабингу да већу и одговорнију друштвену улогу а театру врати његову ритуалну моћ”, каже Стеван Бодрожа.

У ауторској екипи су и драматуршкиња Мина Ћирић, кореографкиња Тамара Пјевић, костимографкиња Милица Kоларић. Простор и видео радове потпусује Мирослав Сретеновић (Изванредни Боб), а музику Драшко Аџић.

Представа је премијерно изведена 16. октобра прошле године у Битеф театру. 


 

Галерија