Vesti

Gostovanje multimedijalne predstave „Tačka pre zasićenja“

30 maj 2022

Multimedijalna predstava „Tačka pre zasićenja“, po tekstovima Barbi Marković i Gorana Milenkovića, u režiji Stevana Bodrože, u koprodukciji Bitef teatar i Puls teatar Lazarevac, gostovaće 2. juna (20,30) na Sceni “Raša Plaović”. 

U podeli su Željko Maksimović, Milena Predić, Mihaela Stamenković/ Mira Janjetović, Milica Stefanović, Lazar Maksić, Boba Stojimirović / Aleksandar Trmčić, Tamara Pjević, Ana Ignjatović, Nataša Gvozdenović, Dušan Bajčetić, Jelena Bulatović, Staša Ivanović.

Projekat „Trenutak pre zasićenja" predstavlja pokušaj da se internacionalni kulturni fenomen zvan klabing poveže sa teatrom i drugim umetnostima kako bi nastao hibrid koji bi privukao upravo onu publiku koja često ide u klabing, a u manjoj meri posećuje kulturne događaje.

Prema rečima reditelja Bodrože, u vremenu u kom digitalna stvarnost odnosi prevagu nad pravom stvarnošću, a određeni teoretičati medija i sociolozi postavljaju pitanje da li prava stvarnost uopšte više i postoji ili je realitet upravo ono o čemu imamo određenu predstavu generisanu medijima, stotine hiljada ljudi odlaze u klubove gde slušaju različite vrste muzike i opuštaju se nakon vremena provedenog na poslu ili fakultetu.

„Stvarnost oksidentalnog čoveka, kojoj mi u Srbiji ipak pripadamo uprkos našoj problematičnoj ekonomiji, jeste  stvarnost  ograničena i definisana obavezama i borbom za dolazak do novca. Postoji jako malo ritualnih prostora i događaja gde savremeni čovek može da se opusti, stupi u kontakt sa unutrašnjim homo ludens-om, zaboravi na dnevne obaveze. Ovakvi „prostori“ oduvek su bili mesta kolektivnog čišćenja, predaha, katarze u kojima se čovek oslobađa dnevnih frustracija i stupa u kontakt sa izvornim unutrašnjim energijama -energijama u kojima se nalaze sinestetički odgovori na pitanja: Zašto živimo? Šta želimo od sopstvenog postojanja? Gde se u nama nalazi životni polet i radost samog postojanja? Na počecima zapadne civilizacije, u Staroj Grčkoj, upravo je pozorište obavljalo tu i ritualnu i kolektivno introspektivnu funkciju. Ono je bilo mesto pročišćenja i katarze. Danas je ono u većoj meri jedna visoko elitistička i u mnogo čemu muzejska forma a ritualne funkcije u društvu preuzeli su sportski događaji, ponekad nepoštedna arena politike i na posletku klabing. Ovaj projekat želi da spajajući klabing sa teatrom, klabingu da veću i odgovorniju društvenu ulogu a teatru vrati njegovu ritualnu moć”, kaže Stevan Bodroža.

U autorskoj ekipi su i dramaturškinja Mina Ćirić, koreografkinja Tamara Pjević, kostimografkinja Milica Kolarić. Prostor i video radove potpusuje Miroslav Sretenović (Izvanredni Bob), a muziku Draško Adžić.

Predstava je premijerno izvedena 16. oktobra prošle godine u Bitef teatru. 


 

Galerija