Vesti

GOSTOVANjE PREDSTAVE „U AGONIJI“ NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

15 decembar 2016

Gostujuća predstava „U agoniji“, po istoimenoj drami Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević i produkciji „Beo art-a 2015 DOO“, biće izvedena na Sceni „Raša Plaović“.
U ovoj drami iz 1928. godine o nesrećnoj ljudskoj sudbini koju nemilosrdno melju društvene konvencije, političke promene i raznorazne intimne nesreće, igraju Marija Vicković (Laura Lenbah), Radovan Vujović (dr Ivan Plemeniti Križovec) i Branko Cvejić (Pripovedač/ Inspektor).
Rediteljka Đorđević, koja je uradila i adaptaciju teksta, napominje da se radnja komada dešava u zoru savremenog doba kakvo danas znamo.
- U pitanju su dvadesete godine 20. veka, izuzetno značajan period u istoriji čovečanstva. Kompletan dotadašnji viševekovni pogled na svet iz korena se menja vrtoglavom brzinom. Radnja komada prati intenzivan sukob između muškarca i žene, koji funkcioniše i kao paradigma cele epohe zvane savremeno doba, zato što su sukobi, krize, dileme savremenog ljudskog bića, iako živi u tehnološki i industrijski drugačijem svetu od onog od pre 100 godina, rođene i definisane s početkom Prvog svetskog rata i, naročito, u godinama nakon njega – ističe Đorđevićeva.
Prema njenim rečima, predstava prati proces postepenog shvatanja laži u kojoj moderni čovek živi, pokretanje sveobuhvatne svesnosti o svim aspektima pojavne stvarnosti kakva jeste, a ne kako se priviđa usled projekcija i uverenja, proces demistifikacije principa po kojem funkcioniše društvo u celini.
- Shvatanje je tragični događaj. Ono je rušenje deluzija. A nakon njega sledi: šta posle ovoga? Stvarnost nam se pokazala onakvom kakva jeste i poziva nas da se pred njom odredimo. Možemo da se odredimo samo na dva načina; da je privatimo i prilagodimo joj se, ili da se protiv nje borimo i onda kada bitka deluje unapred izgubljenom. Savitljive, praktične ličnosti, kao što je advokat Ivan Križovec, prihvataju stvarnost koju su otkrili. Ali, ima i onih ličnosti koje, nakon shvatanja, odbijaju da igraju po novotkrivenim važećim pravilima po kojima svet funkcioniše. Takva je ličnost Laura Lenbah i ovo je priča o njenoj strastvenoj i autodestruktivnoj čežnji ka apsolutnoj pravednosti – kaže rediteljka Đorđević.
Scenografiju je uradila Mia David, kostimograf je Adrijana Pajić, dok je o scenskom govoru brinula Dijana Marojević.
M.B.