Vesti

GOSTOVANjE MONODRAME „NADEŽDA PETROVIĆ“ 27. JUNA NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

21 jun 2016


Monodrama „Nadežda Petrović“ o velikoj srpskoj slikarki, humanistkinji i dobrovoljnoj ratnoj bolničarki, u izvođenju Biljane Đurović, gostovaće u ponedeljak 27. juna (20,30) na Sceni „Raša Plaović“.
U programu ove nagrađivane monodrame, koja je premijerno izvedena 15. novembra 2014. godine u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ na Sceni Kult“, reditelj Božidar Đurović je istakao da je imao veliki teatarski izazov da scenski oživi jednu takvu slojevitu ličnost, naročito u vreme obeležavanja stogodišljice Velikog rata.
„Radnja se događa poslednjeg Nadeždinog dana života, u sobi Valjevske bolnice, 3. aprila 1915.godine, u vremenu kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije,koja je nije mimoišla, ova znamenita, hrabra, rodoljubiva i čovekoljubiva žena do poslednjeg trenutka – preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući o „čudu života i smrti“ – bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima“.
Adaptaciju teksta uradila je Biljana Đurović.
Muški glas poveren je glumcu Narodnog pozorišta Milošu Đorđeviću.
Scenograf i kostimograf je Marina Vukasović Medenica, muziku je komponovao Svetislav Božić, dok je za grafički dizajn bio zadužen Zoran Blažina.
Na pozorišnom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi, održanom decembra 2014. godine, predstava „Nadežda Petrović“ dobila je priznanje Zlatna diploma – Zlatni vitez. Nekoliko meseci kasnije, Đurovićeva je na Petom festivalu kratkih pozorišnih formi Nove evropske teatarske akcije u Vraci (Bugarska) i, potom, 12. Međunarodnom festivalu monodrame „Albamono 2015“ u Korči (Albanija) osvojila nagrade za najbolju žensku ulogu.
U decembru prošle godine, ova predstava, rađena u produkcija Festivala monodrame i pantomime u Zemunu, sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, proglašena je najboljom monodramom na 20. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.
U međuvremenu, na 23. Međunarodnom festivalu kamernog teatra "Risto Šiškov" u Strumici (Makedonija), Biljana Đurović je osvojila Nagradu za najbolju žensku ulogu.
M.B.