Vesti

GOSTOVANjE PREDSTAVE „SUNCE TUĐEG NEBA“ 2. DECEMBRA NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“

30 novembar 2016

Predstava “Sunce tuđeg neba”, po tekstu Vesne Radusinović, u produkciji Teatra „Alfa“, gostovaće u petak 2. decembra (20,30) na Sceni “Raša Plaović”.
Priča počinje devedesetih godina prošlog veka, gde njen protagonista (Dragan Marinković Maca) na duhovit način, sa elementima crnog humora, saopštava svoje viđenje “bekstva” od ludila, rata i svih ostalih nemilih događaja kroz koji su prošli narodi s ovih prostora.
On je “višenacionalan i multikulturalan” i kao takav se našao u situaciji da luta svetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, prolazi kroz mnoštvo situacija, obrtaja i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, besa i kivnosti.
Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koje će biti obojene zdravim humorom. Predstava je prošarana presecanjem sociokulturnih faktora ovih prostora od navika, kulturnih razlika, različitih etničkih osećanja sa pokušajem odgovara na pitanje ‘zašto smo mi ovakvi, a oni takvi’.
Ovo je predstava sa vizuelnim efektima, legendarnom muzikom sa ex YU prostora, plesom i koja sve vreme korespondira sa stvarnošću; faktografska je, iznosi činjenice stvarnih događaja iz prošlosti, a žanrovski je tragikomedija kako bi opisala duh vremena koji je iza nas, ali nas i dalje pogađa na nivou posledica prošlosti i dan danas.
Takođe, ovaj satirični komad obuhvata različita mesta, vremena i uspon civilizacije s krajem dvadesetog veka gde se provlači još uvek aktuelno pitanje koje prožima vreme i prostor – Ići, ili ostati?
M.B.